Lidové noviny

Kde všude u nás byl Buffalo Bill?

-

Před plnými 111 lety jely rakousko-uherskými městy tři vlaky plné kovbojů, indiánů a ořů. Vypráví o tom nová knížka Miroslava a Jaroslava Čvančarový­ch, kteří ji v úterý pokřtili.

Cody, skolil 69 prérijních obrů, Comstock pouze 46. Přídomek Buffalo patřil od té doby výhradně Codymu,“píše se v knížce Legendy o Divokém západě (1981).

Zrodilo se jméno, leč mýtus Buffalo Billa se teprve začínal tvořit... Zprvu jej živil zejména škvárový pisálek Carroll Judson, jenž pod pseudonyme­m Ned Buntline získal monopol na sepsání Billových dobrodružs­tví. A psaní šestákovýc­h sešitků – s názvy jako Bill, král prérie nebo Neohrožený stopař v zajetí – to bylo velmi, vel- mi volné. Po roce 1872 pak přibyly divadelní hry, show s indiány (převlečený­mi i opravdovým­i) a nakonec vlastní cirkus: dne 4. července 1882 měl spektákl zvaný Buffalo Bill’s Wild West Show v Nebrasce svoji premiéru.

Z Košic do Těšína a Brna

Střih. Do západní části českopolsk­ého Těšína přisupěly v úterý 7. srpna 1906 lokomotivy téhož souboru. „Tři zvláštní vlaky Buffalo Billa přijely kolem šesté hodiny ranní... Koně jsou výborně udržo- váni, což svědčí o zámožnosti majitele, plukovníka Codyho. Kromě 400 artistů přímo vystupujíc­ích zaměstnává ještě 50 administra­tivních pracovníků a navíc 350 lidí pomocného personálu,“psaly regionální noviny, přičemž dodaly, že jde o dost velký humbuk.

Takto zlehčoval polský novinář Dzienniku Cieszyński­ho: „Dopoledne se ve zcela naplněných ulicích Těšína objevili indiáni! Šli tak těsně vedle zvědavých občanů, že co chvíli jim nějaký neopatrný divák šlápl na nohu. Rudí synové Ameriky se začali ohánět a jeden z nich přitom hlasitě zaklel – div divoucí – ČESKY! Bratrský jazyk vyvolal údiv. Buď pro obyvatele dalekého Západu je velmi snadné osvojit si cizí jazyk, nebo šlo o potomka onoho historické­ho Čecha, který uvítal u břehů Ameriky Kryštofa Kolumba slovy: ,Já jsem už tady‘!“

Codyho ansámbl s „rudokožci“, jak se psalo na plakátech, projel Moravskou Ostravou (8. srpna), Opavou (9. srpna), Přerovem (10. srpna), Brnem (11. a 12. srp- na) a Jihlavou (13. srpna), aby přes Liberec zmizel v Německu.

„Na území dnešní ČR a Slovenska najel Buffalo Bill kolem 750 kilometrů. Pobýval tam devět dnů a uskutečnil patnáct představen­í v sedmi městech,“bilancují bratři Čvančarové v nové knize Když u nás byl Buffalo Bill z nakladatel­ství Academia. „Materiál jsme sbírali pár desítek let. Samotné napsání trvalo tak dva tři roky,“řekl LN na autogramiá­dě Jaroslav Čvančara. Na skvostně vypravené publikaci je to vidět.

 ??  ?? Legenda legend.
Legenda legend.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Jmenoval se William Frederick Cody (1846–1917), ale skoro nikdo mu tak neříkal. Pro svět se stal Buffalo Billem. Výjimečný skaut i zálesák svoji legendu dovedně rozvíjel: nejprve svolil k brakovým sešitkům – dobovým „buffalobil­lkám“– pak k divadlu a pozdě ??
Jmenoval se William Frederick Cody (1846–1917), ale skoro nikdo mu tak neříkal. Pro svět se stal Buffalo Billem. Výjimečný skaut i zálesák svoji legendu dovedně rozvíjel: nejprve svolil k brakovým sešitkům – dobovým „buffalobil­lkám“– pak k divadlu a pozdě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia