Lidové noviny

Experti: „Levné“útoky IS budou pokračovat

- JAKUB FAJNOR

BRATISLAVA (od zvláštního zpravodaje serveru Lidovky.cz) Že se časy, kdy Islámský stát (IS) ovládal rozsáhlé území Sýrie a Iráku, blíží ke konci, není tajemstvím. Kompletní dobytí Mosulu je bráno jako otázka týdnů. Hlavní město IS Rakka je téměř ze všech stran obklíčeno a v médiích se množí zprávy o tom, že z něj džihádisté postupně utíkají, což se vykládá jako znamení jejich smíření s budoucí prohrou.

Podle světových expertů, kteří se o víkendu zúčastnili mezinárodn­í konference Globsec v Bratislavě, si ale teroristé z případné ztráty teritoria těžkou hlavu nedělají. „IS se v současné době připravuje na dlouhodobé fungování. Buduje si globální síť a orientuje se na vnější útoky,“uvedl pro server Lidovky.cz Hans-Jakob Schindler, koordináto­r týmu Rady bezpečnost­i OSN pro monitorová­ní a sankce teroristů z al-Káidy, Islámského státu a Talibanu.

K současnému fungování IS podle Schindlera stále dostačují zmenšující se příjmy z vytěžené ropy, které už nečiní stovky milionů, ale pouhé desítky milionů dolarů měsíčně.

Kriminální­k, nebo terorista?

Vedle toho si džihádisté díky prodeji velkého množství starožitno­stí ukradených na dobytém území vybudovali jméno mezi pašeráky umění. „V současnost­i už nerabují tak jako dříve, ale stávají se z nich zprostředk­ovatelé jiných obchodů s uměním,“dodal Schindler.

I kdyby o takové příjmy teroristé úplně přišli, nemusí jim to vadit. Bez spravované­ho území totiž nebudou potřebovat tolik prostředků na svůj chod. „Teroristic­ké útoky stojí méně než tisíc dolarů. Útok v Nice byl za poslední dva roky nejdražší, protože pronájem nákladního auta stál muže 300 dolarů (asi 7100 korun),“řekl renomovaný německý expert na radikaliza­ci Peter Neumann působící na londýnské King’s College.

„Důsledky konfliktu v Sýrii budeme pociťovat ještě dlouho. Nejméně dalších pět let po svém konci bude hnutí IS pokračovat,“míní Neumann s tím, že když ztratí radikálové sounáležit­ost s jednou skupinou, neznamená to, že radikály být přestanou.

Tím odpadají starosti, jak zabránit globálním finančním tokům teroristů, pokud vůbec mělo smysl se jimi zabývat. „Peněžní transakce začínají být podezřelé až tehdy, kdy je zřejmé, že jejich původce je podezřelý, na to není lehké přijít. Proto je potřeba řešit, že mnoho džihádistů­má kriminální pozadí a těží například z prodeje drog,“vysvětlil Neumann. Podle amerického senátora Rona Johnsona „perou“radikálové peníze i černými obchody s automobily.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia