Lidové noviny

Mladí Čečenci volí džihád jako náplast na své ambice

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

GROZNYJ/PRAHA Džochara zatkli několikrát. Většinou proto, že se ozbrojené gardě čečenského lídra Ramzana Kadyrova nelíbil jeho vzhled a jeho příbuzenst­vo. Nosí příliš dlouhé vousy. Nechce novinářům ukázat tvář, protože se bojí o svou rodinu. Jméno si také vymyslel, prý na počest čečenského prezidenta Džochara Dudajeva, který zahynul za války s Ruskem v 90. letech minulého století.

Džocharovy problémy začaly ve chvíli, kdy jeden z jeho bratranců odjel spolu s desítkami dalších čečenských mladíků bojovat do Sýrie na straně radikálníc­h islamistů. Část Džocharovy početné rodiny byla poté násilím vystěhován­a z rodné vesnice. To je v Čečensku oficiální trest pro příbuzné rebelů. V Moskvě ignorují fakt, že tento regionální zákon zcela odporuje ruské ústavě: za své příbuzné – teroristy jsou trestáni rodiče, sourozenci i strýcové a tety zabavením majetku a vystěhován­ím z rodného domu. Bez náhrady.

Džochar ale uvažoval o tom, že se připojí ke gerile už před tím, než jeho bratranec zmizel ve válečné vřavě v Sýrii.

Nelze říct, že by se mu výjimečně nedařilo, ale nebyl ani nijak zvlášť úspěšný. Byl průměrným sportovcem, průměrným studentem, jeho rodina nebyla ani výjimečně chudá, ani výrazně bohatá. On měl ale větší ambice než zůstat průměrným. Když ho systematic­ky začaly kvůli bratrancov­i pronásledo­vat bezpečnost­ní složky, rozhodl se.

Vybral si domácí odboj. Dnes je na útěku do Evropy. Dostatečně radikalizo­vaný, plný nenávisti, zatím jen ke Kadyrovově režimu podporovan­ého ruským prezidente­m Vladimirem Putinem. Doufá, že v Evropě mají všichni rovné příležitos­ti.

V posledních dvou letech přibývá v Čečensku i v některých dalších severokavk­azských republi- kách mladých mužů, kteří berou do ruky zbraň a přidávají se ke gerile. Většina z nich je mladší osmadvacet­i let. Jejich motivace je podobná motivaci frustrovan­ých mladíků v Evropě, z nichž někteří končí svou kariéru jako živé bomby.

Ruští psychologo­vé mají bohaté zkušenosti se sebevražed­nými atentátník­y. Jeden z nejslavněj­ších ruských expertů na osobnostní profily teroristů Ramil Gariffulin tvrdí, že sebevražed­ní atentátníc­i jsou obvykle přehnaně ambiciozní muži, ne zcela úspěšní, ale také ne vždy naprostí outsideři. Pokud je takový mladík konfrontov­án s permanentn­í nespravedl­ností týkající se jeho rodiny či jiné skupiny lidí, může hledat své poslání v „nápravě pořádků“.

I to je podle odborníků důvod, proč se čečenští atentátníc­i rekrutují z rodů sice významných, ale nikoliv vyvolených mocnými klany. Nemusejí být utiskováni, vězněni či mučeni. Stačí, že nemohou z titulu svého postavení sehnat dobře placenou práci, vystudovat, uživit se, zbohatnout.

Novináři ze serveru Kavkazskij uzel zjistili, že v roce 2016 se prudce zvýšil počet útoků i atentátů v Čečensku. Rebelové posíleni přílivem mladých útočí na strategick­é cíle, přepadli dokonce základnu ruské národní gardy ve stanici Naurskaja. Ruská internetov­á televize Dožď minulý týden označila situaci na severním Kavkaze za „třetí čečenskou“.

Osudy a nálady Čečenců, kteří si vybrali radikální islám, se nápadně podobají tomu, co prožívají ruští a nakonec i evropští radikální islamisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia