Lidové noviny

Dojemný návrat Kvitové

- MICHAEL BEREŇ

Tenistka Petra Kvitová předběhla čas. Návrat po vážném zranění zahájí už na Roland Garros.

PAŘÍŽ/PRAHA Když loni den před Štědrým dnem tenistka Petra Kvitová předstoupi­la poprvé po loupežném přepadení před novináře, měla levou ruku, v níž drží raketu, obvázanou s mohutnou dlahou. „Jsem ráda, že se vidíme,“říkala v emotivním projevu.

Tehdy to bylo teprve tři dny od složité čtyřhodino­vé operace pořezaných šlach na prstech, které jí způsobil neznámý útočník v jejím prostějovs­kém bytě. Mohlo to dopadnout mnohem hůř, Kvitová byla ráda, že šokující útok vůbec přežila.

Tehdy asi nikoho nenapadlo, že teď na konci května přijde mezi reportéry – někteří byli dokonce dojatí – na Roland Garros jakožto účastnice 1. kola antukového grandslamu. Ale je to tak, Petra Kvitová je skutečně zpět!

„Je krásné tady být a všechny vás vidět,“prohlásila včera v Paříži v angličtině. Hlas se jí znovu chvěl, oči se zaleskly slzami. Pak se smála. „Nikdo neočekával, že tady budu. Jsem nadšená a je to splněný sen.“

Sedmadvace­tiletá slečna z Fulneku znovu ukázala, jaká je bojovnice. „Všichni budou koukat,“prorokoval už v prosinci její kondiční kouč David Vydra. Ano, všichni koukají, že se dala tak rychle dohromady.

20. prosince 2016 – Ráno byla přepadena ve svém bytě v Prostějově. Neznámý útočník jí vážně poranil levou ruku, v níž drží raketu. Podrobila se operaci. Lékaři v čele s Radkem Kebrlem z Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou jí zašili poraněné šlachy na všech prstech levé ruky a dva nervy. Podle prvotní prognózy měla začít se sportovní zátěží po půl roce.

20. března – Mluvčí Karel Tejkal oznámil, že rekonvales­cence Kvitové probíhá tři měsíce po operaci bez komplikací. Tenistka začíná opatrně používat levou ruku ke každodenní­m činnostem.

17. dubna – Kvitová oznámila, že bude figurovat na seznamu přihlášený­ch na Roland Garros.

2. května – Znovu začala s tenisem, první údery na kurtu zkoušela v Monte Carlu. O návratu do turnajů nemluvila.

23. května – Mluvčí Tejkal oznámil, že Kvitová stále figuruje v seznamu přihlášený­ch na Roland Garros a o startu se rozhodne na poslední chvíli. Její trénink směřuje k Wimbledonu, který v letech 2011 a 2014 vyhrála.

26. května – Kvitová dostala při losu Roland Garros za soupeřku v 1. kole Američanku Julii Boserupovo­u. Na žebříčku WTA se během pauzy propadla z 11. na 16. místo.

V lednu policie oznámila, že napadení Kvitové vyšetřuje jako zvlášť závažný zločin vydírání. Pachateli hrozí pět až 12 let vězení. Prostějovs­ký tenisový klub slíbil odměnu sto tisíc korun tomu, kdo pomůže k dopadení pachatele. Později byla částka mužem, který nechtěl zveřejnit svou totožnost, navýšena na půl milionu. Pachatel však stále není znám.

Také operatér Radek Kebrle z Ústavu plastické chirurgie a chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou byl skeptik, když od pacientky Petry poprvé slyšel, že by chtěla zkusit zúčastnit se grandslamo­vého podniku v Paříži. „Ale nakonec jsem ji pouštěl s lehkým srdcem,“řekl Kebrle. „Ruku používá normálně. Neškolené oko by nepoznalo rozdíl oproti předchozím­u stavu. Ani při hraní tenisu to moc vidět není. Je ve stavu, kdy ji může používat a zatěžovat jako ostatní aktivní hráčky.“

První soupeřkou Boserupová

První dny rehabilita­ce byly složité. Stresující. Kvitová se nejprve učila v levačce udržet skleničku, pak mačkala pěnový míček, zprvu hrála badminton. Aby zraněnou ruku nepřetížil­a. „Když jsem v březnu poprvé uchopila tenisovou raketu, napadlo mě: Ne, ta není moje. A ani ta ruka není moje,“popsala dvojnásobn­á wimbledons­ká šampionka první postupné krůčky, které s rukou dělala. Začínala bekhendy, forhendy byly moc těžké. Ani teď není ruka stoprocent­ní, po takovém zákroku ani nemůže být, ještě ji nezatne v pěst. Ale už zase buší do míčků, každý den se zlepšuje.

Mezi tréninky ji zastavují kamarádky a fanoušci. Ve čtvrtek si povídala s fedcupovou parťačkou Šafářovou. Včera se objala s bývalým koučem Kotyzou, který nyní vede světovou trojku Karolínu Plíškovou. Na Twitteru ji k „fantastick­ému“návratu popřála legenda Navrátilov­á. „Ty reakce jsou velmi milé. Jsem hodně šťastná, že mám druhou šanci hrát tenis. Mám ráda výzvy,“tvrdí Kvitová.

První výzva nasazené patnáctky se jmenuje Julia Boserupová, 86. hráčka světového žebříčku z USA, kterou jí přisoudil automatick­ý los.

Těžko říct, co s Kvitovou udělá, až budou na tribunách diváci, kolem kurtu sběrači. Jak se projeví zápasové nervy na jejím návratu. Navíc jde o grandslam, jednu z nejsledova­nějších akcí tenisového roku. „Pro mě je to něco víc. Beru to tak, že můžu hrát a musím někde začít. Proč to oddalovat, když už to tak nějak jde,“namítá Kvitová.

S trenérem Jiřím Vaňkem jsou spíše ve fázi zkoušení. Nedávají si žádné cíle.

Kvitová si přeje hlavně zůstat zdravá. I kdyby následujíc­í duel na kurtu prohrála, platí: „Svůj nejtěžší boj jsem vyhrála.“

Při tréninku. Petra Kvitová před pařížským návratem trénovala již řadu týdnů. Operovanou ruku se snaží zatěžovat bez omezení. MUŽI: BERDYCH (13) - Struff (Něm.), VESELÝ - Sock (14-USA)

ŽENY: KAR. PLÍŠKOVÁ (2) - Čeng Saj-saj (Čína), KVITOVÁ (15) - Boserupová (USA), STRÝCOVÁ (20) - Riskeová (USA), ŠAFÁŘOVÁ - Cepedeová (Par.), VONDROUŠOV­Á - Hesseová (Fr.), KR. PLÍŠKOVÁ - Paquetová (Fr.), SINIAKOVÁ - Alexandrov­ová (Rus.).

 ?? FOTO ČESKÁ SPORTOVNÍ – PAVEL LEBEDA ??
FOTO ČESKÁ SPORTOVNÍ – PAVEL LEBEDA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia