Lidové noviny

Očištěnou učitelku škola zpět nechce

Pedagožka kontrolova­la hygienu u prvňáčků, ředitel ji vyhodil za zneužívání Ani přes rozhodnutí soudu ji nepřijme

- JAN HORÁK OLOMOUCKO

Soud ji sice nepravomoc­ně očistil, kauza propuštěné učitelky Vandy Fabiánové tím ale nekončí. Ředitel Základní školy v Tršicích na Olomoucku s pedagožkou na hodinu ukončil pracovní poměr kvůli tomu, že se měla na škole v přírodě během sprchování nepřístojn­ě chovat k žákům. Soud její výpověď zrušil, vedení školy ale přesto Fabiánové místo vrátit nehodlá. Podle zjištění serveru Lidovky.cz se totiž proti rozsudku odvolalo. Fabiánová mezitím vyučuje na škole ve vedlejší vesnici.

„Podali jsme si odvolání,“potvrdil ředitel Základní školy v Tršicích Jaromír Vachutka. Proč nechce Fabiánovou přijmout zpět a naopak se chystá jít do dalšího soudního kola, nevysvětli­l. „Není v mém zájmu tuto záležitost v současné době rozviřovat. A budu mít ještě další jednání s právními zástupci, takže bych vám k tomu nemohl víc informací povědět,“dodal. Problém vy- vstal loni na jaře, když se konala škola v přírodě v Jeseníkách. Učitelka tam důkladně dohlížela na sprchování prvňáčků. Mimo jiné jim připomínal­a, aby si při hygieně nezapomenu­li stáhnout předkožku penisu. Sama se jich na intimních partiích nikdy nedotýkala. Dvě kolegyně pak po návratu z rekreace vše nahlásily řediteli, podle nich bylo chování Fabiánové nevhodné.

Výpověď dohodou odmítla

Ředitel si učitelku pozval na kobereček. V reakci na informace od kolegyň ji vyzval k výpovědi dohodou, což Fabiánová odmítla. Vachutka ji poté na hodinu propustil. Oficiálně to zdůvodnil tím, že její chování považuje za zneužívání. „Opakovaně jste se zavírala výlučně s chlapci převážně prvního ročníku ZŠ v koupelně, to jednotlivě pod záminkou kontroly jejich osobní hygieny, přičemž tato kontrola byla převážně zaměřena na mytí genitálií. Chlapci byli takto vystaveni nepatřičné- mu chování a zneužívání osobou, jež využila jejich závislosti,“uvedl mimo jiné ředitel ve výpovědi.

Fabiánová se ale o místo nechtěla nechat připravit. Školu zažalovala kvůli nezákonné výpovědi, po čtyřech měsících trvajícím sporu nakonec letos koncem března vyhrála. Olomoucký okresní soud po výslechu Fabiánové, jejích kolegyň či některých rodičů došel k tomu, že učitelka nespáchala nic, kvůli čemu by měla přijít o práci. Senát v čele se soudkyní Jaroslavou Jechovou uznal, že Fabiánová jen důkladně plnila své povinnosti.

„Nebylo prokázáno, že by se žalobkyně výlučně zavírala v koupelně s chlapci, když dohlížela i na hygienu dívek. Nebylo prokázáno, že její kontrola byla převážně zaměřena na mytí genitálií, když dohlížela nad mytím celého těla, a nebylo prokázáno, že chlapci byli vystaveni jejímu nepatřičné­mu chování a zneužívání,“stojí mimo jiné v rozsudku, jejž má server Lidovky.cz k dispozici.

Svou důkladnost při hygieně žáků vysvětlova­la Fabiánová tím, že ji o to rodiče výslovně požádali. Soud si navíc všiml, že žákům chování učitelky přišlo přirozené. Nikdo z nich ho totiž doma rodičům nenahlásil. Kromě toho docentka Jiřina Zapletalov­á z Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc přítomnost Fabiánové ve sprše při hygieně prvňáků kvitovala, u tak- to malých dětí je prý dozor dospělých dokonce nezbytný.

Za učitelkou odešlo 14 žáků

„Pokud jde o přetahován­í předkožky penisu, jedná se o každodenní hygienický úkon, který by měli chlapci v tomto věku při celotělové hygieně zvládnout sami bez pomoci cizí osoby. Když zanedbají osobní hygienu inkriminov­aných oblastí, může to vést k trvalému zúžení předkožky, která může být překážkou v močení a vést k závažné infekci,“citoval pak soud vyjádření lékařky.

Rodiče žáků se za učitelku postavili. Když Fabiánové nabídla práci ředitelka základní školy v sousední vesnici Doloplazy, odešlo s ní i 14 jejích žáků. Učitelka tam působí od počátku školního roku a doloplazsk­á škola kvůli ní dokonce otevřela novou třídu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia