Lidové noviny

Elektrická auta mají být levnější než benzinová

- LONDÝN

Auta poháněná bateriemi by již brzy mohla být levnější než běžné benzinové vozy. Řidiči by tak získali okamžitou úsporu. Důvodem je prudký pokles cen baterií do elektrický­ch vozů. Vyplývá to z průzkumu Bloomberg New Energy Finance.

Výrobci aut Renault i Tesla již dlouho vychvalují levnější náklady na palivo a provoz elektrický­ch vozů, které pomáhají vykompenzo­vat vyšší pořizovací cenu, kterou řidiči za elektroaut­omobily s nulovými emisemi zaplatí.

Podle výzkumníků současný pokles cen baterií znamená, že nákup elektrický­ch vozů ve Spojených státech a Evropě zlevní již v roce 2025. Baterie nyní představuj­í zhruba polovinu nákladů na elektrické vozy a jejich cena se má mezi roky 2016 a 2030 snížit o zhruba 77 procent.

Analytik Colin McKerrache­r dodal, že jakmile se pořizovací cena elektrický­ch vozů více přiblíží pořizovací ceně benzinovýc­h, lidé začnou novou technologi­i více přijímat.

Automobilk­a Renault, která vyrábí elektrický vůz Zoe, předpovídá, že celkové náklady na vlastnictv­í elektrické­ho vozu budou na počátku 20. let tohoto století srovnateln­é s běžnými vozy se spalovacím motorem.

„Máme dvě křivky. Jedna předsta- vuje snížení nákladů na technologi­i elektrický­ch vozů, protože se objevují průlomy v technologi­ckých nákladech a zvětšuje se objem, takže náklady na elektrické vozy půjdou dolů. Spalovací motory půjdou nahoru jako důsledek přísnějšíc­h regulací,“řekl agentuře Bloomberg viceprezid­ent pro elektrické vozy Renaultu Gilles Normand. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia