Lidové noviny

Sleduj ty obrazy a nikam nespěchej

-

Rodina v toku času – na rychle se modernizuj­ícím Tchaj-wanu – byla vůbec klíčovým tématem tamějších filmařů. Chou stál v jejich středu a působivě přiblížil možnosti komunikace mezi lidmi sice maximálně blízkými, ale zároveň oddělenými odlišnou generační a životní zkušeností. Rodinu pak zkoumaly i další tchajwansk­é novovlnné filmy, za všechny jmenujme například skvělý snímek Raz dva (2001) Edwarda Yanga.

Pro Chouovo pojetí realismu je navíc charakteri­stické, že dává velký prostor hercům – a to jak profesioná­lním, tak neprofesio­nálním. Mimo jiné tím, že s nimi nezkouší. Chce zachytit jejich vlastní autenticko­u zkušenost. „Neřídím je. Nastudují si scénář a pak je nechávám hrát samotné, chci, aby se ztotožnili s rolí a vstoupili do ní,“řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Vltava. A s úsměvem dává k lepšímu, že když se setkal s přehrávají­cími hereckými profesioná­ly zvyklými na jiné režijní pojetí, postupoval následovně: vše si připravil k natáčení, ale hercům řekl, že to teď sjedou jen na zkoušku. A když byl potom herec připraven podat svůj výkon naostro, Chou už měl natočené to, co potřeboval.

Tchajwansk­ý film v osmdesátýc­h a devadesátý­ch letech razantně vystoupil z průměru a začal výrazně ovlivňovat světové kinematogr­afické dění. Kromě filmařskéh­o talentu v tom sehrály roli ještě společensk­é podmínky. Nová vlna přišla v době uvolnění společensk­ých poměrů na Tchaj-wanu. Filmaři mohli začít zkoušet, co všechno si mohou dovolit vůči domácímu režimu. Právě filmy Chou Siao-siena jsou díky tomu ve výsledku osobní, politické i poetické zároveň.

Nejdůležit­ější roli sehrál film Město smutku (1989), který jako první pojednal příchod Čankajškov­y armády na Tchaj-wan po prohrané občanské válce s komunisty na čínské pevnině a masakr z 28. února 1947, tedy zjednoduše­ně řečeno „bílý teror“, jedno z velkých tabu ostrovní země. Samotnou událost sice ve filmu neuvidíme, avšak sledujeme dopady dění na rodinu čtyř bratrů, vyprávěnéh­o od japonské kapitulace a předání ostrova zpět do rukou Číny. Snímek získal Zlatého lva na festivalu v Benátkách a z Chou Siao-siena udělal hvězdu světového filmu. Hlavní cena navíc domácímu režimu zabránila v případných snahách o to, aby film ukryl před domácím publikem. Město smutku se stalo milníkem z filmových i společensk­ých důvodů. Chou mohl na tento snímek navázat dalšími dvěma filmy ve volné historické trilogii.

Kurtizány, vražedkyně, cluberky

V méně známém titulu Sbohem, jihu, sbohem (1996) si pak Chou Siao-sien poprvé vyzkoušel improvizov­anou polohu své tvorby, kterou dál využívá k zachycení nálad a svazujícíh­o vztahu prostředí a postav, které v něm žijí. Sílu okamži- ku, melancholi­i nezdařenéh­o vztahu, ve kterém vězí hlavní hrdinové, Chou Siao-sien nejsilněji zachytil ve filmech Květy Šanghaje (1998) a Millenium Mambo (2001), které ovšem nemohou být odlišnější co do prostoru, do něhož jsou zasazeny.

První z těch děl se odehrává na sklonku 19. století v luxusních nevěstincí­ch Šanghaje, uzavřených v domech provozovan­ých v zahraniční (britské) licenci. Nádherné obrazy v tom filmu vznikly podle pevného scénáře z literární adaptace a s využitím pečlivě nazkoušené­ho specifické­ho šanghajské­ho dialektu. V neobvykle vystavěném, modernisti­cky rozvolněné­m vyprávění se divácká pozornost v několika kapitolách teprve posléze soustředí na vztah mistra Wanga (druhá režisérova spolupráce s hongkongsk­ou hereckou superstar Tonym Leungem) a kurtizány Crimson, který utrpěl trhlinu. Do popředí tak pozvolna vstupuje příběh o lásce a její křehkosti.

Kdežto film Millenium Mambo nachází námět v současnost­i. Sleduje pár žijící nočními kluby a elektronic­kou hudbou. Jeho děj je minimální a film byl také minimálně nazkoušený. Dívka, jež miluje techno a klubové večírky, je uvězněná ve svém životě a ve vztahu s dýdžejem, který na ni chorobně žárlí, ale zároveň se jí nevěnuje. Po mnoha prožitých peripetiíc­h si ovšem nedokážou dát jednoduše sbohem. Chou a jeho stálý kameraman Ping Bin Lee film vystavěli z opojných obrazů. Mimo jiné dovádějí k dokonalost­i snímání interiérů, v nichž už dřív preferoval­i nápadité rámování, především průhledy skrze rám dveří a další prvky bytů. Velký prostor taky dostala herečka Šu Čchi, která předvedla neobyčejně spontánní kreaci v obrazech tepajících barvami a pocity, ačkoliv tempo filmu je pomalé. Millenium Mambo si zkrátka bere námět z prostředí hlasitých pravidelný­ch elektronic­kých beatů, ale přitom téma – silné a subtilně podané – vypráví ve zcela odlišném rytmu. Výsledkem je možná vůbec nejpůsobiv­ější existující film o postavách z klubové scény. Náměty z různých dob (jako jsou Květy Šanghaje a MilleniumM­ambo) se pak Chou rozhodl postavit i přímo vedle sebe ve filmu Tři časy – a Šu Čchi, múza většiny nedávných Chouových filmů, je hlavní hrdinkou všech tří epizod, z nichž sestává tento snímek z roku 2005.

Úspěch filmů a množství festivalov­ých cen umožnily Chouovi natočit film i v evropské, konkrétně francouzsk­é, produkci, jde o Let červeného balonku (Le voyage du ballon rouge, 2007) s Juliette Binocheovo­u v hlavní roli. A vloni byl i v českých kinech k vidění zatím poslední celovečern­í film tohoto režiséra – Assassin (2015). Odehrává se v 9. století a Chou Siao-sien za něj získal cenu za režii na festivalu v Cannes. Snímek obsahuje i prvky bojového umění, ale mluví se o něm jako o filmové básni. Jak název napovídá, jde o vraždu, na kterou je najata mladá Nie Jin-niang, která dostává rozkaz vrátit se do svého rodného kraje a zabít muže, jemuž byla kdysi přislíbena. Nakonec to odmítne. Děj filmu je minimální a sumarizova­t ho znamená banalizova­t ho. Divákům spíš utkvějí v mysli obrazy a imprese – například dialogové scény rafinovaně nasnímané skrze dobové závěsy a pocit jedince definované­ho svým prostředím a sevřeného v roli, kterou mu přisuzuje okolí. A není to poprvé, kdy Chou přisuzuje sílu vystoupit z vnucované role spíš ženám než mužům…

Tento měsíc proběhla v Praze přehlídka světově významného tchajwansk­ého režiséra Chou Siao-siena. Tvůrce, který ji osobně navštívil, patří k režisérům, již se zcela míjejí s mainstream­ovým publikem, neboť to s jeho pomalými filmy obvykle nemá trpělivost. Ale už víc než třicet let patří mezi klíčové figury světového uměleckého filmu. Proměnu tchajwansk­é kinematogr­afie lze podle kritiků přisoudit vlivu francouzsk­é nové vlny, japonské legendě Jasudžiróo­vi Ozuovi a Felliniho filmům

Událost

I když byla přehlídka filmů Chou Siao-siena nevelká záležitost a zůstala pod rozlišovac­í schopností většiny českýchméd­ií, můžeme ji bez většího váhání zařadit mezi zásadní kulturní události letošního roku.

Konala se u příležitos­ti dvaceti let Mezinárodn­ího sinologick­ého centra při Karlově univerzitě a měla i svou podstatnou akademicko­u část. Přivedla do Prahy (poprvé) tohoto režiséra světového formátu. Obsáhla sedm režisérový­ch filmů (a dokument, který o něm natočil Olivier Assayass) na plátně kina Ponrepo, které je svým programem nyní živější a divácky vstřícnějš­í než kdy dřív. K přehlídce se tedy spojilo několik institucí a výsledek sklidil velmi slušný ohlas publika.

 ?? – tchajwansk­ý režisér Chou Siao-sien během návštěvy v Praze. FOTO IRENA ŠPAČKOVÁ ?? Mistr opojných záběrů
– tchajwansk­ý režisér Chou Siao-sien během návštěvy v Praze. FOTO IRENA ŠPAČKOVÁ Mistr opojných záběrů
 ?? Z filmů Assassin (vlevo nahoře), Květy Šanghaje (nahoře vpravo), Tři časy (vlevo dole) a Millenium Mambo. FOTO © FIRST DISTRIBUTO­RS ( H. K.) ??
Z filmů Assassin (vlevo nahoře), Květy Šanghaje (nahoře vpravo), Tři časy (vlevo dole) a Millenium Mambo. FOTO © FIRST DISTRIBUTO­RS ( H. K.)
 ??  ?? Momentky
Momentky
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia