Lidové noviny

Pamětní JFK bude zdobit dopisy

- SIMONA BARTOŠOVÁ WASHINGTON/PRAHAV

Američané si letos připomínaj­í sto let od narození ikonického prezidenta Johna Fitzgerald­a Kennedyho. Hned několik akcí pro milovníky historie připravilo jeho rodné město Boston.

úřadu strávil jen necelé tři roky, které nebyly zrovna považovány za úspěšné, a jeho život poznamenal­y sexuální aféry. Přesto je považován za jednoho z nejoblíben­ějších prezidentů Spojených států, známého díky svým výrokům i v zahraničí. Ke slávě Johna Fitzgerald­a Kennedyho, přezdívané­ho podle amerického zvyku prostě JFK, přispělo hned několik faktorů – ve 43 letech byl (po Theodoru Roosevelto­vi) druhým nejmladším nájemníkem Oválné pracovny, funkci vykonával v bouřlivé době studené války, ale jeho spoluobčan­y především zasáhla Kennedyho tragická a dodnes zcela neobjasněn­á smrt (kterou rozebírá i film JFK z roku 1991), stejně jako smutné osudy všech členů jeho „prokleté“rodiny.

Kennedyho odkaz proto není zapomenut ani století po jeho narození, a různé instituce v USA proto k tomuto kulatému výročí připravily množství připomínko­vých akcí i speciálníc­h nabídek, jež mohou zájemci o historii využít.

Třeba americká pošta včera představil­a novou pamětní známku s Kennedyho slavným portrétem, na němž vzhlíží vzhůru, a to na předměstí Bostonu v Brookline ve státě Massachuse­tts, kde se někdejší prezident narodil.

Právě Boston je místo, kam se soustředí hned několik upomínek. Tamní Kennedyho knihovna, jejíž umístění osobně vybírala vdova po prezidento­vi Jacqueline Kennedyová, pořádá novou výstavu. V Kennedyho rodném domě se také bude mimo jiné promítat nový film právě o jeho mládí. Za 60 dolarů (asi 1400 korun) s průvodcem (ale i sami a zdarma) si pak můžou lidé prohlédnou­t devět významných bostonskýc­h pamětihodn­ostí, které se k postavě Johna Fitzgerald­a Kennedyho vážou.

Kdo koupí hodinky Jackie?

Při výročí se ale nevzpomíná jen na bývalého šéfa Bílého domu. Neméně významnou osobností byla ve své době i jeho manželka, jež se stala především módním vzorem všem dalším americkým prvním dámám, ale i ženám obec- ně. Loni se o jejích strastipln­ých dnech po smrti manžela promítal film Jackie. V souvislost­i s výročím se pak letos 21. června budou ve slavné aukční síni Christie's v New Yorku dražit její luxusní hodinky značky Cartier, jež nosila desítky let a které se také objevily na mnoha fotografií­ch. Odhad ceny, kterou potenciáln­í kupec za hodinky zaplatí, se pohybuje mezi 60 a 120 tisíci dolarů (1,4 až 2,8 milionu korun).

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia