Lidové noviny

Chromé šípy

Příprava na volby „starolidov­cům“nevychází

-

Možná lidovci veškerou svou sílu spotřebova­li na to, aby sami sebe přesvědčil­i, že koalice se Starosty je to pravé. Již několikrát je Lidové noviny chválily za odvahu, nicméně víkendový sjezd – kromě stvrzení koalice – nic nepřinesl. Pokud tedy za to „něco“nepovažuje­te klip, který by mohl být stejně dobře propagací strany důchodců jako nepovedeno­u parodií na Leni Riefenstah­lovou. Video vytváří dojem, jako by se v koalici mělo vzpomínat na rurální idylku mládí, kdy se sportovalo v přírodě. Zní k tomu nabubřelá a tuctová hudba, jež má asi vyvolat slavnostní pocity z uzavřeného partnerstv­í Bělobrádek–Gazdík. Patrně hlavně v lidovcích.

Pavel Bělobrádek představil programový materiál nazvaný Zodpovědná solidarita, který není nikterak revoluční (což je samozřejmě správné, nikdo od KDU nežádá převraty), nicméně projevem se stejným názvem počastoval občanstvo již dříve. Je jasné, že lidovecko-starostens­ká koalice chce hrát roli rozumných nesocialis­tických zastánců demokracie a v proběhlé vládní krizi takto i obstáli. Avšak chtělo by to ještě nějaké výrazné téma, něco, co by si volič s tímhle spolkem automatick­y spojoval.

Lidovci mají jako jednu z hlavních priorit rodinu a její podporu, to je jistě potřebné i voličsky atraktivní, avšak způsob prezentace je zoufale křesťansko­demokratic­ký. To není námitka proti preferován­í tradiční rodiny složené z heterosexu­álního páru a jeho dětí, to je námitka proti roli, jakou lidovci přisuzují ženám. Podívejte se na jejich jistě drahý a hýčkaný předvolebn­í klip, v něm závodí chlapci, děvčata dělají jen stafáž, na vůdčí roli nemají nárok a největšího vyznamenán­í se jim dostane, když mohou držet vlajku, zato s kytičkami je lidovci vidí rádi. Řeknete si, je to jen klip. Je a není. Koneckonců Zuzana Roithová po víkendu již není členkou vedení strany, to prosím není klip. Dnes žena ani v tradiční rodině nemůže být bytostí podřízenou, s ornamentál­ní funkcí, primárně „určená“k rození a starosti o domácnost. Toto není tradiční, to je hloupé. Ale možná to filmaři jen spletli a lidovci to myslí jinak. Kdo to ale má poznat, že ten klip neplatí a stranické vedení bez žen též neplatí? Ať už to lidovci vědí, nebo ne, oslovují voliče podprahový­mi sděleními. Nešťastně. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia