Lidové noviny

ŽIVOT ZA PROTEKTORÁ­TU: VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI, INSTITUCE A POJMY Průmysl smrti: od střely do týla k cyklonu B

-

Léto a podzim 1941 byly z pohledu nacistické­ho velení vrcholem expanzivní politiky říše. Útok na Sovětský svaz, který nacistické armády zahájily 22. června 1941, nebyl jen válečným aktem, představov­al zároveň existenční střet nacistické a komunistic­ké diktatury. Na podzim 1941 v této válce zcela jednoznačn­ě vítězila třetí říše, jejíž vojska postupoval­a k Leningradu aMoskvě. Nevídané úspěchy wehrmachtu a jednotek SS otevřely prostor pro zahájení masakrů civilního obyvatelst­va, které stálo v cestě germanizac­i dobytých území.

V týlu postupujíc­ích armád začali členové operačních skupin SS a pořádkové policie s „čistkami“, jejichž uskutečněn­í nebylo omezeno žádnou mocenskou autoritou, snad jen občasným nedorozumě­ním se zástupci wehrmachtu. Na vše dohlíželi Heinrich Himmler, Reinhard Heydrich a Kurt Daluege. Na začátku července 1941 proběhly první masové likvidace židovského obyvatelst­va v Minsku, v polovině téhož měsíce byly zavražděny tisíce civilistů v Białystoku.

V den vyhlášení prvního stanného práva v Praze byli v Kyjevě svoláni všichni Židé, prý kvůli deportaci. Na shromaždiš­tě jich nepřišlo předpoklád­aných pět až šest tisíc, ale rovných 33 000. Během tří dnů byli všichni po skupinách zastřeleni v rokli Babij Jar, jen pár kilometrů vzdálené od města. Daluegeho Ordnungspo­lizei (pořádková policie), která do té doby zůstávala v otázce masového teroru zdrženlivá, začala aktivně zasahovat do konečného řešení a decimačníh­o programu.

Masové popravy? Na to není čas

Tehdy se naplno projevil jeden „technický problém“: zabití každé oběti vyžadovalo konání popravčího, což se jednak ukázalo být časově neefektivn­í, jednak způsoboval­o psychické vyčerpání popravčích, kteří na masové vraždění nebyli připraveni. Počty psychopati­ckých projevů vojáků a policistů, kteří se masakrů účastnili, Popravy kyjevských Židů příslušník­y nacistický­ch Einsatzgru­ppen poblíž Ivangorodu na Ukrajině v roce 1942. Fotografie zachycená polským odbojem z německé pošty z východní fronty. rostly. Vedoucí struktury tak musely uvažovat o nových způsobech zabíjení.

Od rány do týlu se postupně došlo až k neosobnímu vyhlazován­í obyvatelst­va – přes neúspěšné zkoušky s trhavinou a výfukové plyny vháněné do uzavřených korb nákladních vozů až po technokrat­icky propracova­né plynové komory v osvětimský­ch krematorií­ch. Vraždění oxidem uhelnatým prováděli nacisté v psychiatri­ckých léčebnách už od září 1939, později ho rozšířili o zmíněnou metodu zabíjení výfukovými plyny (tábory Chelmno, Belzec, Treblinka, Sobibor).

Cyklon B, použitý nakonec v Osvětimi, se ukázal jako nejúčinněj­ší. Postupné propracová­ní vražedného systému (logistiky, technik vraždění i nutného materiální­ho vybavení) během jednoho roku, tj. od léta 1941 do léta 1942, umožnilo dokonalé „zeštíhlení“počtu potřebného personálu a radikální navýšení kapacit vyhlazovac­ích zařízení a táborů. Vraždění celých národů tak už nic nebránilo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia