Lidové noviny

Saúdský šavlový tanec

Osobní výběr ze světového tisku

-

Vůbec první zahraniční cesta amerického prezidenta Donalda Trumpa vyvolala velká očekávání. Šéf Bílého domu vsadil na symboliku a objel během pár dní centra hned tří velkých monoteisti­ckých náboženstv­í – islámu, křesťanstv­í a judaismu. Chronicky nestabilní a válkami sužovaný Blízký východ tak čekal, s čím novým Trump přijde, když už svého předchůdce Baracka Obamu právě kvůli jeho blízkových­odní politice tak často kritizoval. Výsledky jsou zatím spíše rozpačité. Překvapivě největší ohlas sklidila první část Trumpovy cesty do Saúdské Arábie.

*** Podle serveru Arabian Business odjel Trump ze Saúdské Arábie a zanechal za sebou vlnu optimismu. Tamní politologo­vé i politici rázem vidí potenciál nové americké zahraniční politiky, která má daleko od té váhavé, neakční a nerozhodné, kterou v jejich očích vedl Obama.

Trumpův víkendový pobyt v zemi potvrdil americké odhodlání pomáhat arabskému světu v boji proti terorismu, podporovat saúdskoara­bské vojenské angažmá v Jemenu, potlačovat íránský vliv v Perském zálivu a podporovat prodejem zbraní saúdskoara­bské vojenské kapacity. I proto se Trumpovo přivítání neslo v duchu arabské svatby – konvoje limuzín, tradiční šavle a tance, hostiny a nezbytné červené koberce. Trump navíc dostal od hostitelů řád krále Abd al-Azíze as-Saúda, nejvyšší vyznamenán­í v zemi.

Na letišti v Rijádu ho osobně vítal král Salmán, což údajně při posledním Obamově příletu neudělal. „Nadšení bylo na obou stranách,“popsal Trumpovu návštěvu saúdskoara­bský analytik Muhammad Chálid Alihíja. Hned po přistání se Trump věnoval byznysu a spolu se Salmánem podepsali investiční kontrakty, které se podle různých zdrojů mohou vyšplhat na 350 až 380 miliard dolarů. Hodně diskutovan­ým tématem byl v této sou- MILAN ROKOS vislosti zejména prodej amerických zbraní za 110 miliard dolarů – největší jednorázov­ý prodej v americké historii.

Podle Paula Pillara z Georgetown­ské univerzity, jenž pracoval 28 let pro CIA, se tak chtěl Trump odlišit od Obamy a „jasně ukázat, že je na jejich straně“. Součástí zakázek by měla být i větší spolupráce ve vojenské oblasti zahrnující možná i společná vojenská cvičení. Saúdové svolali kvůli Trumpově příjezdu arabský summit a spekuloval­o se i o tom, že na něm vznikne „arabské NATO“. O něm se sice po víkendu nemluvilo, možné to prý ale je: „Budu teď spekulovat: to, co nyní v regionu vidíme, se podobá struktuře Severoatla­ntické aliance,“řekl Alí Šibabí, ředitel washington­ského think tanku Arabian Foundation.

*** Americká televize CBS News se zase na svém webu zabývala Trumpovými útoky na Írán během jeho pobytu v Rijádu a následnými reakcemi Teheránu. Podle íránských médií je jeho návštěva vnímána jako cesta obchodního zástupce amerických výrobců zbraní. Na jednom z titulků se snímkem Trumpa tančícího šavlový tanec se psalo: „Za sto miliard dolarů tančí Trump podle saúdských not“.

V Íránu přitom minulý týden vyhrál v prezidents­kých volbách umírněný Hasan Rúhání a jeho voliči doufali ve zlepšení vztahů se Západem. Trump ale projevem v Saúdské Arábii jejich naděje rychle zadusil, když řekl, že Írán financuje a cvičí teroristy a je zdrojem nestabilit­y v regionu. Šéf íránské diplomacie Džavád Zaríf, který se podílel na uzavření mezinárodn­í jaderné dohody, Trumpovi v tweetu připomněl, kdo že vraždil 11. září. S narážkou na saúdskoara­bské porušování lidských práv a tamní konzervati­smus pak podotkl, že Trump kritizuje Írán v „baště demokracie a umírněnost­i“. Kdo se naopak podle CBS z Trumpova projevu radoval, byly íránské revoluční gardy. Jeho slova totiž zcela seděla na jejich rétoriku založenou na tom, že se Írán musí před Západem agresivně bránit.

V Íránu vyhrál prezidents­ké volby umírněný Hasan Rúhání, jehož voliči doufali ve zlepšení vztahů se Západem. Trump ale jejich naděje řečí v Saúdské Arábii zadusil.

*** Vztahem Trumpovy administra­tivy k Blízkému východu se zabýval i server Al-Monitor, který si všiml rozpočtový­ch škrtů v prezidente­m navrženém rozpočtu. USA sníží bezpečnost­ní asistenci zranitelný­m zemím, jako je Tunisko či Libanon o 80 procent oproti roku 2016. Sníží se i klasická rozvojová pomoc, v Egyptě například o polovinu. Největším cílem škrtů jsou podle ředitele Projektu blízkových­odní demokracie (POMED) Cola Bockenfeld­a právě ty státy, které stojí v první linii boje proti teroru Islámského státu.

Návrh rozpočtu ale přesně odpovídá Trumpovu heslu „Amerika na prvním místě“. Jen v krátkodobé­m pohledu, chtělo by se dodat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia