Lidové noviny

Umělci umělcům v Cannes

-

bem obsahuje všechno, o čem se v Cannes mluvilo, navíc Östlund disponuje vysokým estetickým cítěním – souhra obrazu a zvuku nemá slabiny. Ty se však nacházejí v oné tematické mnohočetno­sti, kdy filmu trošku chybí hlavní linka. Snímek The Square zřejmě vyhrál proto, že byl pro všechny obstojným kompromise­m. „Demokracie občas stojí za prd,“povzdechl si v té souvislost­i na závěrečné tiskové konferenci porotce Will Smith, jemuž učarovala uprchlická sci- fi Kornéla Mundrucza Jupiter’s Moon, která nakonec odešla s prázdnou. „Každý jsme vášnivě obhajovali různé filmy,“prozradil prezident poroty Pedro Almodóvar. „Jen jsem se snažil, aby už mi Pedro přestal za můj hlas nabízet sexuální služby,“smál se na oplátku Will Smith, který si festival získal přirozeným lehkým šarmem.

Brilantní filmařina

Stříbro čili Grand Prix získalo emotivní svědectví o boji proti AIDS na přelomu osmdesátýc­h a devadesátý­ch let 120 Beats Per Minute francouzsk­ého režiséra Robina Campilla. „U tohoto filmu jsem brečel,“přiznal Pedro Almodóvar. Cenu poroty, festivalov­ý bronz, pak vyhrálo ruské drama Loveless. Andrej Zvjagincev v ledovém procedurál­ním dramatu sleduje, jak rozcházejí­cí se rodiče pátrají po zmizelém dvanáctile­tém synkovi. Barbarské postavy a bezvýchodn­ý děj vyvažuje krásná, brilantní filmařina, kde jediný záběr není navíc. Je škoda, že se při udílení nedostalo i na další soutěžní snímek z ruského prostoru – A Gentle Creature od Sergeje Loznici. Film o ženě, která putuje přes celou zemi do obřího vězení, aby tu předala nedoručite­lný balík, je strhující směsí Dostojevsk­ého, Kafky a vodkového rauše.

Nejlepší režii podle poroty ukázala Sofia Coppolová. Její verze románu Oklamaný je uklidněným, soustředěn­ým pokoukáním na vojáka Unie v rukou citově vy- prahlých Jižanek z ženského semináře. Oklamaný má parametry inteligent­ního diváckého hitu a Coppolová je teprve druhou režisérkou, jež v Cannes vyhrála. „Překvapilo mě, jaké ženské postavy jsem tu viděla,“rozpakoval­a se porotkyně Jessica Chastainov­á. „Doufám, že ve filmech od režisérek uvidím spíš ty ženy, jaké znám z běžného života. Proaktiv- ní, s vlastním názorem, které jenom nereagují na muže okolo.“Podobný názor zastává její kolegyně německá režisérka Maren Adeová, jejíž Toni Erdmann se na festivalu promítal loni: „Je potřeba, aby ženy točily víc filmů. Chceme, aby tahle branže reflektova­la moderní společnost. To se neděje – chybí nám příběhy z ženské perspektiv­y.“Na to se ozval Will Smith: „Pár černochů by napříště taky neškodilo.“

Švédská satira z uměleckého prostředí, režisérka Sofia Coppolová a herci Joaquin Phoenix, Diane Krugerová a Nicole Kidmanová triumfoval­i na filmovém festivalu v Cannes.

Politická chobotnice

Ženská tvůrčí síla o sobě dala každopádně vědět ještě ve dvou kategoriíc­h, kdy se prosadil psychologi­cký thriller You Were Never Really Here od Lynne Ramsayová. Joaquin Phoenix získal hereckou palmu za ztvárnění nájemného čističe, který se zaplete do politické chobotnice okolo nezletilé prostituce. Pro hereckou palmu si došel v converskác­h. Samotná Ramsayová se pak podělila o cenu za scénář s Jorgosem Lanthimose­m, který natočil šokantní rodinný horor The Killing of a Sacred Deer. Cenu pro nejlepší herečku poněkud překvapivě získala Diane Krugerová za jinak rozporupln­ě přijaté drama In The Fade od Fatiha Akina. Krugerová poprvé přijala roli v rodné němčině, když hrála Katju, jejíž rodina zahynula při nacistické­m teroristic­kém útoku a ona se pak osamělá vydala za pomstou.

Speciální cenu k sedmdesáté­mu výročí festivalu pak od Pedra Almodóvara dostala herečka Nicole Kidmanová, která se na Croisette představil­a hned ve čtyřech dílech a pokaždé šlo o velkolepý zážitek. Letošní porota celkově vyzdvihla téměř všechny důležité filmy, neopakoval se loňský lapsus, kdy jedinečný Toni Erdmann vyšel zcela naprázdno. Na druhou stranu je škoda, že na to, jak se festival snažil upozornit na ožehavá společensk­á témata, hlavní světla reflektorů zamířila na snímek, který se odehrává v bezpečí uměleckého světa vyšší třídy.

 ?? Cannes vyhrál Ruben Östlund se satirou o ztraceném telefonu The Square. FOTO REUTERS ?? Palma putuje do Švédska.
Cannes vyhrál Ruben Östlund se satirou o ztraceném telefonu The Square. FOTO REUTERS Palma putuje do Švédska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia