Lidové noviny

Přibývá Němců, kteří se nechají pohřbít v Česku

- SASKÁ KAMENICE

Stále více Němců se v posledních letech nechává pohřbít v České republice. Vede je k tomu především výrazně nižší cena a větší volnost nakládat s ostatky. Taková je alespoň zkušenost Olafa Schustera, který klientům ve východoněm­eckém Chemnitzu (Saské Kamenici) pohřby v Česku nabízí už přes 15 let.

„Zpočátku to bylo nouzové řešení pro lidi, kteří za mnou přišli a říkali: ,My na normální pohřeb nemáme peníze‘,“říká Schuster. Vyučený truhlář tehdy zjistil, že pohřbít mrtvé v asi 40 minut vzdáleném Česku je vyjde výrazně levněji. Poprvé takovou službu začal omezenému počtu klientů nabízet kolem roku 2000, tedy ještě před vstupem České republiky do Evropské unie. Při cestách přes hranice tehdy podle svých slov musel vyplňovat údaj o počtu lidí, kteří s ním v autě jedou, což byl někdy problém, protože se cestou zpět vracelo vždy o jednu „osobu“méně.

„Postupně se ukázalo, že to není jen nouzové řešení pro některé, ale lidé si to mezi sebou řekli a bylo jasné, že o pohřby v Česku je zájem,“říká Schuster, který si nakonec založil firmu přímo v Česku. Dnes jeho společnost, která má v Chemnitzu pobočku, nabízí základní balíček služeb za 1399 eur (asi 37 000 korun). Jeho součástí je mimo jiné převzetí ostatků v okolí Chemnitzu, jejich hygienické ošetření, vyřízení formalit, převoz ostatků do krematoria v Hrušovanec­h u Chomutova, kremace a pochování na zdejším hřbitově. Ve srovnání s běžnou cenou kolem 3000 eur (téměř 80 000 korun) v Německu se dá ušetřit více než polovina nákladů.

Počet klientů nechce Schuster prozradit. Existují podle něj ale i firmy, které vozí ke kremaci do Česka i 60 mrtvých měsíčně. Jedna z nich dokonce čas od času nabízí autobusové zájezdy, jejichž cílem je prohlídka krematoria a hřbitova v Hrušovanec­h. Celý program, včetně přednášky o právních náležitost­ech, přijde při cestě z Lipska na 34 eur (900 korun). čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia