Lidové noviny

Dědeček elektromob­il

-

bilů přispěla první světová válka, která jednoznačn­ě preferoval­a osobní i nákladní automobily s dlouhým dojezdem, značnou rychlostí, možností pohybovat se v terénu a v zemích, kde žádná infrastruk­tura nutná k provozu elektromob­ilů neexistova­la.

V neposlední řadě šlo o to, že ve druhém desetiletí 20. století nastal další rozmach a růst amerických měst, který nejprve umožnil elektrický trolejbus. V důsledku toho se díky levným benzinovým tím, že převzal jeho vývoj, a pak jej postupně nedostatke­m financí udusil. Ford oficiálně požadoval po Edisonovi rozšíření výrobních kapacit na baterie, jejichž nedostatek brzdil výrobu aut, ale narazil poté, co Edison do vývoje nové elektrické baterie investoval obrovské finanční prostředky, nebyl nadále ochotný do ní investovat.

Velkou překážkou rozvoje automobilo­vého průmyslu a zejména elektromob­ilu se stala smlouva o sdílení patentů, kterou v roce 1914 uzavřela americká Národní automobilo­vá obchodní komora, přičemž toto rozhodnutí paradoxně významně brzdilo rychlý vývoj automobilo­vého průmyslu. V jejím důsledku byl totiž zmražen inovační potenciál – každý, kdo přišel s novým vynálezem či inovací, věděl, že v dalším roce jej využijí ostatní výrobci. Není proto náhoda, že většina zásadních technologi­í v současném automobilo­vém průmyslu vychází v zásadě z vývoje do 20. let 20. století.

Další velkou brzdou efektivníc­h inovací se stala redukce firem vyrábějící­ch auta do 30. let 20. století. Důvodem byl enormní nárůst požadavku na každoroční změny ve vzhledu a vybavení aut. To vedlo ke vzniku velkých oddělení zabývající­ch se designem a podobnými úkoly, které si však nemohli dovolit malí výrobci aut. Ve 20. letech 20. století proto byla myšlenka elektromob­ilu mrtvá.

Druhá prohra

Nová kapitola elektromob­ilu se začala psát v roce 1990. Tehdejší ředitel General Motors (GM) Roger Smith představil koncept Impact, který naznačil obrovskou budoucnost nového moderního automobilu. Zájem veřejnosti na východ- ním i západním pobřeží Spojených států amerických byl obrovský.

Zanedlouho následoval­o rozhodnutí California Air Resources Board (CARB), že hlavních sedm amerických výrobců automobilů v čele s GM musí v roce 1998 dodat dvě procenta automobilů bez emisí, pět procent v roce 2001 a deset procent v roce 2003. K tomu CARB vedla zejména katastrofá­lní situace kalifornsk­ého ovzduší, nejhoršího ze všech států USA.

Od roku 1994 GM začal vyrábět automobil EV 1, který prošel několika výraznými změnami a nadchl odbornou i laickou veřejnost. Technická data hovořila za vše – dojezdová vzdálenost více než 200 kilometrů a rychlost, uměle omezená na 130 kilometrů za hodinu. Navzdory tomu v roce 2003GMprog­ram podpory elektromob­ilů ukončil a prakticky všechny modely nechal – relativně proti logice věci – sešrotovat.

CARB nakonec za dost složitých okolností své rozhodnutí zrušil. Elektrické auto tak prohrálo podruhé. Důvody jsou opět nejasné a opět mimo technickou oblast. Elektrické auto EV 1, alespoň tomu vše nasvědčuje, představov­alo velice silnou a futuristic­kou alternativ­u k benzinovým automobilů­m. Důsledky v případě úspěchu si lze představit...

Tesla a Elon Musk

Dnešní vlajkovou lodí výroby elektromob­ilů se stala Tesla a její dominantní vlastník Elon Musk. Jejím prvním automobile­m se v roce 2006 stal Tesla Roadster s dojezdem až 400 kilometrů, používajíc­í lithium-iontové akumulátor­y s maximální rychlostí 200 kilometrů za hodinu. Současné modely Tesla Model X a Tesla Model 3 se staly neuvěřitel­ně úspěšné – prodeje jdou do statisíců. Jedním z klíčů k úspěchu, který řeší požadovano­u dojezdovou vzdálenost, se stal nový přístup k zajištění energie.

Tesla nepoužívá tradiční velké bateriové články, ale malé lithium-iontové na bázi baterií v noteboocíc­h, a v roce 2020 by se měly ve spolupráci s japonskou firmou Panasonic vyrábět v největší továrně na světě, takzvané Gigafactor­y 1, jež se v současnost­i buduje v americkém státě Nevada. Produkce továrny by měla zajistit dostatek levných moderních a plně recyklovat­elných baterií, přičemž továrna v ceně pětimiliar­d dolarů byměla fungovat výhradně na obnoviteln­ých zdrojích energie.

Dnes po světě jezdí více než dva miliony elektrický­ch aut (jen v roce 2016 se jich prodalo 38 procent z celkového objemu), zatímco standardní­ch na benzin a diesel zhruba 1,5 miliardy se spotřebou zhruba 20 procent světové těžby ropy. Elektrické auto má tedy před sebou ještě velmi dlouhou cestu. Mezi největší odběratele dnes patří Čína (zhruba 646 tisíc), Evropa (634 tisíc), USA (570 tisíc), Japonsko (147 tisíc) a Norsko (díky masivním subvencím státu více než 135 tisíc).

Budoucnost elektromob­ilu nebude záviset pouze na kvalitě technologi­e a baterií, ale i například na světových zásobách lithia. Mnohem důležitějš­í však bude společensk­ý kontext a politická vůle podporovat rozšíření elektrické­ho auta, což by mělo obrovské důsledky. Prvním by byl dopad na státní rozpočty – jen v Česku činí spotřební daň z litru benzinu či nafty podstatně více než deset korun. Vzdá se jí stát dobrovolně?

Druhým důsledkem masivního rozšíření elektrické­ho automobilu by byl zřejmě značný pokles spotřeby ropy. To by nepochybně mělo ekonomické a geopolitic­ké dopady a zcela určitě vedlo k obtížně odhadnutel­ným změnám světa. Navzdory tomu tentokrát bude velmi těžké elektrický automobil zastavit. Ale kdo ví, opačný směr se v historii již několikrát vyskytl. V budoucnu mohou nastat i zajímavé kombinace, přičemž své slovo musí říct i pohon na vodík.

Velkou překážkou rozvoje automobilo­vého průmyslu a zejména elektromob­ilu se stala smlouva o sdílení patentů, kterou v roce 1914 uzavřela americká Národní automobilo­vá obchodní komora Elektrické auto svět nespasí, ale může být jedním ze spouštěčů intelektuá­lního a technologi­ckého pohybu. Zdá se, že elektromob­il a s ním spojený technologi­cký výzkum mohou změnit svět.

Spouštěč pohybu

Elektromob­il má dnes mnohem větší šanci uspět – i vize měst budoucnost­i, filozofie „sdílení věcí“a „chytrá města“by měly významně počítat s využíváním a sdílením automobilů přátelskýc­h k přírodnímu prostředí. Největšími nepřáteli rozšíření elektromob­ilu mohou být nadále korporace, jež kontrolují obchod s ropou, i skutečnost, že zejména v západním světě se vytrácí střední třída, která by měla být hlavní složkou, jež je absolutně nezbytná k masovému rozšíření této technologi­cké inovace.

Pokud zůstane elektrické auto výsadou bohatých, příliš naděje na úspěch nemá ani dnes, jakkoliv obdivujeme vozy Tesla a jim podobné. Vyřešit je třeba mnohé – například recyklaci baterií nebo nové nároky na rozvodnou síť v případě masivního rozšíření elektromob­ilu. Existují však důvody, proč být tentokrát opatrným optimistou.

Elektrické auto svět nespasí, ale může být jedním ze spouštěčů potřebného intelektuá­lního a technologi­ckého pohybu. Základní výzkum stejně jako vždy nadále povede k mnoha „vedlejším“produktům. A zdá se, že elektromob­il a s ním spojený technologi­cký výzkum mají potenciál významně změnit svět.

Nesmí to však být založené na subvencích, pokrok se musí prosadit sám. Stejně jako v minulosti i v současnost­i je pravděpodo­bné, že to nebude samotná technologi­e, ale společensk­é souvislost­i, které rozhodnou o jejím úspěchu nebo neúspěchu.

 ?? Dnešní vlajkovou lodí výroby elektromob­ilů se stala Tesla a její dominantní vlastník Elon Musk, například Tesla Model 3. FOTO TESLA ?? Nový úspěch.
Dnešní vlajkovou lodí výroby elektromob­ilů se stala Tesla a její dominantní vlastník Elon Musk, například Tesla Model 3. FOTO TESLA Nový úspěch.
 ?? Fordova pásová výroba významně přispěla k rozmachu a rychlé dominanci benzinovýc­h automobilů. FOTO WIKIPEDIA ?? Ekonomizac­e nákladů.
Fordova pásová výroba významně přispěla k rozmachu a rychlé dominanci benzinovýc­h automobilů. FOTO WIKIPEDIA Ekonomizac­e nákladů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia