Lidové noviny

Šilhavý: Teď chceme prorazit i v Evropě

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Zlitý ledovou vodou a pivem, ale spokojený. Tak vypadal na tiskové konferenci po oslavách mistrovské­ho titulu trenér Slavie Jaroslav Šilhavý.

Na část otázek novinářů musel kouč odpovídat vestoje, protože ho jeho svěřenci v průběhu tiskovky překvapili nečekanou koupelí.

„Tak to vidíte, tohle gesto, že šel celý tým za mnou až sem na tiskovku, aby mě zlil, ukazuje, jaká parta ve Slavii funguje. To je ta zdravá kabina. Už se podruhé převlékám. Naštěstí je to jen voda,“smál se Šilhavý.

LN Pane Šilhavý, jaké to je, konečně si sáhnout jako dlouholetý hráč Slavie na mistrovský titul s klubem vašeho srdce?

Jsem šťastný jako malý kluk. Očekávání bylo před zápasem obrovské, cítil jsem obrovskou zodpovědno­st vůči vedení i fanouškům. Před zápasem jsem skoro ani nespal, jak jsem byl nervózní. Cítím proto hlavně úlevu a také radost. Děkuji skvělým fanouš- kům, kteří nás fantastick­y podporoval­i, i když se nám tolik nedařilo.

LN Dá se nějak srovnat tento titul s tím, ke kterému jste jako trenér přivedl před pěti lety Liberec?

Být v něčem první, nejlepší v republice, to se nikdy neomrzí. Zvlášť proto, že to od Slavie nikdo před sezonou nečekal. Titul řadím hodně vysoko, stejně jako titul v Liberci. Tady možná o to víc, že fanouškovs­ká obec je obrovská. LN Mluvil jste o tom, že od vás titul nikdo nečekal. Věřil jste v něj vy po svém příchodu, když Slavia měla po čtyřech zápasech na kontě jen pět bodů?

Přiznám se, že v té chvíli jsem v titul určitě nevěřil, když jsme byli asi dvanáctí. Udělali jsme ale dvacet bodů na týmy, které byly tehdy nahoře. To je skvělá vizitka tohohle týmu. A já jsem rád, že jsem v srpnu na nabídku pana Tvrdíka kývnul. Tehdy se mě ptal, jestli jsem schopný ustát tlak a očekávání fanoušků a jestli se z toho nepo... Říkal jsem mu, že už jsem nějaký pátek něco zažil, tak to snad zvládneme.

LN Kdy jste začal věřit, že může Slavia titul získat?

Asi po zápasu s Plzní (Slavia v 19. kole vyhrála 1:0). Dali jsme gól těsně před koncem, to byl takový zlom. Začali jsme trošičku víc věřit, že bychom se mohli zapojit s Plzní do boje o titul. Jsem nesmírně šťastný, že se nám to nakonec povedlo dotáhnout.

LN Co říkáte na vaši unikátní ligovou bilanci ve Slavii, která ve 26 zápasech ani jednou neprohrála?

Měli jsme tam sice nějaká zaškobrtnu­tí, hlavně klopýtnutí v domácím prostředí se Spartou a Jabloncem. Každý zápas nebyl úplně fotbalově nejlepší, ale přesto jsme dokázali ty zápasy nějak dohrát, třeba do remízy. Byly tam i zápasy, které jsme mohli doklepnout k výhře a mohli jsme titul uhrát dřív, ale to se v boji o titul stává. Naštěstí nám pomohli fanoušci, kabina se semkla a nakonec z toho byla úžasná série bez prohry. Taková série je fantastick­á a já nevěřím, že by se mohla ještě někdy opakovat.“

LN Jak vy, jako vyhlášený kliďas, vůbec budete prožívat nej- bližší dny, které budou hráči trávit oslavami?

Nemám naplánovan­ou ještě ani dovolenou. Uvidíme, co další dny přinesou. Snadmě nebude bolet hlava. Musíme být ready, v pondělí nás totiž čeká ještě autogramiá­da. Těšíme se na fanoušky.

LN Už nyní, krátce po konci sezony, přemýšlíte, jak bude probíhat ta další?

Pan Tvrdík (šéf Slavie) má obrovské ambice, chce, aby tým byl úspěšný i v Evropě, takže hned, jak oslavíme titul, se budeme připravova­t na novou sezonu a Ligu mistrů. Už jsem o příští sezoně přemýšlel v předchozíc­h dnech. Jak ale říkal pan Škorpil, každým úspěchem si zaděláváš na další neúspěch (smích).

LN Jaké budete mít cíle? Očekávám, že vedení klubu po vás bude chtít obhajobu ligového titulu a postup do základní části Ligy mistrů, který by přinesl velké finance.

S vedením klubu, panem Tvrdíkem i majiteli klubu, kteří jsou v Číně, chceme vybudovat silný tým. Nejen že bude dominovat doma, ale aby byl konkurence­schopný i v Evropě.

Věřím, že tím úspěchem, co jsme teď udělali, jsme je přesvědčil­i, že i oni to budou myslet vážně. A my uděláme tým silný, abychom v Evropě mohli hrát důstojnou roli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia