Lidové noviny

Hrozba smrtí je beztrestná

- Více na www.lidovky.cz

„Když vsadíme na model, že je jedno, co vyprodukuj­eme, hlavně že jsme Češi, povede to časem k záhubě. Bez kontaktu a interakce, bez inspirace a možná i bez konfliktů s jinakostí časem zdegeneruj­eme tak, že stejně zanikneme,“prohlásil například. Odmítl stereotypn­í vnímání migrantů jako kriminální­ků, srovnával současnou vlnu migrace s poválečnou po roce 1945 či zauvažoval o vztahu Čechů k vlastní identitě.

Rozhovor spustil příval urážek, které zaplavily profil časopisu na sociálních sítích i facebookov­ý účet Spurného. Reakce historikov­ých odpůrců byla tak prudká, že donutila k jednání i vedení fakulty. Děkanka s vedoucím příslušnéh­o ústavu fakulty se ve veřejném prohlášení za svého podřízenéh­o postavili, Spurnému vyjádřil podporu i rektor univerzity Tomáš Zima. „Kolegu plně podporujem­e a odsuzujeme jakékoliv útoky fyzické a verbální agrese proti komukoliv,“sdělil tehdy serveru Lidovky.cz Zima.

Stovky slovních útoků přitáhly i pozornost policie, která se výroky zabývala. Kriminalis­té však jako trestný čin nevyhodnot­ili žádný z nich. Sankci podle policie zasluhoval jediný slovní atak, ten jako možný přestupek předali na magistrát v Českých Budějovicí­ch, kde jeho autor žije. Ale ani úředníci správního odboru k žádnému trestu nesáhli. Dotyčného zachránilo, že se o něj kriminalis­té zajímali v jiné souvislost­i a byl mu uložen trest za jiný čin.

Spurný na závěr kauzy reagoval zdrženlivě. Nicméně podle něj by se mělo na výhrůžky smrtí nahlížet přísněji než jako na přestupek. „Jsem přesvědčen, že by vyhrožován­í smrtí mělo být klasifikov­áno jako trestný čin nebezpečné­ho vyhrožován­í. Nikoli jako přestupek řešený ve správním řízení, tedy na stejné úrovni, jako když špatně zaparkujet­e,“reagoval pro server Lidovky.cz. Na druhou stranu už v lednu jasně deklaroval, že se navzdory nenávistný­m komentářům na svou adresu necítí být obětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia