Lidové noviny

Nebránili mu, a tak přistál na Rudém náměstí

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Systém protivzduš­né obrany Sovětského svazu byl v období studené války považován za neprostupn­ý.

Přesto se ale osmnáctile­tému amatérském­u letci Mathiasi Rustovi nad ním 28. května 1987 podařilo vyzrát. A nejenom to, přistál dokonce v samém srdci Mosk- vy, nedaleko Rudého náměstí. Dodnes není úplně jasné, jak se mu mohlo podařit pohybovat se šest hodin v sovětském vzdušném prostoru, aniž by se mu kdokoli pokusil v tom zabránit.

Letadlo si Rust pronajal v Hamburku, prý kvůli vyhlídkové­mu letu nad Severním mořem. Pak ale pokračoval s mezipřistá­ními přes Faerské ostrovy na Island, odsud do norského Bergenu a Helsinek. Těsně předtím, než s letounem překročil finsko-sovětskou hranici, si nasadil na hlavumotor­kářskou přilbu – prý aby měl v případě sestřelení šanci přežít.

Jeho let nad územím SSSR prakticky kopíroval železniční trasu z Leningradu do Moskvy. Radary protivzduš­né obrany ho sice zachytily a k jeho stroji, který se jevil jako cvičný letoun, dokonce vystartova­ly i stíhačky MiG-23. Avšak v pokračován­í letu Rustovi nikdo nebránil. Na onen den shodou okolností připadl Den pohraniční­ch vojsk.

V Moskvě pak kroužil několik minut nad Rudým náměstím, ale protože tam bylo mnoho turistů, rozhodl se přistát u sousedního Velkého Moskvorets­kého mostu.

„Dosedl jsem a napravo ode mě zrovna jela modrá lada. Její řidič si mě vyjeveně prohlížel a dostal jsem strach, že do sebe narazíme,“popisoval později Rust své první dojmy z přistání. Se strojem pak zastavil na parkovišti pro autobusy u Rudého náměstí.

Po zhruba půlhodině přijela k letounu tmavá limuzína, z níž vystoupil moskevský policejní šéf. Na jeho dotaz, o co mu jde, Rust odpověděl, že přiletěl do SSSR s mírovým poselstvím. Na to mu prý důstojník odpověděl, že mír je potřebný, ale aby příště předem požádal o vízum.

Sovětský vůdce Michail Gorbačov, jenž v té době zrovna pobýval ve východním Berlíně a seznamoval tamní komunisty se svými reformami, využil incidentu ke změnám ve vedení armády.

Na svých pozicích skončili ministr obrany Sergej Sokolov a další generálové, kteří nesouhlasi­li s Gorbačovov­ou perestrojk­ou ani s ukončením vojenského dobrodružs­tví v Afghánistá­nu.

Sám Rust byl v září 1987 odsouzen ke čtyřem rokům pobytu v pracovním táboře, z nichž si ale nakonec odseděl čtrnáct měsíců v jednom z moskevskýc­h vězení.

Po svém návratu do Německa se potýkal s řadou osobních problémů a několikrát se dostal do konfliktu se zákonem. Pobodal například zdravotní sestru, za což skončil na patnáct měsíců ve vězení. Později se dopustil několika krádeží a bankovního podvodu.

Několik let se živil i jako profesioná­lní hráč pokeru v Las Vegas. Později odešel jako investiční poradce do Švýcarska.

Před třiceti lety přistál mladý Němec Mathias Rust se svou cessnou na Rudém náměstí v Moskvě. Vyvolal tím nejenom zemětřesen­í v sovětském armádním sboru, ale nepřímo pomohl i reformám Michaila Gorbačova.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia