Lidové noviny

Vláda tlačí trať do Drážďan

Tunel pod Krušnými horami může být hotový o roky dřív, železnice má dostat prioritu i u německé vlády

- MICHAL PAVEC ministr dopravy

PRAHA Češi i Sasové velmi stojí o co nejrychlej­ší postavení vysokorych­lostní trati, která má spojit Prahu a Drážďany. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) naznačil, že ambiciózní stavba brzy získá nejvyšší prioritu i od německé vlády. To je klíčové pro uskutečněn­í v dohledném časovém horizontu.

Český ministr má indicie, že podpora z německé strany doslova visí ve vzduchu. Mluvil o ní se zástupci spolkové země Sasko i se svým protějškem Alexandrem Dobrindtem. Trať má měřit zhruba 140 kilometrů a jejím dominantní­m bodem by byl více než 26 kilometrů dlouhý tunel pod Krušnými horami. roku 2030. „Stavba by se urychlila řádově o roky,“řekl Ťok.

Nové české dálnice

Právě trať mezi Drážďany a Prahou by tak mohla být světlou výjimkou v nespočtu zpoždění a úředních průtahů, které provázejí vznik dopravních staveb v Česku. Příklad neleží daleko: na dostavbu dálnice D8, která naši zemi propojuje právě se Saskem, se čekalo dvě desetiletí.

Nově budovaná vlaková trasa, na níž si nyní nechává Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zpracováva­t studii proveditel­nosti, by zkrátila cestu po kolejích z Prahy do Drážďan na zhruba 50 minut. Nyní trvá více než dvakrát tolik. Trať by vyšla řádově na desítky miliard korun.

Příští rok by měly navíc na dopravní mapě Česka přibýt další záznamy, hlavně důležité dálniční stavby. U nich se předání staveniště zhotovitel­ům očekává v ideálním případě ještě letos na podzim. Týká se to například obchvatu Českých Budějovic v rámci D3, pokračován­í hradecké D11 nebo dálnice D35, která má spojit východ Čech s Moravou.

Celkem je těchto staveb v plánu devět. Někde je třeba získat stavební povolení, jinde probíhá soutěž na zhotovitel­e. „Výběr je dvoukolový. Myslíme si také, že se podaří získat stavební povolení velmi brzo a předat staveniště zhotovitel­ům,“přidal trochu optimismu šéf Ředitelstv­í silnic a dálnic Jan Kroupa, který byl dalším hostem snídaně pořádané 24. května v pražském hotelu InterConti­nental.

Obecně však platí, že příprava výstavby, hlavně dálniční sítě, je v Česku nesmírně pomalá.

„Udělali jsme si to celé velmi komplikova­né. Vidím i nechuť některých stran se domluvit. Přitom v řadě zemí postupují s přípravou staveb mnohem rychleji. A to nejen ve Velké Británii, ale třeba i v sousedním Polsku nebo na Slovensku,“prohlásil ministr Ťok.

Ministr také zmínil, že stavební problemati­ku řeší v Česku sedm ministerst­ev. Narážel také na možnost stěžovatel­ů napadat chystané projekty v různých fázích úředního procesu, který obsahuje mimo jiné územní řízení, ekologické posouzení EIA a stavební povolení.

Se sloučením těchto úředních molochů v jeden celek počítá rozsáhlá novela stavebního zákona, která v dubnu prošla Poslanecko­u sněmovnou a nyní ji posuzují senátoři. To znamená, že dálnice by mohly být hotové za výrazně kratší dobu než nyní.

Chybí předběžná držba

V současné podobě však v novele stavebního zákona chybí například takzvaná předběžná, za niž ministerst­vo dopravy silně lobbuje. Institut, který použili například na Slovensku při stavbě obchvatu Bratislavy. Velmi zjednoduše­ně jde o možnost začít stavět na pozemcích, které se ještě státu nepodařilo vykoupit.

Předběžná držba by měla sloužit mimo jiné jako nástroj proti spekulantů­m, kteří do poslední chvíle licitují o ceně za svoji půdu a tím oddalují začátek prací.

„Nechceme nic znárodnit, ale získat potřebný pozemek a zaplatit za něj adekvátní cenu. Nedokončen­é vyvlastňov­ání by se následně řešilo u soudu. Ale my bychom zatím stavěli. Nyní, dokud nevykoupít­e poslední metr, který potřebujet­e, tak není možné dostat stavební povolení a zahájit práce,“doplnil Ťok.

Pokud by se do stavebního zákona předběžná držba nedostala, počítá ministerst­vo s možností, že by se jí prostředni­ctvím poslanecké iniciativy ještě do konce volebního období pokusilo vpravit do zákona 416 o urychlení výstavby dopravní infrastruk­tury. Tím by vzniklo jakési provizorní řešení pro snazší výkupy potřebných pozemků.

Projekt by se měl přesunout do „šuplíku“nutných staveb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia