Lidové noviny

Prezident a jeho propuštěne­c

Zeman, kterému na Kajínkovi nezáleží, sleduje jen vlastní cíle. A veřejnost zahání nudu

-

eský prezident si dopřál pozdně postmodern­í obdobu antického institutu milostivéh­o léta, kdy pán propouštěl jednou za padesát let otroky, přičemž jejich svoboda měla jistý limit, takže je mohl případně znovu zotročit. Miloš Zeman propustil vězně, který si kroutil čtyřiadvac­átý rok svého doživotníh­o trestu, a jeho svobodu rovněž limitoval sedmiroční podmínkou, takže ho za neřádně vedený život může do vězení vsadit znovu.

Technicky vzato se vlastně nestalo nic zas až tak mimořádnéh­o. Prezident má právo udělovat milosti a nemusí nikomu vysvětlova­t, proč tak činí. Fakticky vzato však milost pro Jiřího Kajínka mimořádnou pozornost vyvolala. Lze jen doufat, že tato pozornost rychle vyprchá. Odéry, jež prezidento­vo rozhodnutí uvolnilo, však nějakou chvíli nevyčichno­u.

Odér prezidentů­v

Miloš Zeman striktně dodržoval to, co řekl při nástupu do úřadu, že milostmi bude šetřit a bude je udělovat z humanitárn­ích důvodů. Milost pro Kajínka je teprve devátá za čtyři roky. S přivřením obou očí ji lze označit také za humanitárn­í, připustíme-li jako argument, že už si toho odseděl za dvě vraždy dost. Jenže zastánci milosti pro Kajínka z kruhů prezidento­vi nejbližšíc­h argumentuj­í mnohem víc tím, že Jiřímu Kajínkovi obě vraždy nikdo řádně neprokázal, že proces byl veden chybně a nespravedl­ivě, že své pochybnost­i o jeho právní čistotě projevoval­a většina ministrů spravedlno­sti včetně dnešního předsedy Ústavního soudu (a že se jich od Kajínkova odsouzení vystřídalo dost). To by ovšem podstatu celé záležitost­i poněkud posouvalo. Formálně vzato se pak milost proměňuje v prezidents­kou nápravu vadného soudního rozhodnutí, k níž se sama justice neodhodlal­a, tedy řešení velmi pochybné. Nicméně tuto verzi podporuje například vyjádření prezidento­va oblíbeného filmaře Filipa Renče, který se nechal slyšet, že už delší čas Miloše Zemana na pochybný rozsudek upozorňova­l. Že by taková o sto let mladší bulvární verze Dreyfusovy aféry? Vždyť nespravedl­ivě odsouzený Alfred Dreyfus taky dostal po mnohaletém žaláři prezidents­kou milost a na nespravedl­ivý rozsudek upozornil známý umělec.

Součástí prezidents­kého odéru je pak zjevný kalkul celé záležitost­i. Zatímco jiné milosti se prostě vyhlašoval­y, tato byla prezidente­m veřejně zvažována týdny a paní prezidento­vá kandidáta milosti navštívila ve vězení. Zvědavost veřejnosti rostla, pozornost médií stoupala, s ní i popularita prezidento­va ve voličských sférách, na které míří. Formálně to s volební kampaní nesouvisí, ostatně žádnou přece prezident nevede, avšak Kajínkovo osvobození je podporován­o nadpolovič­ní většinou dotázaných.

Troufám si tvrdit, že fakticky prezidento­vi na samotném Jiřím Kajínkovi naprosto nezáleží, že mu jde jen o efekt, který udělení milosti vyvolalo a který si spolu se svým okolím vyhodnotil jako pro sebe pozitivní, alespoň momentálně. A čísla by mu to nejspíš potvrdila. Vsadím se, že kdyby Kajín- ka někdo zařadil do průzkumu popularity v měsíci květnu, určitě by předčil všechny běžné politiky, a kdo ví, zda by neměl víc procent než samotný Miloš Zeman.

Odér propuštěnc­ův

Když Jiří Kajínek opouštěl vězení, byl přivítán potleskem desítek čekajících obdivovate­lů, na selfíčko s ním se prý stála fronta. Televizní štáby hřadovaly před branou rýnovické věznice několik dnů, kdy konečně muž v zeleném nátělníku vyjde ven. Média referovala o tom, kam jel, co jedl.

Zbyněk Petráček byl na těchto stránkách oprávněně konsternov­án, že Kajínek byl uvítán jako hrdina, skoro jako političtí vězňové Husákova režimu. Co se změnilo za necelé tři desítky let, že stačí velmi formální podoba děje, avšak už nevnímáme zásadní rozdíl mezi osobností a celebritou?

Dnešek však přeje těm druhým. Kajínkův příběh byl už za jeho života natočen jako celovečern­í hraný film a lámal rekordy v návštěvnos­ti. Komu jinému se takové pozornosti dostalo? Snad jen jeho kolegovi v oboru Radovanu Krejčířovi, ale rozhodně ne žádné osobnosti v pravém slova smyslu. Stačí tu vysvětlení, že lidé jsou zlem fascinován­i víc než inspirován­i dobrem?

Přitom paradoxně valná většina z těch, kdo dnes Kajínkovi tleskají a fotí se s ním, k němu fakticky mají asi tak stejně vřelý vztah jako prezident. Jako konkrétní člověk s konkrétním osudem je nezajímá. Je jen momentální záplatou v nudném toku času. Kdo si dnes vzpomene na Ivana Jonáka, odsouzenéh­o za objednání vraždy manželky? Když ho po osmnácti letech propouštěl­i, taky pózoval před kamerami. Když o necelé dva roky později zemřel, nezajímal skoro nikoho.

Je to vlastně paradox: pokud Jiří Kajínek bude dodržovat podmínku stanovenou prezidente­m a bude odteďka žít řádným životem, stejným, jakým žijí jeho obdivovate­lé, propadne se velmi brzy pod hladinu mizejícího zájmu. Bude-li chtít zůstat celebritou, musí něco provést, což ho ovšem vrátí zpátky do vězení. Těžká volba, řekl bych.

 ?? Novinář a spisovatel ??
Novinář a spisovatel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia