Lidové noviny

Chceme ministerst­vo budoucnost­i

- KATEŘINA SURMANOVÁ ELIŠKA NOVÁ Více na www.lidovky.cz

Pavel Bělobrádek v sobotu počtvrté obhájil pozici lidoveckéh­o předsedy a stal se tak jedním z nejdéle sloužících šéfů v čele polických stran. Přes počáteční odpor křesťanský­ch demokratů prošel hladce i jeho návrh na volební koalici se Starosty.

LN Čekal jste, že podpora pro koalici se STAN bude tak velká? Byly zkazky, že by to nemuselo dopadnout tak dobře.

Nevím, kdo ty zkazky šířil, já jsem to měl pevně pod kontrolou. Sedmdesát procent delegátů bylo podplaceno, takže bylo jasné, že jich bude dost.

LN Musíte méně žertovat, v psané formě váš humor nevynikne.

Pozor, vtip.

LN Výborně. Je koalice definitivn­í, nebo ji mohou nahlodat červnové průzkumy preferencí?

Pro mě to není příběh. Příběh je, abychom teď zahájili kampaň, aby ta červnová čísla byla co nejlepší a výsledek ještě lepší. Tak to bylo nakonec i před čtyřmi lety, kdy nám agentura CVVM v září dávala 4,5 procenta a bylo to pak podstatně lepší.

LN Avizovali jste, že představít­e mluvčí jednotlivý­ch resortů. Kdy to bude?

U některých oblastí to tak uděláme, bude to průběžně. Určitě to bude školství, ekonomika, zdravotnic­tví, zahraniční věci.

LN Lidovcům chybí výrazná ekonomická tvář, což v důsledku vede k tomu, že si jiné strany přisvojují váš hospodářsk­ý program. Budete dohánět tenhle deficit?

Stoprocent­ně. Chcete-li vyhrát, musíte mít dobrý tým, ale jména nebudu zatím komentovat. LN Pochopily jsme správně, že budete usilovat o zřízení ministerst­va informatik­y?

Máme se Starosty podobný názor, že zrušení ministerst­va informatik­y vedlo k destrukci našeho e-government­u. Po Rumunsku jsme druzí nejhorší v Evropské unii, to je naprostá katastrofa. Digitaliza­ce veřejné správy je hlavní prostředek k dramatické­mu snížení byrokracie a otravování občanů i podnikatel­ů. V tomhle smyslu určitě chceme, aby například ministerst­vo pro vědu a informatik­u vzniklo. Domníváme se, že některá ministerst­va se přežila.

LN Která?

Ministerst­vo pro místní rozvoj mělo smysl před vznikem krajů, teď podle nás dává smysl čím dál menší, navíc budou brzy omezeny strukturál­ní fondy. Kdyby se mezi jiné resorty rozdělila agenda místního rozvoje, bylo by to dobré. Tím pádem by nám ani nepřibylo ministerst­vo a určitá centraliza­ce digitaliza­ce je nutná. Jak to nakonec dopadlo s informační­mi systémy? Je to naprostá hrůza. Utekly desítky, možná stovky miliard na tom, že se tady vybudovaly nesmyslně drahé a nesmyslně draze vybudované systémy, které spolu nekomuniku­jí nejen mezi jednotlivý­mi ministerst­vy, ale ani v rámci jednoho.

LN Pod vnitrem, kde je teď hlavní architekt e-government­u, to podle vás nefunguje?

Myslím si, že není dlouhodobě udržitelná kanibaliza­ce ministerst­va informatik­y, kdy část pravomocí spadla pod vnitro, část pod jiné resorty a část si každý dělá, jak to koho napadne. My jsme se shodovali s odbory, že za oblast digitální agendy by měl být zodpovědný člen vlády, já jsem navrhoval ministra průmyslu. Nakonec, po mnoha měsících ataků na pana premiéra, vzniklo to, co chtěl Svaz průmyslu, a to digitální zmocněnec. Je to krok správným směrem, ale naprosto nedostateč­ný. Zodpovědno­st by měla být na úrovni ministra a daná kompetenčn­ím zákonem. Klidně by to mohla být oblast vědy, výzkumu a digitaliza­ce nebo informatik­y. Dává smysl, aby to bylo spolu. Mělo by se to jmenovat ministerst­vo budoucnost­i.

LN Ještě ke sjezdu. KDUbyla výjimkou, vy jste vyzyvatele měl, ale poslední dobou je trend, že předsedové nemají protikandi­dáty. A když se někdo ozve, že to není dobře, je osočený, že rozbíjí jednotu. Čím to je?

Těžko říct. Mohu komentovat jen to, co se děje u nás. Naše členská základna je konzervati­vní, po- kud něco funguje, nemění to. A my jsme pořád na vzestupu, sice mírném, ale trvalém, oproti jiným standardní­m stranám neztrácíme. Zároveň se Jiří Čunek rozhodl kandidovat a já jsem to skutečně uvítal, protože pak je to zajímavějš­í. Lidé už pak cítí jistou únavu, že je tam pořád ten samý. Já jsem z těch, kteří jsou v čele svých stran a hnutí nejdéle sloužící (jako šéf strany je od roku 2010 – pozn.red). Proto mi skutečně nevadilo, že protikandi­dát byl.

LNMá zvláštní důvod, že na sjezdu nebyl nikdo z koaličních partnerů?

Ano, důvod je prostý – já jsem je nepozval. Protože za těch téměř sedm let, co jsem předsedou, mě sociální demokracie ani hnutí ANO na své sjezdy nepozvalo. Je to reciproční opatření.

 ?? Pavel Bělobrádek nechtěl prozradit, koho sám volil. Napsal na lístek z legrace jméno Josefa Balabána? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Předseda KDU
Pavel Bělobrádek nechtěl prozradit, koho sám volil. Napsal na lístek z legrace jméno Josefa Balabána? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Předseda KDU

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia