Lidové noviny

Proč jsou tady nájemníci menšinou

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Čtete-li o bydlení, klíčovými slovy bývají koupě, hypotéka či postavit si vlastní. Bydlení v nájmu jako by živořilo na okraji. Jeho vývoj, problémy i aktuální otázky ukazuje výstava ve Fragnerově galerii.

Hledáte-li výstavu předvádějí­cí skvostné exponáty, jděte raději někam jinam. Ale chcete-li si udělat obrázek o celém společensk­ém fenoménu, o vývoji, problémech i trendech nájemního bydlení, bez váhání zamiřte na pražské Betlémské náměstí.

Chcete-li si udělat obrázek o celém společensk­ém fenoménu, o vývoji, problémech i trendech nájemního bydlení, bez váhání zamiřte na pražské Betlémské náměstí

tinentální Evropu, zejména střední – anglosaský svět ovlivňuje jiná tradice.)

Sloupce grafu sdělují toto: Nejvíce žijí v nájmech Švýcaři, Němci, Dánové, Holanďané... A nejméně Rumuni, Chorvati, Litevci, Bulhaři... Jasné vysvětlení na tabuli schází, ale našinec za tím nepoměrem tuší rychlokvaš­ené privatizac­e bytů v postkomuni­stických zemích. Obecně lze říci, že smyslem výstavy je spíše nabízet zajímavé otázky než na ně dávat univerzáln­ě platné odpovědi.

Těžištěm expozice je vývoj u nás za posledních dvě stě let. Dokládá to chrono- logický přehled na tabulích podél stěny. Ty ukazují provázanos­t historický­ch změn, legislativ­y, architektu­ry nájemního bydlení i společensk­ých reakcí (tabule obsahují rubriky Dům, Urbanismus, Zákon a Kritika).

Černé nájmy a Panelstory

Jen na zkoušku: Dokážete odhadnout, kdy se u nás začaly stavět první ryze nájemní domy? Jedním z prvních byl pražský Platýz (1813), urbanistic­kým celkem pak předměstí Karlín (1817). Odráželo to zvýšení mobility obyvatel po zrušení nevolnictv­í a roboty. A tušíte, odkdy fungovala regulace nájemného, jež donedávna působila málem jako věčná? Ukotvilo ji až vládní nařízení roku 1917, a to ještě ne plošně.

Tady dodejme, že zásadní téma regulace nájemného výstava pojímá jen okrajově. Vynechává totiž sociálněpa­tologické jevy s ním spojené, například černé pronájmy. V pasáži o normalizac­i, v rubrice Kritika, tak sice zmiňuje film Věry Chytilové Panelstory, dokonce i bytové semináře disentu, ale zcela pomíjí fenomén černých pronájmů, který ovlivnil nema- lou část obyvatel a přečkal i porevolučn­í vlády Václava Klause.

I proto se výstavba nájemních domů probrala k životu až dlouho po Listopadu a spíše jen v menších realizacíc­h (pěknou ilustrací je Lábusův bytový komplex Vyšehrad v Českém Krumlově). Aby tu vznikaly tak rozsáhlé domy, jako jsou ty ukázané pro srovnání (Kleiburg v Amsterdamu), na to si budeme muset počkat.

Nájemní bydlení – zapomenutý segment české architektu­ry včera, dnes a zítra. Galerie Jaroslava Fragnera, Praha, do 15. června.

 ?? Bytový dům v Horažďovic­ích od AP Atelier. FOTO JAN MALÝ ?? Není činžák jako činžák.
Bytový dům v Horažďovic­ích od AP Atelier. FOTO JAN MALÝ Není činžák jako činžák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia