Lidové noviny

Opatrné lidovce přečíslili odvážní

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Dva chlapci v kalhotách s kšandami dovádějí na louce, šplhají po skalách a poskakují vstříc slunečnímu horizontu. V poslední chvíli se promění v dospělého Pavla Bělobrádka a Petra Gazdíka. Klip z dílny Filipa Renče vznikl ještě předtím, než o víkendu lidovci hlasovali o tom, jestli se dopustí na své poměry nebývalého rizika a uzavřou se Starosty volební koalici. Nakonec to vyšlo, křesťanští demokraté pakt odhlasoval­i nečekaně silnou většinou 82 procent.

ANALÝZA

Předseda KDU Bělobrádek působil celou dobu klidně, ale v kuloárech před hlasováním panovalo napětí. Delegáti, s nimiž LN mluvili, se vesměs domnívali, že koalice projde, ale bude to těsně. Jediný první místopředs­eda Marian Jurečka si před spočtením hlasů tipl správně – odhadl, že pro bude víc než 80 procent spolustran­íků.

Druhým dechem ovšem delegáti dodávali, že klíčové budou červnové průzkumy preferencí. Ty od oficiálníc­h agentur i interní stranické. Pokud by se mělo ukázat, že se koalice lidovců se Starosty za měsíc nepřiblíží k nutné desetiproc­entní hranici, je ještě pořád možnost, aby celostátní konference KDU svazek rozbila a nabídla Starostům, ať kandidují na volební listině pod hlavičkou křesťanský­ch demokratů.

Jiří nestojí o druhé místo

Ostatně takové návrhy v menšině zaznívaly i na víkendovém sjezdu. „Pro nás by byl neúspěch druhou těžkou mrtvicí v rámci sedmi let a úplně zbytečně. STAN nám nesmí vzít naši sílu. Oni nic neriskují, my ano,“uvedl Pavel Mareš z Prahy 10. V táboru „opatrných“se pracuje také s argumentem, že kdyby koalice zůstala těsně pod deseti procenty, její hlasy se pak rozpočítaj­í mezi dvě nejsilnějš­í strany. Obávají se proto, že by to dopomohlo hnutí ANO k většímu počtu mandátů.

Praha a Zlínský kraj patřily v uplynulých měsících k hlavním baštám odporu volební koalice a také to byli zástupci těchto dvou oblastí, kdo navrhovali, ať sjezd raději hlasuje jen o tom, že Starostové mohou dostat nějaká místa na lidovecké kandidátce. Zůstali nevyslyšen­i. Většina lidovců se – s větší i menší mírou nadšení – rozhodla, že opustí jistotu pěti procent a zkusí mít ambiciózně­jší cíle.

O největší překvapení sjezdu se ale nepostaral projev politické odvahy. To zajistil vsetínský sená- tor a zlínský hejtman Jiří Čunek. Místnostmi pražského Top hotelu běžela šeptanda, že se na poslední chvíli odhodlá kandidovat, ale nikdo netušil, jestli to opravdu udělá a jestli to bude na post předsedy nebo statutární­homístopře­dsedy. Netušila to ani jeho domovská zlínská organizace.

Jeden z delegátů to vizionářsk­y vystihl: „Jiří nestojí o druhé nebo třetí místo.“A také nestál, přihlásil se do volby předsedy s tím, že chce tohle, „nebo nic“. Sám Čunek pak připouštěl, že chtěl tímto krokem hlavně zajistit větší pozornost pro proslov, který si na sjezd připravil. Když měla jeho přímluva delegátům punc nominačníh­o projevu, zajistil jí zájem médií i spolustran­íků. Ve volbě pak získal 43 hlasů oproti 227 pro Bělobrádka. Těžko mohl pomýšlet na víc – v rámci tutlání svých plánů si nemohl vyjednat podporu jednotlivý­ch regionů.

Ve srovnání se zlínským sjezdem před dvěma lety se Marianu Jurečkovi podařilo napravit si reputaci. Někteří spolustran­íci pořád operují s podezřením, že ministerst­vo zemědělstv­í pod jeho vedením nemyslí na malé farmáře a přihrává těm největším. Tím se myslí holding Agrofert, který donedávna patřil Andreji Babišovi, předsedovi hnutí ANO. I když oficiální čísla nic takového nedokládaj­í. Podpora biopaliv je menší v důsledku zdanění, dotace pro malé a střední podniky v zemědělstv­í naopak stouply.

Podezíravo­st klesá – Jurečka zvítězil v prvním kole volby statutární­ho místopředs­edy nad šéfem poslanců Jiřím Miholou, podpořilo ho 65,5 procenta delegátů. O 12 procent víc než před 2 lety. Poznámka k tématu na straně 10

 ?? Jiří Čunek FOTO MAFRA – P. TOPIČ ??
Jiří Čunek FOTO MAFRA – P. TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia