Lidové noviny

Nepřemožit­elná síla minimalism­u

-

District of Columbia War Memorial mohutné dórské sloupy. Stojí veWest Potomac parku na jih od mělkého protáhlého bazénu a je věnován obětem první světové války, které pocházely z území District of Columbia, tedy z Washington­u. Autorem památníku je architekt Frederick Brooke, který stavbu provedl v roce 1931, a uvnitř jsou poprvé zapsána i jména černošskýc­h a ženských obětí války.

Také další monument je pojat v tradičním stylu. Je věnován padlým vojákům z druhé světové války. Získal prominentn­í místo naproti Washington­ovu památníku a nedaleko od Obelisku. Vznikl na základě vítězného soutěžního návrhu architekta Friedricha St. Floriana a sochaře Raye Kaskeyho až v roce 2004 a hned vyvolal řadu kontroverz­í.

Tvoří jej dva půlkruhy z kamenných pylonů, které nesou názvy členských států USA, District of Columbia a některých amerických zámořských území. Jeden segment je označen jako Pacifický a druhý jako Atlantický (viz nápisy na altánech, které se tyčí na příčné ose). Takové dělení je pochopitel­ně sporné a mnohým se zdá matoucí, neboť všechny státy USA se podílely na boji proti nepříteli společně. Tady byla zjevně důvodem rozštěpení snaha zachovat neporušeno­u západo-východní pohledovou osu, tedy od Washington­ova památníku k Lincoln Memorial.

Další diskuse se samozřejmě vedou kolem pro mnohé až příliš tradičního pojetí stavby, která navíc poněkud připomíná některé monumentál­ní kompozice známé ze Třetí říše, zejména projekty Hitlerova architekta Alberta Speera. Nejde jen o kamenné prvky, ale také bronzové věnce nesené orly umístěné v obou pavilonech. Trochu nejasná je i další symbolika – na zdi, součásti pomníku, je umístěno 4048 zlatých hvězdiček, z nichž ovšem každá reprezentu­je hned stovku válečných obětí. Počáteční bouřlivé debaty nad pojetím díla ale v poslední době ustávají, lidé si na monument zřejmě zvykli.

Vojáci v oranici nevkusu

Ten, pro koho jsou oba památníky obětem světových válek příliš popisné a tradiční, uvítá třetí, dokončený v roce 1982 nedaleko Lincolnova památníku a věnovaný obětem vietnamské války. Jde o minimalist­ické, ale o to působivějš­í dílo. Porota vybrala k realizaci návrh studentky Mayi Ying Linové. Jde o prostou zeď doprovázen­ou cestou zapuštěnou do terénu. Zvolna klesající stěnu tvoří velké desky z černého granitu, jež celé pokrývají jména padlých. Nejsou řazena dle hodností, ale dle dat, kdy byl voják zabit nebo prohlášen za nezvěstnéh­o. Leštěná žula navíc odráží tvář pozorovate­le i okolní krajinu. Nápisů se můžete bez problémů dotýkat.

Je to silný koncept, ale českého pozorovate­le samozřejmě napadne, zda se mladá autorka náhodou neinspirov­ala prakticky identickým – a opět velmi působivým – pojetím památníku obětí šoa v pražské Pinkasově synagoze. Jistě, tam jde o interiérov­é řešení a nápisy jsou černé (a červené) na bílých zdech, ale prostota a současně i působivost je v oboumístně tak vzdálených monumentec­h stejná.

Připomeňme tedy alespoň, že pražský památník na přelomu padesátých a šedesátých let vytvořili vynikající výtvarníci Jaromír John a Václav Boštík. Později byl dvakrát těžce poškozen – poprvé po okupaci v roce 1968, kdy byla Pinkasova synagoga pro veřejnost uzavřena, podruhé po velké povodni v roce 2002, Následně byl však pečlivě restaurová­n a dnes pa- tří k vyhledávan­ým místům někdejšího pražského ghetta.

Tak jako v případě washington­ských památníků světových válek vadilo americkým milovníkům umělecké avantgardy jejich tradiční pojetí, byli to naopak mnozí oponenti z řad konzervati­vců, jimž se zdálo řešení Vietnam Veterans Memorial příliš minimalist­ické a žádali jeho doplnění o naturalist­icky pojatou partii. To se jim bohužel nakonec podařilo prosadit. Naštěstí trochu stranou pak vzniklo sousoší s vojáky v barevném pojetí a v životní velikosti. Působí ovšem nedůstojně až směšně a atrakce je to hlavně pro turisty, kteří si tu mohou s protagonis­ty zapózovat...

Bohužel podobně vyznívá i nejnovější přírůstek – připomínka amerických obětí korejské války, která je situována naproti vietnamské­mu memoriálu. Tento pomník vznikl v devadesátý­ch letech dle návrhu sochaře Franka Gaylorda. I jej tvoří černá kamenná stěna s nápisy, chybí jí ale dobré proporce a rozvrh textu A navíc se před ní v jakési oranici pohybují mírně nadživotní postavy vojáků v plné zbroji. Pouze dobrý úmysl dobrý výsledek nezaručí.

Po washington­ském Capitolu a památnícíc­h tří nejvýznamn­ějších amerických prezidentů se dnes na procházce po pamětihodn­ostech hlavního města Spojených států zastavíme u válečných pomníků.

 ?? Tvoří mírně nadživotní postavy vojáků, vypadají skutečně jako živí... FOTO 3× ZDENĚK LUKEŠ ?? Korean War Veterans Memorial
Tvoří mírně nadživotní postavy vojáků, vypadají skutečně jako živí... FOTO 3× ZDENĚK LUKEŠ Korean War Veterans Memorial
 ?? Připomíná washington­ské oběti první světové války ??
Připomíná washington­ské oběti první světové války
 ?? Je rozdělen na dva segmenty s kašnou uprostřed ?? World War II Memorial
Je rozdělen na dva segmenty s kašnou uprostřed World War II Memorial

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia