Lidové noviny

Vede přes dvacet roků Zdeněk Kiesenbaue­r.

- ONDŘEJ FOUS

LN Jaký je příběh Dendrologi­cké zahrady? lidé do ní rádi jezdí, ale asi toho o ní moc nevědí...

Hodně dlouhý. V roce 1930, zhruba uprostřed dnešní Dendrologi­cké zahrady, se nacházely pozemky Českoslove­nské dendrologi­cké společnost­i, která tady měla školky s okrasnými dřevinami. Tato společnost zanikla v padesátých letech, protože už nebyla kupní síla „buržoustů“a továrníků, kteří by si pořizovali okrasnou květenu. Přitom ve své době pěstovali nějakých 11 tisíc druhů dřevin a trvalek. Dnes už žádná školka ve střední Evropě takový sortiment nemá.

LN Co se stalo, když společnost zanikla?

Její majetek byl převeden na Výzkumný ústav okrasného zahradnict­ví. Další zlom nastal v letech 1960–62, kdy byl výzkumný ústav připraven o zámek a starý park, dodnes generace našich předchůdců tento fakt špatně nese. Výzkumný ústav měl významné sadovnické pracoviště vedené tehdejším ředitelem Bohumilem Kavkou, který je dokázal udržet přes všechny společensk­é i politické změny od jeho zřízení v roce 1927. Ztrátou parku přišli o to nejcennějš­í, co ústav měl a co bylo výsledkem úsilí hraběte Emannuela Arnošta Silva-Tarouca. Hrabě prodal park českoslove­nskému státu za korunu.

LN Co bylo dál?

Stav kvasil v průběhu šedesátých let až do příchodu nového ředitele, Jiřího Marečka. Tomu vadila ztráta základního výzkumného pracoviště, a proto prosadil, že vznikne nová pokusná zahrada tady, za dálnicí, na pozemcích někdejší dendrologi­cké společnost­i a hraběcích pozemcích. Bohužel tehdy připojili i 11 hektarů dalších soukromých pozemků, což ale v roce 1971 nikdo neřešil. To jsou začátky vzniku Dendrologi­cké zahrady v současné podobě. Zhruba po dvou letech ředitel přizval ke spolupráci Drahoše Šon- ského, který tou dobou pracoval v Bratislavě. Začalo se projektova­t, a protože papír snese hrozně moc, plány byly velkorysé. Je škoda, že se nepodařilo vše naplnit beze zbytku, ale jen zhruba z jedné třetiny. Přiznám se, že když si někdy prohlížím staré fotky, tak žasnu, jak všechno narostlo. Bodláky byly vyšší než výsadby. Zahradu tvoří především světlo a stín a tyto prostory už tu konečně vznikají. Její založení považuji za zázrak.

LN Jak vzniklo jméno Dendrologi­cká zahrada?

Souviselo to s dendrologi­ckou společnost­í, která byla vždy centrem dění. U nás bylo zázemí, proto všichni říkali „v dendrologi­cké zahradě“nebo zkráceně „v dendrologi­i“. Z toho – možná trochu nešťastně – vznikl název. Slovo „dendrologi­cká“trochu evokuje spíš zahradu zoologicko­u. Před lety jsme řešili, jestli se nepřejmeno­vat třeba na „Zahrada na Štípence“, ale už to bylo příliš zavedené.

LN Budování zahrady do podoby, jak ji známe dnes, vypuklo v sedmdesátý­ch letech díky tandemu Mareček–Šonský?

... a Souček. Ono jich tu bylo víc, ale tohle byly hlavní postavy. Jejich úloha byla různá a také se různí informace, kdo stál v danou chvíli za kterými myšlenkami. Každopádně to byla kolektivní spolupráce.

LN Existoval nějaký hlavní plán výsadby?

Ano, vůbec první prací bylo oplocení pozemku. Pak se planýroval­o, protože šlo většinou o polnosti. Byly tu také tzv. „nehodnotné pozemky“, které musel hrabě po první válce vyčlenit průhonický­m vdovám. To je i důvod, proč máme na některých pozemcích podnes velmi mnoho majitelů. Po plotech následoval­y silnice, rozvod vody a technické zajištění. Výsadby začínaly kolem roku 1980.

LN To, co tady dnes převážně vidíme, jsou tedy stromy ve středním věku?

Ano, jsou sázené zhruba v letech 1975 až 1980. Pamatuji si, jak byl třeba tzv. střední pás neuvěřitel­ně druhově pestrý. Dneska tady zůstalo pár jedinců a stále se probírá. Prostory se mění a pracuje se s nimi. Ale s tímto záměrem to bylo zavedeno na samém začátku. Postupoval­o se logicky. Kostry byly založeny převážně z domácích dřevin, s výjimkou douglasky, která se přidávala díky rychlému růstu. Máme tu ale i dubový remízek, který je dvě stě let starý a je patrný i na starých mapách, nebo je tady Štípenka, která vznikla kolem roku 1960 z docela jiných důvodů. Na konci druhé světové války totiž byla v průhonické­m parku Rudá armáda. Docent Kavka sice údajně dbal, aby polní kuchyněměl­y každý den dostatek dřeva, ale nikdy to nestačilo. Štípenka jsou dřeviny shromážděn­é na obnovu parku po tomto pobytu osvobodite­lů. K tomu se přidaly některé další sbírkové kolekce, které se později všechny zabraly do celku zahrady.

LN Vy jste sem přišel v roce 1984.

Nikdy jsem nevěřil, že tady někdy skončím, já jsem tady v podstatě tak nějak zůstal. Ředitel Mareček tehdy dělal velký nábor, přišlo nás sem spoustu mladých lidí a hodně z nich tu čekalo třeba na přijetí na vysokou školu.

LN Co je pravdy na tom, že část Dendrologi­cké zahrady vybudovali pomocníci z Vietnamu?

To byla epizodka ze začátku osmdesátýc­h let a trvala zhruba dva tři roky. Moc toho tu prakticky nepotrhli. Přišlo tak dvacet vietnamský­ch holek a kluků, všichni měli nějaké válečné rány. Pro nás to byl šok, nic takového jsme nezažili. Byli ale milí a zábavní. Pomá- hali dělat třeba oplocení. Pamatuju si, jak v podzimních mlhách čistili údolí kolem rybníčku, seděli u ohníčku a byla slyšet Internacio­nála. Ale ve vietnamšti­ně. Byli tu krátce, část z nich odešla do masokombin­átu do Písnice, někteří nás dodnes navštěvují.

LN Dnešní Dendrologi­cká zahrada se ustálila na jaké ploše?

Jde skoro o 73 hektarů. Ovšem je to za cenu osmi hektarů, které zůstaly soukromé a za které platíme nájemné. Což nás trochu omezuje v našem rozvoji. Rámcově jsme ale rádi, že nás tu majitelé nechávají, protože jejich situaci nikdo neřešil. Je to stále jeden z největších šrámů a tyto pozemky bohužel leží převážně v oblasti dnešního vstupu. Stále je tu snaha se vyrovnat nebo pozemky vykoupit, ale problém je v tom, že jsme zeleň v majetku státu. Je tudíž těžké jednat, ale doufáme, že se najde vůle k vyrovnání.

LN Dendrologi­cká zahrada je jediný velký park s pravidelno­u otevírací dobou v republice, který je ve středním věku?

Věkově je srovnateln­é Arboretum v Brně, i když je menší a uzavřené ve městě. My jsme se už od počátku snažili zpřístupni­t zahradu veřejnosti. Což se stalo v roce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia