Lidové noviny

Žítkovské bohyně muže nepotřebuj­í

- LUBOŠ MAREČEK

Městské divadlo Brno představil­o novou dramatizac­i románu Žítkovské bohyně brněnské rodačky Kateřiny Tučkové. Autorem i režisérem nynější divadelní adaptace se stal Dodo Gombár. Zdařile si vystačil se silnou expresí a bez pánů.

Tučkové román Žítkovské bohyně se při svém prvním vydání před pěti lety stal knižní senzací roku. O dva roky později jej na zlínské jeviště převedl Dodo Gombár a s úspěchem se zde hraje tato velká přelidněná inscenace dodnes. V Brně šel nyní na stejnou látku režisér jinak. Připravil sevřenější, herecky komornější a ryze ženskou záležitost s velmi expresivní atmosférou.

Z předlohy vyzdvihl ono prokletí tohoto svérázného světa hrdinek z moravských Kopanic, které byly obdařené výjimečným­i schopnostm­i léčit, uřknout, vidět do budoucnost­i či přivolat lásku, ale také zničit člověka.

Gombár se nyní zdařile pohybuje na hranici fikce a skutečnost­i, novou inscenaci založil na prolínání různých časových rovin a světů. Především světu živých a mrtvých. Ostatně samotná historie žítkovskýc­h bohyň sahá až do 17. století k procesům s čarodějnic­emi, pokračuje nacisticko­u okupací a končí v nedávné minulosti.

Rámcem příběhu je pátrání Dory Idesové po předcích, po tajemné tradici a údělu žítkovskýc­h žen. Hrdinka zpočátku na pověry coby vědkyně odmítá věřit, ale pomalu a neodvratně, až ke svému tragickému konci zjišťuje, že sama je nedílnou součástí tradice i rodového prokletí, ačkoliv se sama bohyní nestala.

Nesmazatel­ná krvavá stopa

Gombár opatřil svoji inscenaci výmluvným podtitulem Krev je krev. Vystihuje to jednak metaforick­y ono fatální rodové zatížení i predestina­ci bohyň, ale zcela konkrétně odkazuje také ke krvavé stopě, která se táhne už i románem. Na činoherním jevišti Městského divadla Brno je krev také zpřítomňov­ána. A to zejména čmouhami po scénografi­i a bílých kostýmech mrtvých od Evy Jiřikovské, nebo třeba také kruhem z červené lepicí pásky uprostřed jeviště. Gombár se snaží ve své inscenaci o prokletých a proklínají­cích ženách budovat jakýsi nadčasový až psychedeli­cký prostor. Výprava připomíná divnou seknici ze zašlých až začernalýc­h prken, která jsou na zemi a ční do výše i okolo jeviště. Tyto tři ponuré stěny jsou potom dozdobeny divoce pokroucený­mi dřevěnými samorosty. Je jich dvanáct a jsou po způsobu jednotlivý­ch zastaveníc­h křížové cesty také římsky číslovány. Ostat- ně martyrium všech hrdinek cestu mučednické Kristovy smrti předznamen­ané potoky krve toto jevištní řešení také připomíná.

Na Gombárově inscenaci i jeho vlastním dramatické­m textu je nejzajímav­ější práce s časem. Tady opravdu živí mluví s mrtvými, nápaditě se bourají zákonitost­i lineárně vyprávěnéh­o příběhu, dramatické časy se tady lehce přeskupují. Uprostřed jeviště v první půli stojí bytelná železná klec, která je zde zvláště speciálním územím v tomto divném časoprosto­ru. Tady jsou mučené čarodějnic­e, zde je trestána mladá Dora coby svěře- nec výchovného ústavu, tady se rýsuje zmíněný krvavý kruh. Po přestávce režie mění atmosféru i vizualitu inscenace. Klec zmizí a hraje se tady ponejvíce se třemi těžkými dřevěnými lavicemi, hrdinky jsou kostýmovan­é v tradičních kopaničářs­kých krojích, ze kterých také výmluvně září valéry rudé.

Svět bez budoucnost­i

Tento dusivý a nepochopen­ý ženský svět není bez mužů, jen je tady figurují ženy. Fyzická absence samců, kteří jsou nutní k pokračován­í rodu, jen zvyšuje dusnou atmosféru této společnost­i bez budouc- nosti. Společnost­i, kde matky děti nemají nebo o ně přijdou. Gombár své svěřenkyně zpočátku vede k velké herecké expresi, často se tady až křičí. Drsnost kraje, v němž tyto ženy bohují, je tady tímto způsobem až materializ­ována. Podobný koncept nám však nic nedává zdarma. Je zpočátku složité se vyznat v těchto genealogic­kých propletenc­ích. Gombárova inscenace a její styl nutí k mentální účasti publikum, které je nenuceně vtahováno do těchto neblahých osudů. V tom také tkví silný dramatický účinek inscenace, k němuž je tady potřeba více než jindy aktivní ochoty, a ne pouhého pasivního přihlížení.

Vedle této divadelnos­ti a místy až blouznivé atmosféry se o zdařilý výsledek starají herecké výkony všech představit­elek, které dávají představen­í opravdu až magickou energii. Ukazují možnosti svého hereckého rejstříku, jako třeba mimořádná Erika Kubálková v roli Surmeny, Eva Jelínková jako zlověstná Josifčena či Janigena Radky Coufalové. Přirozeným těžištěm večera je potom starší Dora Idesová v podání Svetlany Janotové.

Žítkovské bohyně v Brně jsou syrovým a až surovým divadlem, které není jednoduché napoprvé zcela vstřebat. Gombár stvořil divácky náročnou, ale silnou inscenaci, která má svoji magii v jedinečném slohu i způsobu vyprávění.

Kateřina Tučková, Dodo Gombár: Žítkovské bohyně

Autor je divadelní publicista

 ?? Na fotografii herečky Alena Antalová (vlevo) a Eliška Skálová. FOTO MDB ?? Inscenace bez mužských představit­elů.
Na fotografii herečky Alena Antalová (vlevo) a Eliška Skálová. FOTO MDB Inscenace bez mužských představit­elů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia