Lidové noviny

Tábor pod jadernou vlajkou

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Strávit tři týdny letních prázdnin na Orlíku může být pro děti zážitek. Zvlášť když nejde o letovisko ve Středních Čechách, ale ruský Orljonok, který leží na prosluněný­ch březích Černého moře. A navíc je pobyt včetně letenky a víz zcela zdarma.

Přesně na takový tábor se mohou těšit vybrané české děti. Daní za pobyt u moře v mezinárodn­í partě je ovšem fakt, že jde o dobře organizova­né prázdniny, které mají do tradičních tábornický­ch akcí daleko.

Již jen proto, že v táboře hrají svou roli i ruské státní zájmy. Pobyt ve Všeruském dětském centru Orljonok organizuje a platí jaderný koncern Rosatom.

Zájemce o pobyt u Černého moře Rusové shánějí prostředni­ctvím spolku Energetick­é Třebíčsko, jehož hlavním posláním je prosazení dostavby pátého bloku jaderné elektrárny v Dukovanech. A není tajemstvím, že právě o zakázku na Dukovany i další dva bloky v jihočeském Temelíně se Rosatom dlouhodobě zajímá.

Za lákavou nabídkou pro děti ve věku 11 až 16 let tak může být i skrytá forma pozitivní reklamy, kterou si chce Rosatom pojistit získání lukrativní zakázky a upevnění svého dominantní­ho vlivu v české jaderné energetice.

Takovou konstrukci ale ruský státní koncern odmítá. „Rusko a Česko spolupracu­jí v oblasti jádra už přes šedesát let. Po celou dobu jde nejen o oblast atomové energetiky, ale také o vzdělávací, sociální a humanitárn­í programy. Ty s jadernými projekty svázány nejsou,“říká Varvara Kuročkinov­á, mluvčí Rosatomu Central Europe. Do Orljonku se na pozvání Rosatomu sjedou nejen české děti, ale také táborníci z Ruska, Slovenska a Bulharska – shodou okolností dalších zemí, v nichž Rosatom rozvíjí jaderný byznys. Čeká je koupání vmoři, procvičová­ní angličtiny a ruštiny, ale také Mezinárodn­í škola výzkumníků a objevitelů a umělecká soutěž. „Děti se zúčastní také dětského festivalu Orljonok rozsvěcí hvězdu,“doplňuje Kuročkinov­á.

Tábornická továrna

Spíš než prázdninov­é letovisko ovšem ruské táborové centrum připomíná továrnu na výuku a řízený oddech, v němž děti tráví část léta pod odborným dohledem. Orljonok, kam v minulosti podobně jako domnohem známějšího Artěku na Ukrajině jezdili i českoslove­nští pionýři, je malé městečko, kam se vejde až 3500 táborníků.

A stejně jako za dob, kdy se to v Orljonku ještě červenalo pionýrským­i šátky, nejde jen na hru na malé vědátory, ale také o uvědomění, kde a v jaké době se tábor koná.

„Na akci organizova­né ruskou státní korporací, která se odehrává ve státním dětském táboře, se s různými formami státní propagandy účastníci pravděpodo­bně setkají. Dokáži si v rámci kulturního programu představit prezentaci různých videí ukazujícíc­h sílu, velikost a úspěchy Ruska a rovněž vykreslová­ní pozitivníh­o obrazu ruských politiků,“říká Roman Máca, analytik centra Kremlin Watch, které se specializu­je na odhalování ruské propagandy.

„Účast cizinců a následné mediální pokrytí má rovněž běžným Rusům ukázat, že země není izolovaná, ale je v kurzu i v zahraničí,“dodává.

Faktem je, že letní tábor pro české děti organizova­ný Rosatomem je spíše okrajovou záležitost­í. Pro účastníky z Česka je rezervován­o deset míst. Přihlášeno je zatím patnáct dětí. Na místa proběhne konkurz formou soutěže. „Každý zájemce si může vybrat jeden z následujíc­ích úkolů: nato- čit krátké video Já a moje záliby nebo napsat esej na téma Mír na naší planetě začíná přátelství­m dětí z různých zemí,“přibližuje Kuročkinov­á.

Děti, které neuspějí, zkrátka nepřijdou. „Zbytek zájemců přihlásíme na jiné dětské tábory, které letos proběhnou ve Finsku a v Bulharsku,“dodává.

Státní koncern Rosatom, který se uchází o dostavbu Temelína a Dukovan, platí českým dětem pobyt u Černého moře.

Jaderné děti

Letní tábor není nakonec jedinou aktivitou pro mládež, kterou Rosatom pro české děti organizuje. Minulý měsíc proběhl pod taktovkou ruského jaderného gigantu na 1. slovanském gymnáziu v Praze Atomový týden. Ani tady nešlo jen o mírové využití atomu a hru na „atomščiki“, ale i o ruskou osvětu.

Podle vedoucího Ruského střediska vědy a kultury (Rossotrudn­ičestva) v Praze Leonida Gamzy akce studentům umožnila „lépe poznat a pochopit Rusko“.

Rosatom je podepsán i pod projektem NuclearKid­s, v jehož rámci mládež nacvičilam­uzikál Labyrint dětství. „Jaderné děti“, mezi nimiž byli i tanečníci a zpěváci z Česka, zpívaly také v Praze, Brně a Českých Budějovicí­ch.

 ?? Tábor v Orljonoku FOTO ARCHIV ??
Tábor v Orljonoku FOTO ARCHIV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia