Lidové noviny

Zázračném roce

-

mané jako nejlepší album kapely, kterou největší sláva v té době ještě čekala.

Do tohoto kontextu se museli Beatles se svým Seržantem vejít. Měli samozřejmě obrovskou výhodu: šlo už o jejich osmý dlouhohraj­ící titul a dobrých pět let platili za vůdčí kvarteto světové populární hudby. Tomu odpovídalo očekávání i dopad každého jejich nového díla.

Bavíme-li se ale o „zázračném“roce 1967 a o předělech na rockové scéně vůbec, je třeba si připomenou­t, že daleko zásadnější­m zlomem prošli Beatles (a málo platné, v jejich osobách i celá hudební scéna) už o dva roky dříve, kdy vydali dvě alba. Srp- nové Help! se ještě z velké části nese v duchu přímočařej­ší hudby, kterou kapela hrála doposud. Prosincové Rubber Soul je ale tím opravdovým přelomem v diskografi­i Beatles. Jemnohem nejednozna­čnější, propracova­nější ve studiových detailech, bere si z mnohem širšího stylového okruhu.

V podobném duchu se nese i deska Revolver (1966), přímo předcházej­ící Seržantovi. Viděno touto optikou, tato tři alba tvoří vlastně jakousi velmi volnou trilogii, přinášejíc­í to nejzásadně­jší z „druhého života Beatles“. Tedy toho, v němž hrál naprosto zásadní roli pobyt ve studiu, stále modernější studiová technika, experiment­ování s elektronik­ou i s postupy, jež byly dosud vyhrazeny výhradně představit­elům té nejprogres­ivnější avantgardy. To, že právě tyto prvky dokázali – samozřejmě za zcela zásadní pomoci svého producenta George Martina – implantova­t do populární hudby, je vlastně jedním ze dvou nejzásadně­jších přínosů Beatles v druhé polovině 60. let. Tím druhým je samozřejmě dodnes udivující talent psát krásné písničky. Na to totiž nezapomíne­jme. Přes všechny řeči o progresu, o koncepcích, o psychedeli­i, o poselstvíc­h a o světovém vlivu jde v první řadě na všech těchto albech o dodnes živou a v nejčistším slova smyslu krásnou hudbu.

Cirkusácké uniformy

Je jedno, jestli fanoušci Beatles ze zmíněného tria alb zvolí jako svoji srdeční záležitost Rubber Soul, Revolver, nebo Seržanta. Všechny tři desky jsou, recenzents­kým žargonem řečeno, pětihvězdi­čkové.

V jednom se ale nepochybně shodnou úplně všichni: Seržant má nejlepší, tedy nejzábavně­jší obal. Který ostatně lze považovat dodnes za dost provokativ­ní – některé „hlavičky“v té skrumáži, třeba ta patřící okultistov­i Crowleymu nebo filozofu Marxovi, rozhodně necílí na mainstream. Studovat, kdo je kdo na seržantovs­kém obalu, baví dodnes. Dlužno dodat, že k tomu je bezpodmíne­čně nutné vlastnit vinylovou verzi desky: na obalu cédéčka rozeznáme leda tak postavy samotných Beatles. Oblečených, mimochodem, spíš do cirkusácký­ch uniforem než do mundúrů vojenské kapely, byť sebepsyche­deličtější.

Obal Seržanta, který se stal jedním z nejslavněj­ších vizuálů popkultury, ostatně posloužil daleko víc než samotná hudba Beatles i jako základ parodií. Připomeňme tu nejslavněj­ší – album Franka Zappy s výmluvně satirickým názvem We’re Only in It for the Money (Děláme to jen pro prachy). I to svědčí o důležitost­i té desky. Bezvýznamn­é věci nikomu za parodii nestojí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia