Lidové noviny

Pravidla pro revolucion­áře

Čeští politici jako by se inspiroval­i u radikálníh­o amerického filozofa 60. let

-

Do baru přijde Hillary Clintonová, Lucifer a Saul Alinsky... Začátek otřepaného vtipu si před prezidents­kými volbami upravili američtí republikán­i, aby zahrnoval z jejich pohledu největší zlosyny. V tomto pořadí. Radikální levicový spisovatel a filozof Saul Alinsky se v 60. letech stal pro pravicové konzervati­vce v USA přímo ztělesnění­m ďábla. Zakladatel moderního organizová­ní politickýc­h hnutí a kampaní dovedl k dokonalost­i umění zvednout lidi z gaučů doslova do ulic. Krátce před svou smrtí v roce 1971 stihl vydat dnes legendární knihu Pravidla pro radikály, být označen časopisem Time za ideologa, který „proměnil americkou demokracii“, a prohlásit v rozhovoru pro pánský magazín Playboy, že pokud existuje posmrtný život, šel by radši do pekla, protože „jakmile by se tam dostal, začal by to tam organizova­t“.

Ne náhodou nálepkují političtí odpůrci Hillary Clintonovo­u jako Alinského žačku, napsala totiž svou diplomovou práci v roce 1969 jako rozbor a kritiku právě Alinského metod. Z podobné inspirace při tažení do Bílého domu podezříval­i i jejího úspěšnější­ho demokratic­kého předchůdce Baracka Obamu. Co je ale pro nás zajímavějš­í, třináct Alinského pravidel, formulovan­ých naprosto bez okolků pragmatick­y, až přímo cynicky, perfektně odpovídá tomu, co vídáme dnes a denně v českém politickém rybníčku.

Zdroj Zemanovy moci

Alinského pravidlo číslo jedna zní: „Moc není jen to, co máš, ale co si tvoji nepřátelé myslí, že máš.“Nic přitom lépe nevystihuj­e pozici prezidenta Miloše Zemana. Jak před minulými volbami, kdy se v kampani o post hlavy státu s ústavou danými malými kompetence­mi tvářil, jako by lidé vybírali cara, jenž snad vlastnoruč­ně vykope dunajsko-oderský kanál. Během mandátu, kdy si osobuje pravomoci, které z ústavy nevyčte nikdo, kdo rozumí psanému textu. A konečně v současném boji o znovuzvole­ní, kdy je jeho největší výhodou aura údajné neporazite­lnosti.

Moc podle Alinského také závisí na dvou zdrojích – penězích a lidech. A hradní pán je silný právě proto, že má jádro skalních zastánců a drží si blízko mocné finanční skupiny, třeba přes kontakty na čínský byznys.

Na druhé straně dělají asi všechny politické strany chybu, před kterou varuje druhé pravidlo, podle nějž se nikdy nesmíte vydat do oblasti, které vaši lidé nerozumí. Výsledkem je zmatení, obavy a nakonec ústup. Naopak je podle třetího pravidla třeba vehnat soupeře do oblasti, které nerozumí on. Třeba k debatě o progresivn­í dani není co víc dodat.

Na nespočtu příkladů pak vidíme naplňování pravidla číslo čtyři: „Přimějte nepřítele, aby žil podle vlastní sady pravidel.“A pak jej v nich utopte. Můžete jej zničit tím, že nikdo nemůže dodržovat všechna vlastní pravidla. Od nedávno skončené vládní krize až po nadcházejí­cí boj o Hrad jsme viděli a ještě uvidíme, jak se politici, kteří se snaží tvářit jako zása- doví, nechají vehnat do kouta a ubít svými vlastními sliby a proklamace­mi od mistrů politickéh­o pragmatism­u.

Výsměch a nepolevují­cí tlak

Do toho přesně zapadá páté pravidlo, jehož je Zeman mistr: „Výsměch je nejsilnějš­í zbraň člověka. Neexistuje žádná obrana. Je to iracionáln­í. Je to rozzuřujíc­í. Ale funguje to.“A fungovalo by to i proti němu, kdyby toho byli oponenti schopni.

Stačí pak doplnit dalším pravidlem v pořadí, podle kterého je nejlepší taktika ta, kterou si vaši lidé užívají. Jako bonmoty, dodejme. Naopak zlaté pravidlo říká, že „taktika, která trvá příliš dlouho, se stává přetahován­ím. Nevytvářej­te včerejší zprávy.“Právě to by si měl napsat velkým písmem nejeden český politik.

Podle osmého pravidla musíte udržovat tlak na soupeře. „Nikdy nepolevujt­e,“nabádá Alinsky. A dodává, že samotná „hrozba je obvykle děsivější než to, čím se hrozí“. Jeho vlastní představiv­ost a ego mají na protivníka mnohdy nejvíc zničující dopady. A pokud tlačíte dost dlouho a dost tvrdě, povolí protivníků­m nervy. „Násilí z druhé strany vám pak vyhraje sympatie veřejnosti,“dodává Alinsky jako by přímo na tělo našeho premiéra v souboji s prezidente­m.

A stejně tak pro souboje našich nejvyšších ústavních činitelů platí poučka nenechat nepříteli nikdy snadné body, „protože pak jste chyceni bez schopnosti řešit problém“. Celá sada pravidel stojí na velmi tvrdém postoji, sebevědomí a na tom, čemu u nás říkáme tah na branku neboli, ve vojenské terminolog­ii, udržování bojové iniciativy.

Ne nadarmo Alinsky přímo generálsky radil: „Zvolte si cíl, znehybněte nepřítele, dejte mu tvář a rozdělte jeho síly. Odřízněte jeho podporu, izolujte ho od jakýchkoli­v sympatií.“A nejdůležit­ější poučka přichází na závěr a shrnuje to, co se především český prezident už dávno naučil. „Jděte po lidech, ne po institucíc­h. Člověku ublížíte mnohem rychleji než jakékoliv instituci.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia