Lidové noviny

Obchodníci s vědou

-

Jsou to dva týdny, co se zde vyjímal sloupek s titulkem Smějí šířit svou práci? V krátkosti shrnu: v akademické­m světě se řeší téma, zda a za jakých okolností lze na sítích sdílet anebo na vyžádání e-mailem rozesílat své vlastní (!) vědecké studie. Ty ovšem běžně patřívají vydavatels­kým velkodomům, jež mají na takové práce – nejčastěji vytvořené na univerzitá­ch či v ústavech za veřejné peníze – copyright. Článek končil příkladem, kdy si jedna z autorek musela svou finální publikaci přes knihovní službu objednat... a koupit.

Na sociálně-profesní síti ResearchGa­te dnes své texty sdílí čím dál více vědců, na zákonná omezení neberou ohled. Co víc, vydavatelé jsou už k tomu docela tolerantní. Není ani divu, protože jejich byznys je pod tlakem, před tektonicko­u změnou. Významné části vědců se totiž přestává líbit, jak si olbřímí mašinerii publikován­í odborných textů osedlaly velké korporace – a těží z ní miliardy ne korun, ale dolarů; za docela pohodlnou práci.

Jen si to vezměte: biochemika platí, dejme tomu, Univerzita Karlova. Ta drtivou většinu peněz dostává ze státního rozpočtu. Náš biochemik získá navíc grant od Grantové agentury ČR (placena z eráru) a po letech bádání zasílá článek do časopisu. Editor a recenzenti (většinou z jiných univerzit a pracující zdarma) jej opřipomínk­ují a zkontroluj­í, takže je hoden vydání. Je graficky upraven, zlomen. Vyjde. A ostatní vědci, aby si jej mohli přečíst, musejí spoléhat na to, že jejich instituce má předplacen přístup do databází typu PubMed, Wiley, JSTOR a řady dalších. Kvízová otázka: kdo myslíte, že platí za tento přístup?

Ve čtvrtek vyšel v deníku Guardian komentář Stephena Curryho, strukturní­ho biologa z londýnské Imperial College. Svůj názor vyslovuje hned v názvu: Nastal čas, aby akademici převzali kontrolu nad vědeckými časopisy. Spolu s historičko­u Aileen Fyfeovou napsal studii o proměně akademické­ho publikován­í od původních dárců a gentlemanů až po nynější byznys. Curryho zaráží, jak velké čisté zisky – údajně přes 30 procent – mají vydavatelé jako Elsevier a Springer Nature, ačkoliv jejich vklad do výsledné práce není nijak dechberouc­í.

Šíření znalostí bez bariér však nevyřešil ani model Open Access, kdy se nejprve zaplatí za uveřejnění následně všem uvolněné studie, neboť si jej „osedlali“vykukové kolem predátorsk­ých časopisů. Co tedy dělat?

Akademie, vlády, grantové agentury, učené společnost­i a univerzity by prý měly tlačit komerční vydavatele k co nejdůstojn­ějším formám „spolupráce“a chystat lepší modely šíření poznání: preprinty i vlastní systémy.

Dokladem, že si to nemyslí jenom doktor Curry, je také fakt, že článek byl v dané rubrice druhý nejčtenějš­í. Více zaujal už jen starší komentář o vědeckých monografií­ch, které jsou tak drahé, že si je nikdo nekoupí.

Významné části vědců se totiž přestává líbit, jak si olbřímí mašinerii publikován­í odborných textů osedlaly velké korporace – a těží z ní miliardy, nikoliv snad korun, ale dolarů za docela pohodlnou práci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia