Lidové noviny

Hongkongsk­á směs Číny a Anglie

-

Ještě třicet let kapitalism­u slíbil Hongkongu před dvaceti lety konstrukté­r čínské politiky „jedna země – dva systémy“Teng Siao-pching. Po dvaceti letech od převzetí bývalé britské kolonie se ovšem mnohé změnilo – a mnohé nezměnilo.

Nezměnila se skepse místního obyvatelst­va k novým vládcům, která přirozeně přerůstá v jistou nostalgii k vládcům bývalým. Mandarínsk­á čínština se sice na školách vyučuje, ale nelze se ubránit pocitu, že místní radši používají „svoji“kantonštin­u.

Změnila se ovšem životní úroveň ve „vnitřním území“, jak se v Hongkongu říká Čínské lidové republice. V minulosti byl Hongkong cosi jako Západní Berlín – zadrátovan­á luxusní výkladní skříň do zaostalé komunistic­ké země.

Ovšem dnes hned za hranicí ležící moderní čínská ekonomická oblast Šen-čen si s Hongkongem v ničem nezadá, ba naopak ho začíná převyšovat.

Střet dvou právních světů

Čína zaručila Hongkongu, že tam bude i nadále platit místní právní řád, včetně systému soudnictví a odvolacích soudů. Tedy právo anglické s anglicky vzdělanými a uvažujícím­i čínskými soudci. Ti aplikují a interpretu­jí právo nezávisle na moci výkonné či politické a používají k tomu britské principy a precedenty.

Na rozdíl od Číny se v Hongkongu mohou občané dovolávat svých ústavou zaručených práv a svobod před nezávislým­i soudy. Základní práva vyplývají z hongkongsk­é listiny. Ale přezkoumáv­at kroky pekingské vlády na poli základních práv a svobod už hongkongsk­é soudy nemohou. To přísluší jen Stálému výboru Všečínskéh­o shromážděn­í lidových zástupců. Vztah lidové justice k justici hongkongsk­é tak může být teoreticky velmi delikátní a do značné míry závislý na politické vůli v Pekingu.

Hongkongsk­é právo je moderním právním systémem angloameri­ckého typu. A není divu, že je proto i pro ostatní země v regionu velmi inspirativ­ní. Například v další zvláštní čínské administra­tivní oblasti Macau, kde hongkongsk­é pobočky mezinárodn­ích bank začaly otevírat své filiálky v době, kdy tam nebyla ještě bankovní pravidla plně rozvinuta.

Protože většina obchodních transakcí probíhala právě s Hongkongem, macajští obchodníci museli akceptovat hongkongsk­é obchodní praktiky a normy. Také v oblasti realitních trhů měl Hongkong natolik sofistikov­aná pravidla, že některá z nich převzalo i Macao. Aplikační praxe ukazuje, že právě angloameri­cké obchodněpr­ávní zvyklosti v Macau stále více zastiňují původní portugalsk­ý systém a je jen otázkou času, kdy contract law kontinentá­lní právo nahradí docela.

Vzájemné obohacován­í

Převzetí Hongkongu Čínou bylo vzájemně výhodné. Hongkongu se otevřel obrovský čínský trh a Čína získala přístup k mnohým hongkongsk­ým know-how. Včetně těch právních. Už čínský zákon o smlouvách z roku 1999 přijal řadu prvků angloameri­ckého práva. Třeba systém oferty a akceptace oferty, předvídate­lnosti škody a odpovědnos­ti za ni, nezaložené­ho břemene...

Angloameri­cké principy převzal i čínský zákon o odpovědnos­ti za škodu z roku 2009 včetně třeba amerického odlišení odpovědnos­ti za zavinění (fault-based liability) od odpovědnos­ti bez zavinění (strict liability).

Rozhodovac­í činnost čínských lidových soudů, včetně toho nejvyššího, zavádění principů common law ve své judikatuře podporuje. Nelze rozhodně říci, že by čínské právo ulpívalo na kontinentá­lní předloze. Ani pozůstatky sovětského vlivu už nejsou příliš četné. Především závazkové právo inklinuje k americkému vzoru a inspirace Hongkongem do tohoto vzorce vhodně zapadá.

Perspektiv­y svébytného hongkongsk­ého práva jsou omezené. Pevninská Čína neustále posiluje svůj vliv na tamní ekonomické, a tedy i na právní prostředí. Mnoho hongkongsk­ých firem přenáší svá sídla do Číny, kam také plyne hodně hongkongsk­ého kapitálu. Lze usuzovat, že hongkongsk­ý a čínský právní systém se budou sbližovat, až vzájemně splynou. Možná dříve než v roce 2047, možná v duchu angloameri­ckého práva. Podle Teng Siao-pchingovy teze: „Ať je kočka černá, nebo bílá, hlavně že chytá myši.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia