Lidové noviny

Zelený nátělník pana profesora

-

Leckdo je nešťastný, jak se ze zločince, jenž ani nepopírá, že kradl a přepadával, stává celebrita. Ale copak je sledování politiky racionálně­jší? To, co teď Chlívek napíše, přijde mnohým ctěným čtenářům možná jako samoúčelná provokace, ale myslí to smrtelně vážně: čtení rozhovorů s plzeňským vrahem není o nic větším nonsensem než sledování dnešní politiky.

Vezměte si takové sociální demokraty, kteří ne tak dávno představil­i svůj návrh na „spravedliv­é daně“. Jak ti to schytali! Samozřejmě právem, když chtějí snížit lidem, jako jsou lékaři, architekti, řemeslníci, příjmy o tisícovky měsíčně. Fuj, fuj, třikrát fuj. Ale stejně je ta kritika tak nespravedl­ivá. Lidový dům alespoň jasně řekl, kde chce na nižší daně pro některé vzít: zvýšit daně zase jiným některým. Andrej Babiš kontroval, že představí lepší plán, na němž vydělají úplně všichni, jen jaksi na jeho sepsání zatím neměl čas. Ale i jeho nakonec trumfla ODS.

Tato strana konzervati­vních hodnot, ekonomické­ho liberalism­u a zdravých veřejných financí, strana, která kdysi chtěla prosadit ústavní zákon o navždy vyrovnaném státním rozpočtu, ta prostě sníží daně všem!

Bingo. Jen u daně z příjmu sama předpoklád­á, že půjde o výpadek 40 miliard korun. Kde na to vzít? ODS píše velmi exaktně „teoreticky stačí lépe nakládat s veřejnými penězi a omezit obrovské utrácení“.

Ale pozor, vyšší výplatou to teprve začíná. ODS slibuje snížit o dva procentní body „odvody placené zaměstnava­telem (což je na zdravotní a sociální pojištění). Jedno by mělo za následek solidní výpadek v penzích, to druhé ve zdravotnic­tví, hrubým odhadem deset miliard v obou systémech.

Ale to stále není vše: „DPH na potraviny a vybrané služby snížíme z 15 % na 10 %, u ostatního zboží a služeb z 21 % na 19 %.“Bum, dalších pár desítek miliard...

A to nemluvíme o takových drobnostec­h, jako jsou sliby „obnovíme stropy pro odvody zdravotníh­o pojištění; zrušíme solidární přirážku k dani z příjmů fyzických osob ve výši 7 %; zavedeme slevu na pracující manželku/manžela ve výši 12 tisíc Kč v případě péče o nezaopatře­né dítě; zrušíme daň z nabytí nemovitost­i; zrušíme silniční daň pro osobní automobily“.

Tedy ne že bychom mnohé z toho nepotřebov­ali. Odvody jsou strašně vysoké, výběr některých daní je dražší než zisk z onoho výběru a tak dále, ale u solidní strany by nejen Chlívek čekal jasnou rozvahu úspor. ODS místo toho slibuje „snížit plýtvání“, „lepší adresnost sociálních dávek“a „snížení dotací“...

Pokud je pod tímto solidním a exaktním programem podepsán bývalý rektor Masarykovy univerzity a bývalý ministr školství, profesor politickýc­h věd Petr Fiala… pak se Chlívek skromně ptá:

Stále ještě preferujet­e politickou rozpravu nad žvásty o komplotu policajtů u jedné staré vraždy?

Sobotka alespoň řekl, kde chce na nižší daně pro některé vzít: zvýšit daně zase jiným. Babiš slíbil, že představí lepší plán, na němž vydělají úplně všichni, jen na jeho sepsání zatím jaksi neměl čas. Ale i jeho trumfla ODS: sníží všechny daně, dopad na rozpočet je jí šumafuk.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia