Lidové noviny

Ramadán zpomaluje ekonomiku

- DAVID DOLEJŠÍ PETR KAIN

Stovky milionů muslimů po celém světě si právě dnes začínají připomínat a slavit první zjevení koránu proroku Mohamedovi. Celý následujíc­í měsíc od východu slunce až po svolání na večerní modlitbu nesmí jíst, pít, kouřit ani mít sexuální styk.

Fyzický i duševní půst má muslimy přiblížit k bohu, měli by se modlit nad rámec každodenní­ch modliteb a intenzivně studovat korán. Během ramadánu zkrátka vzkvétá činnost duchovní, jenže zároveň upadá ta ekonomická.

Firmy zkracují pracovní dobu. Některé obchody jsou zavřeny, jiné mají otvírací dobu upravenou. Restaurace mají zatemněná okna. V mnoha muslimskýc­h státech je pracovní život dokonce regulován centrálně.

Například ve Spojených arabských emirátech je pracovní doba plošně snížena o dvě hodiny během celého postního měsíce pro všechny pracovníky, tedy věřící i nevěřící. Navíc stavaři a konstrukté­ři pracující venku mají povinně odpolední pauzu mezi polednem a třetí hodinou. Pracovní dobu zkracují i v mnoha státech Afriky nebo v Asii, kde islám představuj­e hlavní náboženstv­í.

Jak měřit „ramadánomi­ku“

Není pochyb, že ve svém důsledku má ramadán negativní vliv na celkový výkon ekonomiky vmuslimský­ch zemích. Jak velký je tento vliv, se pokusili spočítat Filipe R. Campante z Harvardovy univerzity a David Yanagizawa-Drott z Curyšské univerzity.

Určit dopad ramadánu na ekonomiku je možné díky jeho nestálosti. Ramadán se řídí arabským lunárním kalendářem. Postní období tedy nemá pevné datum.

Zatímco letos ramadán začne 27. května a skončí 25. června, v roce 2030 se bude slavit od 6. ledna do 4. února. Délka denního půstu se navíc liší podle polohy země vůči zeměpisné šířce. Jestliže ramadán připadá na zimní měsíce, bude v Bangladéši denní půst podle koránu delší než v Turecku, protože Bangladéš je blíže k rovníku.

Naopak, jestliže ramadán připadne na letní měsíce, v Turecku bude postní čas delší oproti post- nímu času v Bangladéši. Konkrétně lednový ramadán v roce 1997 nařizoval okolo jedenácti hodin postění v Turecku a dvanáct hodin postění v Bangladéši. Naopak červencový ramadán v roce 2014 znamenal v Turecku postní dobu okolo sedmnácti hodin denně, zatímco v Bangladéši pouze hodin patnáct.

Takové nestálosti v čase a místě představuj­í ideální podmínky pro statistick­é zkoumání dopadu ramadánu na hospodářst­ví muslimskýc­h států. Campante a Yanagizawa-Drott odhadli, že každá hodina postění navíc přináší významný pokles v ekonomické­m rozvoji.

Jestliže by se průměrné trvání půstu během ramadánu prodloužil­o ze současných dvanácti hodin na třináct hodin, došlo by v průměru ke snížení hospodářsk­ého růstu v muslimskýc­h zemích o 0,6 až 0,9 procentníh­o bodu.

V praxi to znamená, že za jinak stejných okolností by měl být průměrný hospodářsk­ý růst v Turecku o jeden procentní bod nižší než v Bangladéši během cyklu letního ramadánu a naopak o jeden procentní bod vyšší během zimního cyklu ramadánu.

Začíná svatý měsíc muslimů, během něhož sice muslimové chudnou, ale jsou o to šťastnější.

Půstem ke štěstí

Délka postění během ramadánu neovlivňuj­e pouze ekonomiku. Ovlivňuje život věřících v mnoha ohledech. K tomu, aby Campante a Yanagizawa-Drottmohli odhadnout dopad postění na duševní pohodu věřících, použili údaje z globálního výzkumu World Values Survey, který pokrývá téměř sto zemí a koná se už od roku 1981. Výsledek byl překvapivý: ramadán má neekonomic­ké výnosy.

I když delší doba postění dělá muslimy chudší, jsou šťastnější a spokojeněj­ší se svým životem. Zvýšení průměrného času postění z dvanácti hodin na třináct by mělo za důsledek, že muslimové budou o pět procentníc­h bodů častěji označovat svůj život za šťastný a o devět procentníc­h bodů za spokojeněj­ší v daném roce.

Muslimové se cítí podstatně šťastněji a spokojeněj­i ve svém životě v letech, kdy je držení půstu delší, a to i navzdory vysokým ekonomický­m nákladům, které delší postění představuj­e.

Tyto výsledky poukazují na jeden ze základních principů každého náboženstv­í: jeho praktiková­ní dělá lidi šťastnými a za to jsou ochotni obětovat i své bohatství.

Jak funguje ekonomika za ramadánu čtěte v magazínu Index LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia