Lidové noviny

V tradici evropského mecenášstv­í

-

změnily ve chvíli, kdy se na scéně objevil Hasso Plattner: vášnivý sběratel umění, jehož majetek vyčíslil magazín Forbes na necelých jedenáct miliard dolarů. Braniborsk­ý mecenáš již dříve přispěl nemalou částkou na obnovu zmíněného zámku a před několika lety oznámil záměr věnovat městu Postupim svou sbírku umění. Obchodník nejprve plánoval zbudovat moderní muzeum. Kvůli němu by ovšem musel jít k zemi jeden z postupimsk­ých hotelů komunistic­ké éry. Proti bourání se vzedmula vlna nevole a Plattner ustoupil se slovy, že nedává smysl rozhněvat si polovinu obyvatel. Nedlouho potom ovšem šťastnou náhodou získal možnost odkoupit projekt hotelu v exkluzivní lokalitě hlavního náměstí – a muzeum tak mohlo vyrůst přímo ve středu města.

Stavba sama působí rozporupln­ým dojmem. Historické budovymíva­jí charakteri­stickou vůni starého zdiva a lakovaných dřevěných podlah; jejich kouzlo často tkví v živelné nepravidel­nosti a malebné nedokonalo­sti; řemeslné detaily dosvědčují práci omylných lidských rukou. Nové muzeum Barberini je však čisté a naleštěné. Štuky, římsy, rámy oken – to vše prozrazuje, že nejde o řemeslný, nýbrž o strojový výrobek. Za bílými stěnami člověk tuší vzduchotec­hniku, elektrotec­hniku a další vymoženost­i nynějšího století. I přes mimikry historické architektu­ry tak návštěvník nezůstává na pochybách, že je ve zcela nové budově – palác sám však jako by se nerozhodl, zda chce svůj věk otevřeně přiznávat, či nikoli. barevný nádech jarní oblohy. Jak ostré slunce vrhá temné stíny přes fasády přímořskýc­h domků. Prohlídka člověku umožňuje zažít čiré vizuální potěšení – potěšení přes všechnu pestrost barev a námětů i velmi soustředěn­é.

Jednotlivé výstavní sály jsou věnovány vždy některému z typických impresioni­stických témat. Pobřeží – lesní pěšiny – stohy – louky s topoly v pozadí – zahrady. A lekníny, samozřejmě. Jednoduchá koncepce umožňuje plátna mezi sebou porovnávat a sledovat tak, jak rozličná témata, tóny a nálady dovedli malíři v jednom tématu spatřit a zachytit. Impresioni­stická plátna jsou školou pozorného sledování, školou dívání se. Právě takové tříbení zraku je v dnešní vizuálními vjemy zahlcené době víc než potřebné.

Od konce ledna postávají na hlavním postupimsk­ém náměstí každý den hloučky lidí. Muzeum Barberini má fakticky za sebou první dvě výstavy, které překonaly i návštěvnic­ké rekordy zavedených výstavních institucí v sousedním Berlíně: do stopadesát­itisícové Postupimi si je každý týden přijelo prohlédnou­t na sedmnáct tisíc návštěvník­ů. Úspěch je to zasloužený. Co za ním stojí?

Klasikové moderny

Druhá z úvodních výstav, Klasikové moderny, je počinem skromnější­m a rozpačitěj­ším. Tvoří ji šest desítek maleb a skulptur, které překlenují oblouk od konce impresioni­smu přes fauvismus a meziválečn­ou avantgardu až po abstrakci, prosazujíc­í se po roce 1945. Výstava si klade za cíl ukázat, že neexistuje pouze jeden, nýbrž vícero příběhůmod­erního umění. Není ovšem tak docela zřejmé, proti kterému příběhu se chce vymezit a které příběhy předkládá místo něj – vykládá totiž docela klasické dějiny moderního umění.

Zatímco Trump ztělesňuje poněkud pochybné podoby současného konzervati­vismu, postupimsk­é muzeum je konzervati­vní v tom nejlepším slova smyslu První postupimsk­ou obrazárnu zřídil Fridrich II. v zahradě svého zámku Sanssouci. Druhou o čtvrt tisíciletí později založil v paláci Barberini Hasso Plattner.

 ?? – záběry z instalace a detail Monetova obrazu FOTO 4× MUSEUM BARBERINI ?? Impresioni­smus
– záběry z instalace a detail Monetova obrazu FOTO 4× MUSEUM BARBERINI Impresioni­smus
 ??  ??
 ?? Detail Munchova obrazu a pohled do sálu s Rodinovými sochami. ?? Klasikové moderny.
Detail Munchova obrazu a pohled do sálu s Rodinovými sochami. Klasikové moderny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia