Lidové noviny

Luxusní životy

-

krát Korbel, „jak bohatí budete chtít být.“Tomu jsem nerozuměl. „Ale spokojení nebudete nikdy. Vezměte si jako příklad Holanďany. Ti žijí naprosto luxusní životy.“Ten výraz se mi zalíbil, vštípil se mi do paměti. Luxusní životy. „Žijí luxusní životy, a přitom nikdo na celém světě nenadává tak strašně jako tihle luxusní Holanďané.“

Korbel měl sen, že koupí Spartu a udělá z ní světově významný podnik a že na Letné vybuduje stadion, ve kterém bude centrum společensk­ého života a byznysu a taky se tam bude hrát fotbal. Češi ho ale vyštípali a on se vrátil rozezlen do Kalifornie, kde před dvěma lety zemřel. Občas jsem si na něho vzpomněl a jeho poukázání na skuhrající Holanďany mi pomáhalo udržet si dobrou náladu mezi skuhrající­mi Čechy.

Putna

Středa Baldýnský

No a vida, uplyne čtvrtstole­tí a ti Češi neskuhrají, oni jsou spokojení. Je to výsledek natolik překvapivý, že zaslouží úvahu a kritické prozkoumán­í.

Divné totiž je, že jsou lidé ochotni se ke své spokojenos­ti přiznat. Co nenajdeš u skuhrala, u vejskala nehledej, praví staré české přísloví. Ale stalo se a přiznali se. Ještě větší záhadou je skutečnost, že se zpráva o tom dostala do novin. Všimněte si, co je na předních místech jakéhokoli zpravodajs­tví. Když už se nestane nic vážného, je tam aspoň zpráva, že se na Hodonínsku rozšířila plíseň nakládanýc­h okurek. Zpravodajs­tví reflektuje blbou náladu a blbou náladu vytváří, je to samočinný stroj typu perpetua mobile, pracující s jediným cílem, aby lidi našli důvod, proč svou náladu zatemnit.

Čtvrtek Rejžek

Jak to, že se pozitivní informace dostala do novin? Pokud důvěřujete mé schopnosti nalézt pozitivní řešení, nezklamu vás.

Onen výzkum neprovedl ani Median, ani CVVM, ani jiná podobná agentura (ty nás spolehlivě zásobují špatnými zprávami). Výzkum vykonala Českoslove­nská obchodní banka. Je to tedy něco jako marketingo­vá kampaň, trik na oblbnutí veřejnosti, prostředek, jak si ničit vlastní finance třeba tím, že si k jedněm půjčkám přiřadím další půjčku. Krátce a dobře, je to podfuk. A že se vám tím zjištěním ulevilo? ONDŘEJ NEFF

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia