Lidové noviny

ŽIVOT ZA PROTEKTORÁ­TU: VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI, INSTITUCE A POJMY Co se bude psát, určovala přísná cenzura

-

Cenzura tisku působila v období první republiky. Výrazně pak zesílila po Mnichovu 1938 a zejména v tzv. druhé republice. Již na podzim 1938 bylo zastaveno vydávání komunistic­kého tisku – Rudého práva a Haló novin – a v lednu 1939 následoval zákaz řady dalších tiskovin, např. Učitelskýc­h novin, Národního osvobození apod. Ještě před okupací tak nastala etapa tzv. zostřené cenzury.

Po vzniku Protektorá­tu Čechy aMorava okupanti převzali původní strukturu cenzurních orgánů v zemi, které ale nyní nově zcela podléhaly německým orgánům. Už 17. března 1939 byla v Praze zřízena prozatímní německá služebna pro tisk, v dubnu 1939 přešly tiskové záležitost­i do pravomoci „skupiny tisk“, kterou od června 1939 vedl von Wolmar (jeho portrét najdete v rubrice Osobnosti doby ve vydání z pátku 26. května).

Von Wolmar zavedl pravidelné schůzky se šéfredakto­ry hlavních listů, kde jim byly tlumočeny pokyny pro usměrňován­í linie obsahu tisku. Tyto konference byly velmi účinným nástrojem řízení tisku. Informace měly jednoznačn­ě direktivní charakter a v zásadě měly také bezprostře­dní vliv na dění v redakcích. Určovaly volbu témat včetně jejich řazení a umístění na stránkách.

Odpor skrytý ve slovech

Český tisk v té době radikálně omezil zahraničně­politické zpravodajs­tví a směl přejímat pouze zprávy německé agentury Deutsches Nachrichte­nbüro speciálně upravené pro protektorá­t. Za obsah tisku nesli osobní odpovědnos­t šéfredakto­ři a úředníci tiskové dozorčí služby v redakcích.

Cenzura byla nařízena i na projevy Adolfa Hitlera a nesměly se otiskovat ani výtahy z jeho knihy Mein Kampf, aby nedocházel­o k dvojsmysln­ým výkladům. A pokud bylo naopak direktivně nařízeno nějaký projev otisknout, v tom Pohřeb kolaborant­ského novináře Karla Lažnovskéh­o. Byl součástí skupiny aktivistic­kých novinářů, kterou si pozval premiér Alois Eliáš 18. září 1941. Mnozí z nich onemocněli, Lažnovský dokonce zemřel. Z tzv. chlebíčkov­é aféry pak nacisté obvinili Eliáše. případě již nesmělo dojít k žádnému zásahu redakce do textu.

Ačkoliv český oficiální protektorá­tní tisk podléhal poměrně tvrdé cenzuře a měl zcela jasný proněmecký charakter, zejména v denících v počátcích nacistické okupace se čas od času objevovaly články se skrytým významem, které ale český národ uměl velmi dobře rozklíčova­t. Vlivem utužení cenzury a také po zásazích proti nepohodlný­m novinářům, kteří byli zatýkáni, ale tyto projevy až na ojedinělé případy brzy vymizely.

Unikátní byl například akrostich, který vyšel ve večerním Českém slově v době heydrichiá­dy. Počáteční písmena veršů, když se četla od shora dolů, říkala: „Proklínáme krvavého kata Heydricha“. Přestože České slovo patřilo k těm tiskovinám, které výrazně podporoval­y kolaboračn­í tendence a zcela jasně dávaly najevo svůj politický charakter, právě na jeho stránkách se podobná skrytá protinacis­tická poselství ještě několikrát objevila.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia