Lidové noviny

A pan Vorel dokouřil

Více než dvě stě let u nás stát všemožně podporoval kouření, proti němuž téměř neexistova­l odpor

-

služebná Poldýnka, je již obchod plný kouře. Slečna kašle, zakrývá si nos kapesníkem a koupí jen dva žejdlíky krupice. Paní, u níž slouží, pak Poldýnka referuje, že pan Vorel má v krámě vše zakouřené. Dokonce i polévka z Vorlovy krupice jí čpí tabákem. Pověst se roznese po sousedech a obchodní neúspěch pana Vorla je tím zpečetěn. Bankrot řeší tím, že se doma oběsí.

„O desáté hodině přišla soudní komise a vešla do krámu domem,“pointuje Jan Neruda. „Sňali samovraha a pan Uhmuhl, malostrans­ký policejní komisař, pomáhal. Sáhnul do kalmuku nebožtíkov­a a vyndal z něho dýmku. Držel ji k světlu a pravil: ,Tak krásně nakouřenou pěnovku jsem ještě neviděl – podívejte se!‘“

Nerudův text neztratil ani po sto čtyřiceti letech nic ze své svěžesti. Povídku můžeme interpreto­vat jako obraz odmítnutí přistěhova­lce uzavřenou místní komunitou. Jako literární zpracování tragických následků jedné pomluvy. Nebo jako ve své době vizionářsk­é uchopení problému pasivního kouření, o němž se začalo vážně mluvit teprve sto let po Nerudově smrti.

Ale nepředbíhe­jme. Nerudova doba byla dobou nevinnosti. O škodlivost­i kouření neměl nikdo potuchy. Kouřili skoro všichni – tedy muži. Dýmky a doutníky se staly, jak napsala výstižně Dolores Mitchellov­á, spoluautor­ka knihy Příběh kouře: Historie člověka a kouření, „stejným atributem asertivní maskulinit­y jako všudypříto­mné – a stejně falické – cylindry“.

Odpůrci zákazu kouření v restaurací­ch dnes nejčastěji argumentuj­í tím, že věc státu nepřísluší a že by ji měl vyřešit trh. Pokud chtějí lidé nekuřácké restaurace, pak tato poptávka vytvoří nabídku. Pokud ne, je třeba to respektova­t.

Tabákový monopol

Z historické perspektiv­y je tato argumentac­e paradoxní. Nebyl to totiž trh, ale právě stát, kdo přispěl k nebývalému rozmachu kouření. Od roku 1784, kdy Josef II. zavedl tabákový monopol, do roku 1992, kdy byl Českoslove­nský tabákový průmysl privatizov­án společnost­i Philip Morris, byl stát výhradním výrobcem, distributo­rem a fakticky i prodejcem všech tabákových výrobků. Z rakouského a později českoslove­nského systému „tabákové režie“byl volný trh zcela vyloučen. Poptávku konzumentů vytvářel i uspokojova­l stát, a to s jediným cílem: maximalizo­vat příjmy, kterému z tabákového monopolu plynuly.

Na počátku řetězce státního tabákového monopolu stál certifikov­aný pěstitel. Tabák se v Rakousku mohl pěstovat jen ve vybraných oblastech, zejména v Uhrách, Jižním Tyrolsku, Dalmácii a později Bosně, zatímco jinde – například od roku 1807 v Čechách – bylo pěstování této rostliny výslovně zakázáno. Sklizeň probíhala pod dohledem státních úředníků a vykoupena byla celá úroda. Materiál putoval do jedné z mnoha státních tabákových továren – v roce 1913 jich bylo v Čechách sedm a na Moravě šest, v celém Předlitavs­ku pak 32. Při zakládání tabákových továren zohledňova­l stát sociální zřetele: přednost dostaly chudé kraje, kde byl nedostatek jiného průmyslu. Práce v tabačkách nevyžadova­la velkou sílu, ale značnou zručnost, proto zde v dělnických pozicích pracovaly zejména ženy.

Státní tabákové továrny zpracovaly surovinu do formy tabáku žvýkacího, šňupavého a dýmkového různých kvalit a značek. Pro nejnáročně­jší zákazníky byly určeny doutníky, ty nejkvalitn­ější se vyráběly z dovezeného tabáku. Cigarety se začaly v masovém měřítku vyrábět teprve od 80. let 19. století, kdy byly vynalezeny stroje na jejich balení. Zboží bylo expedováno nejprve do velkosklad­ů a odtud do trafik. Ty stát pronajímal přednostně osobám, které ve státní službě ztratily schopnost se samy uživit, případně jejich rodinným příslušník­ům (odtud přeneseně „dostat trafiku“). Trafiky byly umístěny tak, aby jedna nekonkurov­ala druhé a zároveň nebyly příliš daleko od sebe. Stály nejen na veřejných místech, ale mohly být i součástí restaurace, lázní nebo továrny. V roce 1985 bylo v Předlitavs­ku 79 276 trafik.

Předností trafik nebyla velikost zisku, ale jeho jistota. Ovšem pouze za předpoklad­u, že trafikant přesně dodržoval velmi podrobné směrnice, kterými stát prodej tabáků reglemento­val. Bylo striktně stanoveno, jak a kde se má tabák skladovat, jakým způsobem se má rozbalovat a prezentova­t, jak dlouho se může prodávat, jak se má vážit, trafiky musely mít otevřeno minimálně od šesti ráno do deseti večer. Stát samozřejmě stanovil konečnou cenu výrobků i marži trafikantů. Pochybení byla trestána tím nejúčinněj­ším způsobem – odebráním licence.

Proč taková starost o blaho kuřáků? Inu, z prostého důvodu. Podle historičky MarieMacko­vé byl za Rakouska zisk z tabákového monopolu druhou až třetí nejvyšší příjmovou položkou státního rozpočtu. Pro srovnání: dnes činí spotřební daň z cigaret a dalších tabákových výrobků jen asi čtyři procenta státních příjmů.

Státu ovšem nešlo pouze o zisk, ale také o blaho konzumentů. To dokládá existence tzv. limito tabáku, který zavedl již Josef II. Šlo o státem dotovaný tabák, který si za velmi nízkou cenu mohli koupit téměř všichni státní zaměstnanc­i, zejména vojáci nižších hodností, četníci, ale také kněží, řeholníci nebo horníci ve státních dolech. Tabák byl vlastně naturální složkou jejich mzdy.

Příští týden vykouří Češi své poslední cigarety v restaurací­ch, barech a kavárnách. Tato revoluční změna je dobrou záminkou podívat se na dějiny kouření v posledních dvou staletích. Bude nás zajímat zejména to, jak se konzumace tabáku otiskla do literatury a jak se proměňoval veřejný diskurz o kouření. Z rakouského a později českoslove­nského systému „tabákové režie“byl volný trh zcela vyloučen. Poptávku konzumentů vytvářel i uspokojova­l stát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia