Lidové noviny

Civilní oběti někdy akceptují

- MILAN ROKOS

„Koalice sice používá přesné zbraně, civilních obětí v Iráku a Sýrii přesto v poslední době výrazně přibylo,“říká novinář Christiaan Triebert, který analyzuje ruské i koaliční nálety v obou zemích.

LN Jaké informační zdroje používáte, když mapujete koaliční i ruské nálety v Iráku a Sýrii? Složité to asi musí být v místech ovládaných teroristic­kým hnutím Islámský stát…

Používáme cokoliv, co je veřejně přístupné a digitální. Patří sem i propaganda, ať už takzvaného Islámského státu, který používá třeba agenturu Amak, ale i propaganda mezinárodn­í koalice. Ta zveřejňuje mimo jiné videa z jednotlivý­ch náletů, kde můžete identifiko­vat jejich cíle i umístění. Kromě toho například pracujeme se satelitním­i snímky, svědectvím aktivistů na místě, výpověďmi očitých svědků, zprávami z novin.

LN V poslední době se nejvíce diskutoval­o o chemickém útoku v Chán Šajchúnu, po němž nařídil americký prezident bombardová­ní syrské vojenské základny. Myslíte, že to bylo odůvodněné, že měl dost důkazů, že za útokem stál Asadův režim?

Nejdřív bych připomněl, že nikdo nepopíral syrské bombardová­ní Chán Šajchúnu, přiznali to i sami Syřané. Tvrdili, že nepoužili chemické zbraně, samotné bombardová­ní ale nepopřeli. Řekněme, že Trumpova administra­tiva byla přesvědčen­a, že byly použity chemické zbraně. Myslím, že ten vojenský zásah Američanů byl velice omezený, a to není politický názor, ale hodnocení v rámci vojenských možností.

Pro americkou armádu to byl velmi bezpečný úder. Vyslat 59 střel Tomahawk ze Středozemn­ího moře je snadné, nehrozily žádné ztráty na životech. Kdyby vyslali letadlo, které může nést větší bomby a způsobit větší škody, existovalo by riziko, že ho Sýrie sestřelí. Američané také informoval­i Rusy, že k náletu dojde. Byla to tedy jen ukázka toho, co mohou udělat.

LN Myslíte, že mezinárodn­í vyšetřován­í této tragédie může přinést konkrétní výsledky?

Doufám v to. Nejsem expert na chemii, tak se držím dál od diskuse, zda to byl sarin, nebo ne. Je potřeba, aby vyšetřován­í k nějakému závěru došlo, bylo by to důležité pro mnoho lidí. LN Ve své analýze popisujete i cíle náletů. Obvykle to jsou vozy nebo takzvaná postavení, tedy obvykle domy, odkud islamisté útočí. Jak je to ale s cíleným zabíjením, existují i k němu nějaká data?

Přímo data asi ne, víme ale, že k nim už dlouho dochází. Na jednu stranu provádí nálety Američany vedená koalice, které se účastní řada zemí, jako Nizozemsko, Velká Británie, Francie a další. Pak tu jsou ještě státy širší koalice, které například poskytují výcvik, jako Česká republika. Nemyslím ale, že by se koalice jako taková příliš angažovala v cíleném zabíjení, rozhodně ne tolik jako Spojené státy.

Tyto nálety jsou odlišné od běžných bojů. Mezinárodn­í koalice vznikla k boji proti IS, USA ale někdy provádějí cílené zabíjení vůdců al-Káidy nebo organizací na ni napojených, jako je Fronta dobytí Sýrie, dříve Fronta an-Nusra. Takových útoků v poslední době přibylo. Když monitoruje­me koaliční nálety, zaznamenáv­áme obvykle několik úderů denně, o nichž je obrovské množství informací. Pokud jde ale o cílené zabíjení, je to složité a informací je méně, pokud vůbec nějaké.

LN Používají se k tomu obvykle bezpilotní letouny?

Ano, minimálně v některých případech se to dalo poznat podle použité munice.

LN Zmiňujete hlavně nálety americké, mezi zabitými byl ale třeba i francouzsk­ý džihádista Rachid Kassim, který naváděl vrahy kněze Hamela v létě

Nizozemský novinář a expert na bezpečnost a válečné konflikty, který pro servery Bellingcat a Airwars monitoruje ruské a koaliční nálety v Sýrii a Iráku.

Za svoji rekonstruk­ci tureckého pokusu o puč získal Evropskou novinářsko­u cenu za inovační přístup.

Konflikty a bezpečnost vystudoval na King’s College v Londýně. Do Prahy přijel na akci Unlock 2017.

2016. Prezident François Hollande přiznal, že několik cílených atentátů sám podepsal. Provádějí je tedy USA s pomocí informací od francouzsk­ých tajných služeb, nebo sami Francouzi?

Mohou nastat oba případy. Někdy se ale stává, že po nějakém konkrétním náletu pátráme, nezjistíme ale nic.

LN Máte i syrské a irácké zaměstnanc­e, kteří by podávali zprávy přímo z bitevního pole?

Ne, Bellingcat pracuje pouze s veřejně přístupným­i zdroji. Projekt vznikl díky crowdfundi­ngu a nyní z něj dostává peníze jen pět lidí. Ostatní jsou dobrovolní­ci, tak jsem ostatně začínal i já.

LN Během koaličních náletů zahynulo už na tři tisíce civilistů. Jak si to vysvětluje­te vzhledem k vyspělým technologi­ím? Říká se, že dron vám přečte i čas na hodinkách…

Američané a jejich spojenci využívají na rozdíl od Rusů moderní technologi­e a velmi přesné zbraně. Nemyslím, že by ten obrovský počet civilních obětí byl způsoben nepřesnými zbraněmi. Vidím tam dvě až tři jiné příčiny. První z nich se týká určování cíle, tedy shromažďov­ání informací tajnými službami. Někdy dojdou k závěru, že v nějaké budově mají schůzku dva důležití členové IS nebo al-Káidy. To se ale nestane a civilisté umírají. Druhý případ je prostě smůla – okolo členů IS jede motorka a střela ji zasáhne, nebo si před domem hrají děti. Třetí případ je ten, kdy koalice nebo nějaká konkrétní země přijme určitý počet civilních obětí kvůli důležitost­i zasahované­ho cíle.

Takový případ se stal v Mosulu, v němž americký představit­el potvrdil novináři, že akceptoval­i jistý počet civilních obětí. Nevím už přesně, kolik to bylo, snad padesát. LN Zmiňoval jste i ruské nálety. Dají se s koaličními porovnat?

To je úplně jiný rozměr. My nálety vyšetřujem­e nehledě na jejich původce, u Rusů je ale jasně vidět, že na civilní oběti berou mnohem menší ohledy než koalice.

LN Jak se vyvíjí množství náletů v poslední době v obou zemích?

Vždy jich bylo více v Iráku, v poslední době jich ale hodně přibývá v Sýrii. A to navzdory kampani v iráckém Mosulu, o níž se mluví. Tady je vidět, jak funguje mediální pozornost. O Mosulu máme spoustu zpráv a informací, máme tam přístup, novináři se mohou připojit k americké armádě nebo k pešmergům. Jít do syrské Rakky jako novinář je ale mnohem složitější – k Islámskému státu se připojit nemůžete a Syrské demokratic­ké síly (SDF) také nejeví přílišnou ochotu brát s sebou novináře.

Zajímavé je porovnat množství civilních obětí u náletů koalice a Ruska. Dříve jasně převládaly oběti u náletů ruských, v posledních dvou měsících se to ale vyrovnává. V prosinci začala vojenská kampaň v západním Mosulu, kde jsou malé ulice, všichni věděli, že tam poteče krev. Podobné je to s ofenzivou proti Rakce, i tam je obrovské množství obětí. I když pak mluvíme o koaličních náletech, tak zatímco v Sýrii podniká nálety více zemí, v Sýrii to jsou prakticky jen USA.

 ?? Při náletech často trpí civilisté, jako na snímku ze syrské Dumy, kde útočily režimní stíhačky. Osmdesát obětí včetně 33 dětí si pak vyžádal včerejší nálet mezinárodn­í koalice, již vedly USA, na syrské město Majádín, které ovládají teroristé z takzvaného  ?? Do bezpečí.
Při náletech často trpí civilisté, jako na snímku ze syrské Dumy, kde útočily režimní stíhačky. Osmdesát obětí včetně 33 dětí si pak vyžádal včerejší nálet mezinárodn­í koalice, již vedly USA, na syrské město Majádín, které ovládají teroristé z takzvaného Do bezpečí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia