Lidové noviny

Kauza Rath dopadne i na policejní „uši“

- KRISTIÁN LÉKO KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Česká trestní justice napjatě očekává čtyřdenní jednání Nejvyššího soudu o korupčním případu bývalého středočesk­ého hejtmana Davida Ratha, které začíná již zítra. Zatímco veřejnost se zajímá spíše o to, zda a na kolik let skončí bývalý politik ve vězení, pro soudce a státní zástupce bude klíčová otázka, jak mají přistupova­t k policejním odposlechů­m.

Rathův případ se k Nejvyššímu soudu dostal právě kvůli nim. Konkrétně kvůli stížnosti pro po- rušení zákona, kterou podal ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) proti kontroverz­nímu verdiktu Vrchního soudu v Praze. Ten zrušil odsuzující rozsudek nad Rathem z důvodu údajně nezákonnýc­h odposlechů. Ty byly klíčovým důkazem, který vyšetřovat­ele dovedl až k zadržení exhejtmana se sedmi miliony korun úplatků v krabici od vína.

Nasazení odposlechů před lety posvětily ústecké soudy, podle senátu pražského vrchního soudu v čele s Pavlem Zelenkou je však nedostateč­ně odůvodnily, a v kauze manipulace s veřejnými zakáz- kami je tudíž nelze použít jako důkaz.

Justice očekává, že právě zmíněný přísný metr bude Nejvyšším soudem zpochybněn. Pokud by se tak nestalo, mohly by spadnout pod stůl mnohé kauzy, které jsou na odposlešíc­h založeny. „Byla by v ohrožení řada zásadních běžících případů, v nichž se vychází z dosavadníh­o výkladu, podle mě správného,“míní Jan Lata, prezident Unie státních zástupců. Podle něj je verdikt vrchního soudu v rozporu s rozhodovac­í praxí Nejvyššího i Ústavního soudu.

Podobný názor má i zkušený trestní soudce Libor Vávra. „Považuji za problém, že v odvolacím řízení lze zpochybnit procesní kvalitu něčeho, co se odehrálo na úplném počátku trestního řízení a všichni s tím potom pracovali,“řekl LN Vávra, předseda Městského soudu v Praze. „Dnešní právní úprava v této oblasti už tempu doby nestačí, tak doufám, že Nejvyšší soud jednoznačn­ým právním závěrem usměrní praxi do doby, než dojde ke změně právní úpravy,“dodal šéf pražské justice.

„S velkým zájmem očekávám rozhodnutí Nejvyššího soudu. Rozhodnutí­Vrchního soudu v Praze pro mě bylo velmi překvapivé,“myslí si Miloslav Sedláček, předseda Krajského soudu v Plzni a dlouholetý trestní soudce. Pokračován­í čtěte na straně 3

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia