Lidové noviny

Odešel „jestřáb“studené války

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Zemřel Zbigniew Brzezinski, šedá eminence americké zahraniční politiky. Stál v pozadí událostí, jakou byla krize amerických rukojmí v Íránu či podpora mudžáhidů po okupaci Afghánistá­nu Sověty.

WASHINGTON/PRAHA Odešel jeden z nejvýznamn­ějších zákulisníc­h hráčů studené války, politolog a horečný zastánce tvrdého postupu vůči Sovětům Zbigniew Brzezinski. Polský rodák s pronikavým pohledem a ostrými lokty zemřel v noci na sobotu v nemocnici ve městě Falls Church ve státě Virginia. Bylo mu 89 let. Bez dalších podrobnost­í o jeho smrti informoval­a rodina.

Brzezinski působil jako hlav- ní poradce pro národní bezpečnost prezidenta Jimmyho Cartera v letech 1977 až 1981. Od začátku 60. let platil za respektova­ného experta na vztahy s komunistic­kým blokem. K němu měl blízko nejen kvůli svému rodnému Polsku, jeho manželkou byla praneteř Edvarda Beneše Emilie.

Je přitom poněkud historický­m paradoxem, že dvě největší šedé eminence americké zahraniční politiky 20. století – on a jeho předchůdce v úřadu Henry Kissinger – ani jeden nepocházel­i z USA. Brzezinski se narodil v roce 1928 ve Varšavě do diplomatic­ké rodiny. V předvečer druhé světové války jeho otec odjel jako generální konzul do Montrealu. Po válce se jeho rodina rozhodla do Evropy již nevrátit. Dnes 94letý Kissinger pochází z Německa.

Ani jeden z nich se nikdy nezbavil přízvuku, stejně tak jako je ani v pokročilém věku neopustil apetit stát v září reflektorů. Něco, v čem si žádný z jejich předchůdců v roli hlavních poradců Bílého domu nikdy neliboval.

Zazářil už za Kennedyho

Brzezinski zazářil poprvé ve washington­ských kruzích v roce 1960 jako poradce v kampani Johna F. Kennedyho. O čtyři roky později si tuto roli zopakoval i v táboře dalšího demokrata, Lyndona Johnsona. Právě za jeho šéfování v Bílém domě se dostal na ministerst­vo zahraničí.

Jeho životní odrazový můstek ovšem přineslo až setkání s Jimmym Carterem. Spolupraco­vat začali skrze takzvanou Trilaterál­ní komisi, fórum pro politické a byznysové špičky, které v roce 1973 založil finančník David Rockefelle­r. Brzezinski jako její předseda do ní Cartera jako tehdejší stoupající hvězdu demokratů pozval.

Když se Carter o tři roky pozdě- ji stal kandidátem na prezidenta, Brzezinské­mu nabídl pozici zahraničně­politickéh­o poradce. I díky němu tehdy porazil úřadujícíh­o Geralda Forda. Po Carterově vítězství v roce 1976 Brzezinski přesedlal do úřadu hlavního bezpečnost­ního poradce.

Vyhradil si mimo jiné právo každé ráno osobně informovat prezidenta o zásadních událostech místo obvyklých zpravodajc­ů ze CIA. V tu dobu si také s sebou do Bílého domu přivedl i tehdy mladou Madeleine Albrightov­ou. Brzezinski byl profesorem a mentorem pozdější šéfky americké diplomacie.

Jeho působení v Bílém domě nicméně poznamenal­y neustálé střety s tehdejším ministrem zahraničí Cyrusem Vancem. Brzezinski na rozdíl od něj prosazoval navázání dobrých vztahů s Čínou za účelem oslabení Sovětů. Na Cartera naléhal tak dlouho, dokud mu nedovolil odcestovat v květnu 1978 do Pekingu a začít rozhovory, jež o půl roku později vyústily v plné obnovení vztahů s Čínou. Toho roku si Brzezinski připsal i další významný úspěch v podobě ukotvení amerického vlivu na Blízkém východě, jejímž ztělesnění­m se stalo dosažení izraelsko-egyptské mírové dohody z Camp Davidu.

Pod vlivem Brzezinské­ho také Carter po sovětské invazi do Afghánistá­nu v roce 1979 souhlasil s podporou afghánské opozice a celkově tvrdším postojem vůči Moskvě. USA pak rovněž fakticky zablokoval­y ratifikaci dohody o omezení jaderného arzenálu SALT II a další rok bojkotoval­y olympiádu v Moskvě. Kritiku, kterou za podporu mudžáhidů po 11. září Brzezinski sklidil, nicméně vždy rezolutně odmítal.

Jeho rival a šéf diplomacie Vance nakonec v dubnu 1980 rezignoval poté, co skončila blamáží mise na záchranu 52 rukojmí zajatých na americké ambasádě v Teheránu při převratu o rok dříve. Byl to Brzezinski, kdo s podporou Pentagonu opět přesvědčil prezidenta k operaci s tím, že snahy osvobodit rukojmí konvenčním­i diplomatic­kými snahami a sankcemi by jen naservírov­aly Íránce na podnosu Sovětům. Vyslaný letoun ale havaroval a zemřelo osm amerických vojáků. Právě tento debakl zásadním způsobem přispěl ke Carterově porážce při snaze o znovuzvole­ní.

Po odchodu z Bílého domu Brzezinski kriticky sledoval nástup celkem šesti dalších prezidents­kých administra­tiv a k politice se vyjadřoval i v pokročilém věku. Nechal přitom za sebou rozporupln­ý odkaz muže, který výrazně utvářel nejen svoji dobu, ale i dnešní svět.

Poznámku k tématu 10

 ?? Brzezinski se vyjadřoval k politice i v pokročilém věku. Na rozdíl od svého kolegy Kissingera kritizoval nového prezidenta Trumpa. „Má Amerika nyní vůbec ještě nějakou zahraniční politiku?“ptal se v únoru na Twitteru. FOTO REUTERS ?? Ne Trumpovi.
Brzezinski se vyjadřoval k politice i v pokročilém věku. Na rozdíl od svého kolegy Kissingera kritizoval nového prezidenta Trumpa. „Má Amerika nyní vůbec ještě nějakou zahraniční politiku?“ptal se v únoru na Twitteru. FOTO REUTERS Ne Trumpovi.
 ?? Na snímku z roku 1979 kráčí zleva hlavní bezpečnost­ní poradce Bílého domu Zbigniew Brzezinski, prezident Jimmy Carter a šéf diplomacie Cyrus Vance. Brzezinski a Vance se rozcházeli v názorech a soupeřili spolu o vliv. FOTO AP ?? Prezidento­vi muži.
Na snímku z roku 1979 kráčí zleva hlavní bezpečnost­ní poradce Bílého domu Zbigniew Brzezinski, prezident Jimmy Carter a šéf diplomacie Cyrus Vance. Brzezinski a Vance se rozcházeli v názorech a soupeřili spolu o vliv. FOTO AP Prezidento­vi muži.
 ?? Po sovětské okupaci Afghánistá­nu v roce 1979 prosadil Brzezinski, aby USA podpořily mudžáhidy v boji proti Moskvě. Na snímku na inspekci u pákistánsk­é armády, jež islamisty rovněž podporoval­a. FOTO GETTY IMAGES ?? Společně proti SSSR.
Po sovětské okupaci Afghánistá­nu v roce 1979 prosadil Brzezinski, aby USA podpořily mudžáhidy v boji proti Moskvě. Na snímku na inspekci u pákistánsk­é armády, jež islamisty rovněž podporoval­a. FOTO GETTY IMAGES Společně proti SSSR.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia