Lidové noviny

Čínské peníze vynesly Slavii k titulu

Druhá liga

-

Když se společnost CEFC v září 2015 Slavie ujala, její prezident Chan Chauto sebevědomě prohlásil: „Chceme ze Slavie vytvořit silný a stabilní fotbalový klub a vrátit ji tam, kam právem patří, tedy na vrchol.“

Kolik takových slibů slávisté ale už v předchozíc­h letech slyšeli...

Že by to tentokrátm­ohlo dopadnout lépe, začaly signalizov­at zlepšené výkony pod koučem Dušanem Uhrinem mladším i pravidelné a nákladné příchody posil v přestupový­ch obdobích.

Výsledkem sezony 2015/16 bylo páté místo a díky souhře okolností i postup do kvalifikac­e o Evropskou ligu. Po letech strádání tedy konečně dílčí úspěch.

Zdálo se, že dochází dech

Jenže ne všechno se Slavii v „čínské dvouletce“dařilo. Kromě již zmíněně rozepře Šimáněho s Tvrdíkem ohledně vedení a vize klubu se například nepovedlo angažování nejdražší posily v historii klubu Gina van Kessela za více než 35 milionů korun, který po půlroce odešel na hostování do Polska. Mnoha fanouškům se také zajídal svérázný způsob Tvrdíkovy komunikace na Twitteru: jednou s předstihem vyzradil sestavu pro zápas s Olomouci, jindy zase až příliš otevřeně informoval o námluvách s kandidáty na nového kouče.

Toho musela Slavia hledat poté, co na konci loňského srpna propustila „neodvolate­lného“Uhrina. Z deseti soutěžních zápasů nové sezony tehdy Pražané vyhráli jen dvakrát.

Zdálo se, že se Slavii dochází dech. Zvlášť když už pod Uhrinovým nástupcem Jaroslavem Šilhavým ve čtvrtém předkole Evropské ligy jednoznačn­ě nestačila na bruselský Anderlecht.

Jenže poté přišla série 26 ligových zápasů bez porážky, na jejímž konci si slávisté mohli vychutnat mistrovské oslavy.

„Nějaké tři roky zpátky jsme hrá- li o sestup do posledního kola, i proto jsem si říkal, že by bylo krásné to období uzavřít titulem. Strašně si toho vážíme,“radoval se patnáctigó­lový Milan Škoda, nejlepší hráč ligy, jenž se se sparťanem Lafatou dělí o korunu krále střelců.

V posledním kole s Brnem, kdy se utkání kvůli koncertu kapely Rammstein konalo místo v Edenu na Strahově, žádný gól nepřidal, i tak si Slavia výhru nutnou k udržení dvoubodové­ho náskoku před druhou Plzní v pohodě pohlídala. Nakopl ji kuriózní moment. Ve 26. minutě odkulhal ze hřiště před slávistick­ým rohem zraněný brněnský brankář Melichárek a než se náhradník Veselý stačil při svém ligovém debutu rozkoukat, už po špatně zorganizov­aném krytí standardní situace lovil míč ze sítě.

Chvíli po Frydrychov­ě úvodní trefě přidal další gól Tecl a bylo rozhodnuto.

Chtějí víc

Mise čínských majitelů ve Slavii tedy přinesla první velký úspěch. Jenže to má být jen začátek. „Dnešním dnem nic nekončí, naopak všechno začíná,“dívá se do budoucna Tvrdík.

Fotbalisty Olomouce, vítěze FNL, doprovodí do nevyšší soutěže Baník Ostrava. Oba celky se vracejí do roční pauze. Postup Ostravě v posledním kole druhé ligy zajistila výhra 3:0 nad Znojmem, díky které na druhém místě tabulky udržela jednobodov­ý náskok před třetí Opavou. Už v prvním poločase se dvakrát prosadil Martin Sus, zatímco po přestávce přidal třetí gól Štefan Pekár.

Opava si díky brance Václava Jurečky a penaltě Jana Schaffartz­ika poradila 2:0 s Olomoucí, ale na návrat do nejvyšší soutěže po dvanácti letech to nestačilo, protože potřeboval­a i zaváhání Ostravy. Slezský celek tak stejně jako v poháru, kde ve finále prohrál s prvoligový­m Zlínem, skončil těsně pod vrcholem.

Závěrečné kolo rozhodlo také o tom, že spolu s beznadějně posledním Prostějove­m sestoupil po prohře 0:1 v Ústí nad Labem i Frýdek-Místek.

„Chceme vybudovat silný tým, který nejenže bude dominovat doma, ale bude konkurence­schopný i v Evropě,“potvrzuje ambice Šilhavý, jehož tým čekají v kvalifikac­i Ligy mistrů dvě předkola. V nich to Vršovičtí jakožto nenasazený tým nebudou mít vůbec jednoduché.

Bude pohádka za čínské peníze pokračovat?

 ?? Fotbalisté Slavie získali titul už poosmnácté, z toho počtvrté v samostatné lize. Během sezony prohráli jen jednou. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Mistrovská radost.
Fotbalisté Slavie získali titul už poosmnácté, z toho počtvrté v samostatné lize. Během sezony prohráli jen jednou. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Mistrovská radost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia