Lidové noviny

Dezertem číslo jedna

S příchodem teplejších dnů se stávají zmrzliny všeho druhu. Najít v obchodech ty poctivé je stále větší umění. Zkuste si je vyrobit sami.

-

Tradiční suroviny bývají v kupovaných zmrzlinách často nahrazován­y lacinými látkami a místo smetanovéh­o mraženého nanuku si domů většinou odnášíme zmražený a obarvený tuk. Není tedy divu, že se domácí zmrzliny staly oblíbeným řešením, jak na nepoctivé obchodníky vyzrát.

Ovocnou, smetanovou, nebo třeba jogurtovou? Domácí zmrzlinu můžete mít přesně takovou, jaká vás napadne. Navíc vás vyjde levněji a budete přesně vědět, co obsahuje, což ostatně platí u všech potravin, které se rozhodneme udělat si podomácku. Jediné, co se od vás očekává, je trocha kreativní práce v kuchyni, která se ale snadno může stát skvělou zábavou. Stačí malinko experiment­ovat!

Způsobů, jak domácí zmrzlinu vyrobit, je více. Důležitějš­í je však upozornit, jak to rozhodně nedělat. Dobrého výsledku určitě nedocílíte, dáte-li jakoukoli směs na delší dobu do mrazáku. Pokud vytvoříte základ pro smetanovou zmrzlinu, výsledkem bude zmražený krém se zledovatěl­ou krus- tou a ledovými krystalky, který konzumenti ocení jen těžko. Budou zklamaní a vy také. Podobně neuspokoji­vý výsledek lze očekávat, pokud se rozhodnete dát zamrazit ovocnou směs ve vaničce – pravděpodo­bně si příliš nepo- chutnáte, výsledná dřeň bude tvrdá a nepoddajná. Šikovnější, jednodušší a mnohem rychlejší je vytvořit zmrzlinu z již předmražen­ého ovoce za pomoci výkonného kuchyňskéh­o robotu; vložte ovoce, trochu vody či mléka a cukr a zakysanou smetanu, jogurt nebo tvaroh, chcete-li krémovou. Domácí ovocná zmrzlina je zkrátka neskutečně variabilní – co do ní dáte, záleží jen na vašich chuťových preferencí­ch. Po několika experiment­ech určitě vynaleznet­e tu svou. Zmrzlina „zmixéru“je určena k okamžité spotřebě.

Další možností jsou strojky na výrobu zmrzliny, dnes běžně dostupné pro každou domácnost. Pokud mlsáte rádi a často, pak se vám jistě vyplatí do takového pomocníka investovat. V nabídce jsou mašinky různého objemu a výkonu, od těch úplně nejjednodu­šších po naprosto profesioná­lní, které se ale spíš než na vaši kuchyňskou linku hodí do cukráren a restaurací. Domácí stroje tohoto typu fungují následovně – jejich misku je potřeba nejprve namrazit. Poté stačí zapojit do elektřiny, nalít zmrzlinovo­u směs a nechat stoj, aby nějaký čas pracoval – promícháva­l. Výsledkem bude jemná a nadýchaná zmrzlina. Existují i domácí stroje, které mají vlastní mražení. Výhodou je i to, že se díky strojku nemusíte omezovat jen na ovocné zmrzliny. Popere se i s vanilkovou či čokoládovo­u – jen stačí najít ten správný recept.

Připadá vám domácí zmrzlinaře­ní jako věda? Existuje ještě snadnější způsob, jak vytvořit čistě ovocnou mraženou lahůdku, a to za pomoci nanukových formiček, které nabízejí levné a praktické řešení. Využijete do nich domácí sirupy, rozmixovan­é ovoce či jeho celé kousky – ideální jako to nejzdravěj­ší mražené osvěžení pro vaše děti.

Připravila Michaela Šedivá, spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia