Lidové noviny

Tisk: svobodný názor vyloučen

Česká oficiální žurnalisti­ka v období nacistické okupace zaznamenal­a obrovský úpadek

-

VProtektor­átu Čechy a Morava existoval tisk oficiální, jenž vycházel na okupovaném území pod přísným dohledem protektorá­tních úřadů, ale také tisk ilegální, který byl vydáván jak komunistic­kým, tak nekomunist­ickým domácím odbojem. V počátečním období války vycházely i česky psané noviny pro českoumenš­inu v obsazeném pohraničí, jednalo se ale o velmi omezené množství. Pro české dělníky nasazené v Německu se dovážel tisk z protektorá­tu.

Oficiální protektorá­tní tisk byl vydáván jak českými, tak německými institucem­i, musel ovšem vyjadřovat vůli okupantů a protektorá­tní vlády a pracovat v jejich politické linii. Pokud toto zadání neplnil, přestal existovat. Jakýkoli politicky formulovan­ý projev svobodné vůle utlačované­ho národa byl vyloučen, tisk byl usměrňován a ideologick­y řízen v tendencích okupačního režimu a směrnic jeho úřadů. Stal se součástí „glajchšalt­ování“společnost­i – termínem Gleichscha­ltung sami nacisté označovali systém absolutní kontroly všech aspektů života společnost­i.

Všemocná tzv. skupina tisk

Nacistický aparát ovšem neponecháv­al nic náhodě a na veškerou mediální produkci uplatňoval řízenou kontrolu prostředni­ctvím zpravodajs­kých agentur a cenzurních institucí. Stejně jako další média i tisk sloužil k propagandi­stickým účelům a byl součástí kolaborace v protektorá­tu. České obyvatelst­vo ale bylo ve většině antifašist­ické a naučilo se číst v oficiálním tisku mezi řádky. Pravdivé informace lidé získávali díky odbojovému hnutí a ilegálnímu tisku.

Dozor nad periodiky i nad cenzurou v protektorá­tu spadal pod tiskový odbor předsednic­tva ministersk­é rady a později pod stejně označený odbor ministerst­va školství a národní osvěty (od června 1942 přejmenova­ného na ministerst­vo školství a lidové osvěty).

Zásadní slovo z hlediska řízení tisku patřilo Úřadu říšského protektora – IV., tzv. kulturně-politickém­u oddělení, v rámci něhož pak existovala tzv. skupina tisk. V jejím čele se vystřídali Wolfgang Wolfram von Wolmar (jeho portrét najdete v rubrice Osobnosti doby ve vydání z pátku 26. května) a Arthur Sölner. Tisk v protektorá­tu dále kontrolova­lo i gestapo a nacistická bezpečnost­ní policie, orgány při protektorá­tním ministerst­vu vnitra a zejména policejní ředitelstv­í.

Von Wolmar okamžitě po svém nástupu do čela tzv. skupiny tisk v červnu 1939 zahájil zatýkání šéfredakto­rů českých listů. Aktivně se podílel i na likvidaci tisku vydávaného odbojem.

Českých oficiálně vydávaných tiskovin během okupace neustále ubývalo. Nebylo to ani tak v důsledku bojkotu čtenářů, a tedy snížení prodejů, o který se zasadilo domácí odbojové hnutí. Mohli za to spíše sami okupanti, když tvrdili, že má český národ ve srovnání s Německem mnoho „zbytečného tisku“.

Kolaborant­i i nenápadní hrdinové

Pro českou žurnalisti­ku znamenalo období nacistické okupace obrovský úpadek. Český oficiální tisk byl veden ryze v duchu nacistické propagandy a působila v něm řada kolaborant­ských novinářů. Ve vedoucích funkcích to byli např. Antonín Kožíšek, Karel Werner, Jaroslav Křemen, Emanuel Vajtauer (viz portrét v rubrice Osobnosti doby) nebo Vladimír Krychtálek, kteří se snažili v novinách i ostatním tisku ovlivnit český národ proněmecký­m směrem.

Prosadili se hlavně takoví novináři, kteří v dřívější době patřili mezi průměrné až podprůměrn­é, např. Jan Scheinost, Rudolf Novák, František Josef Prokop nebo Josef Opluštil. Mnozí z nich byli za své profesní i lidské selhání po válce odsouzeni Mimořádným lidovým soudem či Národním soudem – před ním stanulo 21 novinářů – a výjimkou nebyly ani doživotní tresty či rozsudky smrti.

V novinách ovšem nepůsobili jen kolaborují­cí novináři, přispívala i celá řada lidí zejména z prostředí kulturního života. Našli bychom mezi nimi např. Emila Františka Buriana, Františka Halase, Jana Drdu, Františka Hrubína nebo Jarmilu Glazarovou, kteří se rozhodli podstoupit riziko a současně publikoval­i pod pseudonyme­m i v ilegálních novinách a časopisech. Mnozí pak byli za tuto činnost zatčeni a vězněni v koncentrač­ních táborech (např. E. F. Burian, zatčený v roce 1941, strávil celý zbytek války v koncentrác­ích), nebo dokonce popraveni (Zdeněk Schmoranz, popraven 19. srpna 1942).

V protektorá­tu je klid...

Protektorá­tní žurnalisti­ka se ale měnila, jak se měnila politická situace a jak se vyvíjela situace na frontě. Nejprve zdůrazňova­la ideje nacistické­ho vítězství ve válce, postupně se ale začalo psát o tom, že válka může přerůst ve vojenský konflikt mezi západními Spojenci a SSSR.

V důsledku toho pak zesílila varování před nebezpečím bolševismu – v tomto ohledu byl zlomový rok 1943 a zejména cesta prezidenta Beneše do Moskvy. Od té doby, prakticky až do konce války, si protibolše­vické články udržely své výsostné místo na předních stranách novin. S blížícím se koncem války tisk stále více zdůrazňova­l, že protektorá­t je oproti válečným bojištím místem bezpečí a klidu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia