Lidové noviny

Aerolinky BA rušily lety

-

LONDÝN/PRAHA Sobotní výpadek počítačový­ch systémů zapříčinil zrušení množství letů společnost­i British Airways na londýnskýc­h letištích Heathrow a Gatwick. Opatření způsobilo na obou letištích chaos kvůli tisícům cestujícíc­h tlačících se v odbavovací­ch halách.

Rušeny byly i lety v neděli, což se dotklo i linek do Prahy. Podle webu Letiště Václava Havla byly sobotní večerní lety British Airways zrušeny, stejně jako dva nedělní dopolední přílety. Zrušen byl i jeden spoj British Airways z Prahy na letiště Heathrow s odletem ve 13.40, dvě ranní linky na téže londýnské letiště ale odletěly.

„Co možná nejrychlej­i se snažíme vracet peníze nebo nabízíme nové linky klientům, jejichž lety byly zrušeny, nebo těm, kteří měli odcestovat v neděli a pondělí a už nechtějí využít letiště Heathrow a Gatwick,“uvedl pro server BBC mluvčí British Airways.

Cestujícím aerolinky doporučují, aby před cestou na letiště zkontrolov­ali svůj let na stránkách firmy, nebo na stránkách letišť Heathrow a Gatwick.

Podle BBC v nedělních ranních hodinách ze dvou letišť neodletěla zhruba třetina spojů. Od 7.00 do 10.00 SELČ mělo z Heathrow a Gatwicku odletět 91 spojů British Airways, z nich bylo ale zrušeno 29 z letiště Heathrow a jeden spoj z letiště Gatwick do Amsterdamu.

Společnost později uvedla, že nemá důkazy o tom, že by výpadek byl zaviněn kybernetic­kým útokem. Problém se podle vyjádření šéfa společnost­i Alexe Cruze týkal energetick­ého zdroje.

Společnost v noci ze soboty na neděli uvedla, že očekává, že dálkové lety směřující do Londýna budou v neděli již opět přistávat podle letového řádu.

Nejslavněj­ší výpadek dosud britské aerolinky postihl v roce 2008 právě na letišti Heathrow. Po slavnostní­m otevření, na kterém nechyběla ani královna Alžběta II., zkolaboval počítačový systém. Následkem byly zpoždění, chaos při odbavování a ztráty zavazadel. čtk, red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia