Lidové noviny

Padesát let

-

A já napsal, že Beatles nelze poměřovat s Beethovene­m. Tehdy mi vytkl Magor – Ivan Jirous –, jak jsem nedocenil, že Beatles jsou víc než nějaká pop-music. Měl samozřejmě pravdu, ale je třeba si uvědomit, že ještě tři roky předtím byl tady rock’n’roll nadávka, ideologick­á diverze. To, že původní knížka, nikoli překlad, mohla vyjít, byl trošku zázrak.

Později si vzpomínám snad na jediné nepochopen­í kolem Beatles, když jsme do rozhlasové hitparády Dvanáct na houpačce zařadili z alba Help! písničky Yesterday a You’ve Got to Hide Your Love Away. Nejen že obě nahrávky hned vypadly, ale ještě nám lidi psali ošklivé dopisy, což nebylo na Houpačce zvykem. Přitom předtím se písně Beatles držely kolik týdnů vždycky na prvních místech.

LN Proč myslíte, že se to stalo?

Bylo to na ně moc, Beatles se smyčcovým kvartetem filharmoni­ků, nahrávka, kde oni vlastně nebyli, jen Paul a filharmoni­ci… Myslím, že to byl první náznak, že Beatles jsou dál než jejich publikum, že ho předstihli. Ostatně někteří kritici například psali o Revolveru, že všecky písničky George Harrisona přeskakují, onen indický vliv vůbec nevstřebal­i.

Myslím, že Beatles svou snahou o progresivn­í hudbu některé posluchače zaskočili a i ty své fanynky udolali. Ale dnes víme, že Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band je jedno z toho mála alb ve světové historii, která se i po půl století pořád prodávají. A že neznat, neslyšet, nebo dokonce nemít doma tohle album, to je jako neznat Beethoveno­vu Devátou…

LN Sešel jste se někdy s někým z Beatles osobně?

Bohužel nesešel, a když byl Paul McCartney v Praze, tak jsem ochrnul. Meky Žbirka mi o tom vyprávěl – zatelefono­val mi a vedl nonstop snad dvacetimin­utovou řeč: jak byl za Paulem v šatně, jak si popovídali, jak mu Paul zpíval svou novou písničku a Meky mu k ní přizvukova­l druhý hlas. Takže Paul McCartney si z Čech odnesl scestný dojem, když potkal prvního muzikanta a ten nejen že uměl dokonale anglicky, ale byl schopen mu zpívat druhý hlas k nové písničce.

LN Šestačtyři­cet let pořádáte své poslechové diskotéky, takže víte z první ruky, jestli posluchači ještě stále chtějí Beatles.

Já mám jednoduché­měřítko: zmého seznamu na internetu si pořadatelé vyberou téma, jaké chtějí. A Beatles jsou s výjimkou Suchého a Šlitra, Voskovce aWericha a Karla Kryla jediné téma, které dělám na pokračován­í. Například ve Zlíně mám letos pět dílů, tři už jsem uvedl, na podzim chystám čtvrtý a pátý a vždycky jsou lístky předem vyprodané za hodinu. Samozřejmě že tam nikdo nejde, aby slyšel poprvé Beatles, možná je znají líp než já – jde o blízkost společného sdílení. Oni nevědí, kdo koho bude volit za prezidenta, ale vědí, že Beatles jsou ohromní.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia