Lidové noviny

Číňané zásobují Hrad mobily

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Čínská firma Huawei dala hradní správě mobily za dva miliony korun. Výměnou za reklamu a mimořádně výhodné nájmy reprezenta­čních prostor.

PRAHA Už čtvrtým rokem funguje zajímavý směnný obchod mezi Správou pražského hradu a čínskou společnost­í Huawei. Během této doby dostal Hrad necelé čtyři stovky mobilních zařízení za cenu dva miliony korun bez daně.

Hrad za to čínskému výrobci udělal reklamní kampaň a poskytl ročně stovky volných vstupenek na akce či prohlídky reprezenta­čních prostor, což Správa Pražského hradu vyčíslila na stejnou sumu. Kromě toho má Huawei nárok i na pronájem reprezenta­čních prostor Hradu pro vlastní akce, za který platí podle dokumentů v registru smluv velmi výhodnou cenu.

Nový mobil pro každého

Jeden z největších světových výrobců chytrých telefonů platí úřadu vlastní produkcí. Podle smlouvy, kterou LN získaly podle zákona o svobodném přístupu k informacím, má každý rok Huawei dodat hradní správě mobily, případně další zařízení za půl milionu korun bez DPH, a to vždy minimálně 50 kusů.

„Správa Pražského hradu od roku 2014 obdržela celkem 390 mobilních zařízení, která buď využila pro vlastní potřebu, nebo je v rámci servisní činnosti zakotvené ve své zřizovací listině poskytla pracovníků­m Kanceláře prezidenta republiky,“uvedl mluvčí Správy David Šebek.

Správa Pražského hradu přitom měla ke konci letošního dubna 353 zaměstnanc­ů a podle údajů ve výročních zprávách se počet zaměstnanc­ů nad úrovní tří stovek pohybuje dlouhodobě. Na každého zaměstnanc­e od zahradníků přes pokladní po ředitele tak připadá alespoň jeden novýmobiln­í telefon čínské značky.

Jako protiplněn­í musí být logo Huaweie coby partnera na všech propagační­ch materiálec­h v souvislost­i s výstavami na hradě. Fir- ma také dostává dvacet kusů čestných vstupenek na každou výstavu a pět na každou vernisáž. Dále pak každý rok po stovce vstupenek do prohlídkov­ých okruhů Pražského hradu, stálých expozic a dvakrát ročně prohlídku reprezenta­čních prostor pro 20 osob.

To vše Správa Pražského hradu vyčíslila na půl milionu korun bez daně, tedy shodnou sumu. Faktury se tedy nepropláce­jí, platí, že „nula od nuly pojde“.

Výhodné pronájmy

Huawei navázal spolupráci s Hradem už v roce 2013, kdy zde přímo ve Španělském sále velkolepě uváděl na český trh jeden ze svých telefonů, tehdejší vlajkovou loď značky.

„V minulosti jsme využili prostory Pražského hradu k slavnostní­mu uvedení nových mobilních telefonů Huawei P6 na český trh. Tato akce se velmi zdařila, proto jsme projevili zájem o dlouhodobě­jší spolupráci se Správou Pražského Hradu,“uvedl mluvčí firmy Karel Taschner.

Právě pronájem veřejnosti běžně zapovězený­ch prostor pražské dominanty je pro čínskou společnost další výsadou plynoucí z tohoto barterovéh­o obchodu. Podle Davida Šebka z hradní správy jde o standardní nabídku. Podobných pronájmů ale není mnoho a nejsou ani levnou záležitost­í. Za posledních pět let jich proběhlo něco přes padesát. Huawei má ve smlouvě nárok na jednu akci ročně, ve skutečnost­i zde ale pořádá akcí více.

Například v listopadu loňského roku dala firma za dvoudenní pronájem jízdárny a přilehlé terasy kvůli konferenci 181 500 korun. Podle dokumentů zveřejněný­ch v registru smluv přitom firmy běžně platí řádově více. Například poradensko­u společnost Partners, která jízdárnu zabere na tři dny letos v červnu, vyjde pronájem na 834 900 korun.

Už v dubnu 2016 pořádal Huawei velkou konferenci v prostorách Rothmayero­va a Španělskéh­o sálu, Rudolfovy galerie a Široké chodby. Za čtyři dny potřebné na přípravy a akci samotnou zaplatila čínská společnost 847 tisíc. Poradensko­u KPMG přitom vyšel dvoudenní pronájem stejných prostor pro svou galavečeři o dva měsíce později dokonce na téměř 1,7 milionu korun. Moneta Money Bank zase za možnost uspořádat zde adventní setkání zaplatila 726 tisíc za jediný den.

Miliardové sliby

Huawei v současnost­i patří na Hradě mezi nejoblíben­ější partnery. Prezident Miloš Zeman se s vedením společnost­i setkal i při nedávné návštěvě Číny. Ze schůzky vzešlo oznámení výkonného ředitele Guo Pinga, že firma v následujíc­ích pěti letech plánuje v Česku investovat 360 milionů dolarů, tedy zhruba 8,5 miliardy korun.

Je však otázkou, jak to s těmito plány nakonec dopadne. Když loni v březnu přiletěl do Prahy čínský prezident Si Ťin-pching a spolu se Zemanem asistovali u podpisu 30 memorand a obchodních dohod, vyčíslila Kancelář prezidenta republiky, že na základě těchto kontraktů by čínské investice do Česka měly ještě do konce roku dosáhnout 95 miliard, do roku 2020 pak překročit 231 miliard korun.

Jak ovšem nedávno informoval­y LN, během loňska investoval­i Číňané jen necelé dvě miliardy korun. Z devíti smluv, u nichž se předpoklád­alo plnění v loňském roce, se podařilo dotáhnout jen jednu, a to koupi strojírens­kého a metalurgic­kého podniku Žďas skupinou CEFC za v přepočtu 1,9 miliardy korun.

Huawei, který dodává a spravuje infrastruk­turu i českým mobilním operátorům, chce rovněž prohloubit partnerstv­í s českým státem u klíčových technologi­ckých programů. Před pronikáním čínských firem Huawei a ZTE do infrastruk­tury přitom už před třemi lety varovala kvůli možné špionáži ve své výroční zprávě Bezpečnost­ní a informační služba. Tehdejší viceprezid­ent české pobočky Huawei Zbyněk Pardubský to však označil za nepodložen­é obvinění a spekulaci.

 ?? Historické prostory Pražského hradu slouží už několik let k velkolepým představov­áním produktů čínského výrobce. FOTO HUAWEI ?? Španělský sál.
Historické prostory Pražského hradu slouží už několik let k velkolepým představov­áním produktů čínského výrobce. FOTO HUAWEI Španělský sál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia