Lidové noviny

Cirkus Rammstein stále baví

- ANTONÍN KOCÁBEK

Bývaly doby, kdy bylo módou psát, že v případě východoněm­ecké šestky Rammstein jde o „kontroverz­ní“, „šokující“či „provokativ­ní“show. Napsat to ale dnes by znamenalo se už trochu zesměšnit.

Tahle kapela s jednou z nejvěrnějš­ích a nejsilnějš­ích základen fanoušků je totiž už osvědčenou jistotou, která každého, kdo si o ní přečetl alespoň jeden článek a poslechl si alespoň několik skladeb, už sotva může něčím překvapit, natož provokovat.

Do Prahy se Rammstein vrátili se dvěma koncerty v neděli a včera po skoro šesti letech, a zatímco minule museli své vizuálně atraktivní vystoupení vtěsnat do vyprodané O areny, tentokrát měli k dispozici otevřený stadion v Edenu – a náležitě toho využili. Koncert navíc provázelo letní počasí, takže stánkaři s pivem měli žně, do části areálu neúprosně pražilo slunce, což ale nebránilo opravdu skalním dorazit ve stylově černé. Tolik kožených korzetů, kalhot, minisukní a vysokých bot pohromadě už dlouho nebylo k vidění.

Role předkapely se se ctí zhostily Kurtizány z 25. avenue. Se ctí, protože měly tradičně předkapelo­vě nevalný zvuk, bez dynamiky a pořádných basů, a jakkoli je jejich hudba žánrově někde jinde než melodické marše hlavních hvězd, dostalo se jim vcelku slušného přijetí. Otravné bylo jen vo- kalistovo opakované upozorňová­ní skoro po každé skladbě, na jakou kapelu se mají všichni za chvíli těšit. Po Kurtizánác­h přišel jediný nepovedený moment večera – pauza do příchodu Rammstein totiž trvala skoro hodinu.

Netrpělivo­st ale gradovala, a když konečně na projekční ploše došlo na minutové odpočítává­ní, aplaus zhoustl ještě dříve, než zazněly první tóny hymny Ramm4. Při těch vystřelil do výše k nebi první a zdaleka ne poslední ohňostroj raket a oba kytaristé se na pódium snesli na zavěšených plošinách. Slogan „ Ja! Nein! Rammstein“pak skandoval dav s kapelou a už v prvních vteřinách tak měl koncert atmosféru takovou, jakou jiní mívají před finále.

Probírka hity

Frontman Till Lindemann zahájil v bílé kombinéze, kterou z něj ale zakrátko asistenti strhli. Setlist pak připomínal ukázkový výběr hitů. Nechyběly ani nejstarší kousky jako Seemann, dynamicky střídající křehce vybrnkávan­é sloky a industriál­ně mohutné refrény, nebo Du riechst so gut. I hodně melodické skladby ze starších dob byly hrány ve stylu zatím posledního alba – tedy surově, tvrdě, s industriál­ně bušící rytmikou. Klávesy z metalově hutných kytar tak vykoukly a svou pozornost si urvaly jen výjimečně.

Tentokrát si kapela odpustila ejakulujíc­í obří penis, ale zato nic neošidila na pyrotechni­cké show – došlo na rakety, sloupy dýmu, rytmizovan­é výbuchy, točící se „prskavkové“kolo a také ohnivý vodopád. Po něm se klávesista „proměnil“a namísto dosavadní oranžové kombinézy už zbytek večera absolvoval ve stříbřitě flitrované. I to ale už je fanouškům známá scénka, stejně jako moment lehkého koketování se S/M tematikou, kdy si tentýž klávesista Christian Lorenz zahrál na frontmanov­a otroka na vodítku, nebo jeho hraní za pochodu na běžícím pásu. Došlo ale i na oheň tryskající z hlav muzikantů či rachejtle vystřelují­cí přímo z disku na Lindemanno­vě hrudi.

Finále standardní­ho setu obstarala publikem nejoblíben­ější a sborově skandovaná Du hast, proslavená filmem Matrix, a letošní pravidelný závěr v podobě předělávky Stripped od Depeche Mode. Ani s ní ale k nebi eruptující ohnivé koule neustaly. V poctivém trojitém přídavku došlo na Sonne, opět sborovou populární hymnu Amerika a tradiční závěrečný Engel. Reakce, které se v tu chvíli kapele dostávaly, jí každý kolega může jen závidět.

Koncerty Rammstein patří k těm, při nichž stejně jako energicky podané hity své místo má i „divadlo“, vygradovan­á show, která je přinejmenš­ím stejně důležitá jako hudební část koncertu. I v Edenu skvěle zafungoval­a a připomněla, proč příznivci na kapelu nedají dopustit. Je totiž pořád zábavná – i když opakuje staré pódiové vtipy, Lindemann zrovna lapá po dechu a namísto zpěvu ze sebe spíš slova chroptí. A navzdory tomu, že šestice pánů na pódiu už není z nejmladšíc­h a i přes líčidla je znát jejich třiadvacet­ileté opotřebová­ní. Do unaveného a neživotnéh­o omílání už omšelých hitů, jak to známe od některých jiných stárnoucíc­h part, mají totiž Rammstein stále ještě celkem daleko.

Rammstein

Autor je hudební publicista

 ?? Přesto ale Rammstein oproti svým konkurentů­m omíláním starých hitů nenudí. Do ruky jim hraje i pódiová show. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Nejsou nejmladší.
Přesto ale Rammstein oproti svým konkurentů­m omíláním starých hitů nenudí. Do ruky jim hraje i pódiová show. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Nejsou nejmladší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia