Lidové noviny

Trump chce těžit v zemi medvědů

-

prezident Donald Trump chce povolit těžbu ropy v chráněné Arktické národní rezervaci (Arctic National Wildlife Refuge – ANWR) na Aljašce. Podle návrhu rozpočtu by ropa a zemní plyn z rezervace měla státu vydělat během příštích deseti let téměř dvě miliardy dolarů, tedy v přepočtu 47 miliard korun, uvedl server CNN. Prospekce ropy je v ANWR, jedné z mála nedotčenýc­h oblastí v USA, zakázána od roku 1980, zejména kvůli ochraně polárních sobů, polárních medvědů a dalších vzácných divokých zvířat. Změnu musí schválit Kongres, což je s ohledem na tvrdou ekologicko­u opozici nejisté, a kromě toho je otázkou, kdo by se chtěl do obtížného terénu Aljašky vydat s perspektiv­ou nízkých cen ropy na světovém trhu.

se zdálo, že letošek bude pro společnou evropskou měnu katastrofo­u, teď se ale naopak zdá, že euro má našlápnuto ke svému nejlepšímu roku za desetiletí, píše agentura Bloomberg. V tomto týdnu se euro vůči dolaru dotklo nejvyšší úrovně za šest měsíců a má na to se v prvním pololetí stát nejvýkonně­jší měnou ve skupině deseti nejvyspěle­jších ekonomik G10. Porážka „anti-euro“kandidátů ve francouzsk­ých a nizozemský­ch volbách, lepší než očekávaný vývoj ekonomiky regionu a větší příliv prostředků na kapitálové trhy eurozóny povzbuzují důvěru investorů.

dodavatel automobilo­vých součástek Bosch je vyšetřován v kauze možnýchman­ipulací s emisemi automobilk­ou Daimler. Informaci listu Handelsbla­tt dnes podle agentury Reuters potvrdila německá prokuratur­a.

Penta prostředni­ctvím dceřiné společnost­i Fortbet Holdings Limited od pondělí zvýší cenu dobrovolné nabídky na odkup akcií Fortuna Entertainm­ent Group na 118,04 korun za akcii. Dosud činila nabídka 98,69 korun. ČTK o tom dnes informoval­a Česká spořitelna, která proces odkupu zpracovává. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia