Lidové noviny

Aféra zasahuje i vedení ČEZ

-

trhu společnost zeptala právě makléřské firmy s nejasným vlastnický­m pozadím. Analýzy navíc nevykazují zrovna odpovídají­cí kvalitu.

„Tohle působí jako špatná diplomová práce. Můj dvanáctile­tý syn by to zvládl lépe. Jde o informace zkopírovan­é z výročních zpráv a valných hromad,“ uvedl při pohledu na ně analytik Michal Šnobr. Je přitom namístě připomenou­t, že Pleskač, dnes jeden ze dvou nejdéle sloužících členů představen­stva ČEZ, měl po jistou dobu na starosti veškeré aktivity firmy v zahraničí, tedy i v Bulharsku.

„Pan Pleskač měl zodpovědno­st za zahraničí, tedy za divizi Internatio­nal, až od roku 2008, kdy již spolupráce s Key Investment­s v Bulharsku skončila,“odpovídá mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. V té době už sice žádné analýzy nevznikaly, ČEZ měl ale u Key Investment­s stále uložené peníze, a to přibližně 20milionů korun. Stejně jako je tam měl i sám Pleskač.

Samotný ČEZ spolupráci nakonec ukončil definitivn­ě. Oproti tomu Tomáš Pleskač, jehož hvězda ve vedení polostátní energetick­é firmy stoupala postupně výš, zůstal klientem Key Investment­s ještě následujíc­í tři roky. Až do chvíle, kdy začal skandál naplno propukat.

Téměř pět desítek klientů, kteří brokerovi svěřili své peníze, nakonec přišlo o více než 870 milionů korun. A šlo i o peníze daňových poplatníků. Key Investment­s totiž svěřily peníze také pražské městské části a další radnice po celé republice.

Další spojky

Pleskač se podobnému osudu takřka mistrně vyhnul. Na začátku roku 2011 si uložené cenné pa- píry převedl na účet jiného standardní­ho obchodníka s cennými papíry.

Byl Tomáš Pleskač spojkou Key Investment­s v nejvyšších patrech ČEZ? To by bylo poněkud zjednoduše­né tvrzení. Připomeňme, že mezi její klienty patřil i bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, který se přes brokera snažil „odklonit“rodinné peníze. Kocourek přitom několik let předsedal dozorčí radě ČEZ, kdeměl zastupovat zájmy státu.

Dle informací LN patřil ke Kocourkový­m dobrým známým i Vladimír Kroužecký. Jde o podnikatel­e, jehož jméno coby vlastníka a skutečného šéfa Key Investment­s označilo hned několik lidí u soudu. Na Kroužeckéh­o veřejně ukázal i jeden ze tří obviněných v celé kauze, bývalý předseda představen­stva brokerské firmy Daniel Brzkovský.

„Vladimír Kroužecký se chlubil svými vazbami na ČEZ docela často. Chodil tam pravidelně, setkával se i s Martinem Romanem v době, kdy byl generálním ředitelem,“sdělil LN v krátkosti Brzkovský.

Sám Martin Roman, dnes investor na volné noze, na zaslaný dotaz do uzávěrky LN neodpovědě­l.

 ??  ??
 ?? Peníze jsem „odklonil“kvůli manželce, obhajoval potíže s vysvětlení­m svého napojení na společnost Key Investment­s v roce 2011 tehdejší ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kocourek (na horním snímku). Zároveň odmítl, že by kauza jakkoliv souvisela s j ?? Klienti Key Investment­s.
Peníze jsem „odklonil“kvůli manželce, obhajoval potíže s vysvětlení­m svého napojení na společnost Key Investment­s v roce 2011 tehdejší ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kocourek (na horním snímku). Zároveň odmítl, že by kauza jakkoliv souvisela s j Klienti Key Investment­s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia