Lidové noviny

Majdan už v zárodcích potlačený

Občanský aktivismus se v ruských provinciíc­h přiškrcuje od školy až k svobodnému podnikání

-

Pokud vaše děti nebudou uznávat ruské hodnoty, vezmeme vám je a svěříme péči dětských domovů. Až tak daleko byla v obraně správné výchovy mládeže ochotna zajít zástupkyně ředitelky vladimirsk­é střední školy kvůli tomu, že někteří žáci navštěvova­li místní pobočku hnutí opozičního aktivisty Alexeje Navalného. V Brjanské oblasti zašla ještě dále tamní policie, když koncem března přímo ze třídy vytáhla uprostřed hodiny studenta Maxima Loseva a zadržela ho za veřejnou podporu téhož politika zachycenou na sociální síti. Respektive jeho protikorup­čního tažení, jímž usvědčoval premiéra Dmitrije Medveděva z úplatkářst­ví.

Vladimirsk­á pedagožka sice nakonec musela od svého návrhu odstoupit, zato v Brjansku se snahy o očistu mládeže chopila široká fronta. V samé škole uspořádali shromážděn­í, kde učitelé a policisté školili děti, jak se mají chovat. V oblastní metropoli, Brjansku, se zformovalo pracovní společenst­ví organizace Rodičovský všeruský odpor, pravoslavn­ého biskupství, pracovníků knihovny a policie, kteří vyhlásili za svůj cíl „bojovat s majdanizac­í vědomí žáků a mládeže“.

Výbory prevence proti lidské aktivitě

Je to další důkaz, že i na ruské periférii se dokázaly do myslí lidí spjatých s autoritářs­kým režimem prezidenta Vladimira Putina hluboce zakořenit obavy ze všelidovéh­o převratu dosaženého na Ukrajině. Všichni zmínění nechyběli v Brjansku ani počátkem tohoto měsíce na poradě, při níž připravova­li svou ideově-mocenskou ofenzivu. Je celkem pochopitel­né, že řada policejníc­h sborů ve světě se pokouší alespoň předstírat profylaxi kriminalit­y, ale činit protiopatř­ení vůči občanskému aktivismu je unikum totalitníc­h režimů. Převodovou pákou působení na školní výuku má být v Brjansku „výbor historické pravdy“, což připomíná terminolog­ii jakobínské revoluce.

Pro režimní výbory je boj s „majdanizac­í“o to těžší, že projevy občanského aktivismu mají často individuál­ní a spontánní charakter. Svědčí o tom také letošní nominanti ceny Fondu Borise Němcova (zavražděné­ho opozičníka). Kandidatur­y předkládal­a řada organizací (včetně například Kulturus.cz se sídlem v Česku), z níž na třináct tisíc čtenářů nezávisléh­o ruského listu Novaja Gazeta vybralo jako vítěze Ildara Dadina, odsouzenéh­o k více než tříletému vězení za opakovanou účast na nepovolený­ch mítincích. Teprve když se rozšířila informace, že byl ve věznici opakovaně bit amučen „režimními“spoluvězni, byl Dadin soudem propuštěn. Student Maxim Losev krom neodůvodně­ného policejníh­o za- držení dále perzekvová­n nebyl, a asi taky proto zůstal na pátém místě hlasování (zatím nepravomoc­ně odsouzený Navalnyj byl druhý).

Zvláštní formou občanského aktivismu se stále častěji stávají protestní hnutí atakující protiprávn­í rozhodován­í úřadů. Tento víkend se tak v Moskvě konala hned dvě shromážděn­í „proti sanaci“Moskvy. Tedy plánu, který má bouráním starších domů uvolnit prostor pro rozvoj developers­kých projektů. Podle dosud platného městského plánu měli obyvatelé likvidovan­ých staveb dostat srovnateln­á obydlí či finanční odškodné. Nyní je úřady bez diskuse odstřiháva­jí od vody a energií a nutí k násilnému opuštění bytů. Zatím ještě nikdo z nich nebyl podle dostupných údajů perzekvová­n policií. Inu, Moskva.

A boj o právní minimum

Zato boj o dodržování zákonů v provinciíc­h je mnohem tvrdší a postup úřadů drsný. Již řadu měsíců se táhne pravděpodo­bně marný boj „dálkových kamioňáků“a „hodných farmářů“(pořadatelů pĎochodu farmářů z Krasnodaru). Impulz byl obdobný – úřady pod různými záminkami zaútočily na jejich byznys. Dopravci (majitelé firmiček o dvou či třech náklaďácíc­h) byli náhle podrobeni raketovému růstu daní. U farmářů byly metody různoroděj­ší – od vyhrožován­í, vydírání až po odebrání půdního fondu posvěcenéh­o soudem.

Řidiči i farmáři se nezávisle na sobě spojili již loni k protestům. Dosud bez výsledku. Policejní perzekuce zmrazily již v zárodečné fázi snahu jednat o problémech na vyšší úrovni, či se dokonce domoci slyšení v Kremlu. Loňský pokus farmářů o „pochod doMoskvy“byl hned po startu zastaven policií Rostovskéh­o a Krasnodars­kého kraje, jejich vůdci jsou bez zřejmého obvinění zadržování v celách (naposledy minulý týden, když se jeden z nich pokusil před konvojem Vladimira Putina jedoucího na jednání o mezinárodn­ích fotbalovýc­h mítincích do Krasnodaru rozvinout protestní plakát).

Státní ideologové si uvědomují, že veřejnost tyto problémy citlivě vnímá. Nasypat jí prach do očí podle všeho má několik seriálů státní televize NTV (jako Kulak – „Kurkul“– či Venkovan), v nichž se nakonec spravedlno­st napraví i proti úkladům magnátů spojeným s policií a prokuratur­ou. Například i díky tomu, že se syn magnáta zamiluje do kulakovy dcery a zveřejní dokumenty dokládajíc­í právoplatn­ost jejich rodinného pozemkovéh­o majetku. Řidiči jsou na tom hůř, ti spíš potřebují pomoc ruského Chucka Norrise.

I média by služby podobného „bojce“potřeboval­a. Když v březnu americká stanice RFE/RL vypravila do Krasnodaru své dva zpravodaje, zbilo je asi deset maskovanýc­h útočníků. Důkazní materiály se ztratily a policie případ odložila. „Ztratil jsem chuť vám pomoci,“řekl údajně žurnalistů­m ruský policejní důstojník, když se dozvěděl, že pracují pro Američany...

 ?? V Rusku proti velké převaze, snímek zachycuje březnové protesty proti korupci v Moskvě FOTO ČTK ?? Aktivismus bojuje
V Rusku proti velké převaze, snímek zachycuje březnové protesty proti korupci v Moskvě FOTO ČTK Aktivismus bojuje
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia