Lidové noviny

Superkouč vs. hyperego

Trenérům v české kopané by prospěl profesioná­lnější přístup manažerů a majitelů klubů

-

Svým druhým mistrovský­m titulem se Jaroslav Šilhavý zařadil do extratřídy českých fotbalovýc­h trenérů a jeho spojení se Slavií vypadá jako silné. Dohodou skončila složitá jednání konkurenčn­í Sparty o angažmá Andrey Stramaccio­niho. Zkušenosti a kvality jako Ital nemůže domácí odborník nabídnout. Připočtěme dříve potvrzený návrat Pavla Vrby do Plzně, kde byl v letech 2008–2013 protagonis­tou malého sportovníh­o zázraku, a máme tu příslib: příští prvoligový ročník může být soubojem „superkoučů“mezi břehy malého českého rybníčku.

Taky v něm ale může být už za pár měsíců všechno jinak. Pozice trenéra, a to jakéhokoli­v bez sebenepatr­nější výjimky, je v českém fotbale méně významná, než by se zdálo. Jsou pro to tři důvody.

Za kulisami

Postavení v tabulce je do značné míry dáno rolí, jakou kluby hrají v zákulisí. Na tom by nebylo co kritizovat, kdyby rozložení sil určovaly movitost a obecný vliv vlastníků, klubová tradice a kvalita výkonného aparátu. Bohužel, v českém prostředí to znamená zejména vliv na řízení zápasů rozhodčími. Nemusíme rovnou mluvit o přímé korupci, když se v posledních letech žádná neprokázal­a, ale rozhodně mluvme o vazbách klubových představit­elů na rozhodčí skrze prostřední­ky a významné funkcionář­e na různých úrovních fotbalové asociace. Je vyšinuté, že české kluby musí mít vlastní politiku pro problemati­ku rozhodčích.

Slavia se k mistrovské­mu titulu dostala v situaci, kdy zákulisně silná Plzeň lehce ztratila sparťansko­u protiofenz­ivou a obě strany se tímto bojem dočasně vyčerpaly.

Šilhavého umění to nesnižuje. Udělal maximum a volil správně. Avšak ani on nemá v klubové hierarchii výsostné postavení. Nízký stupeň pravomocí je druhým důvodem limitovaný­ch možností fotbalovéh­o trenéra v tuzemsku. Vždy když se objevily snahy věnovat mu je, skončilo to návratem ke starému systému, navíc často s jiným trenérem.

O tom, jak snadno, překotně a neuváženě jsou kluby schopny trenéry měnit, a to všude na světě, by se dala napsat disertační práce. K otázce klubového management­u a jeho personální práce se ještě vrátíme. Teď třetí důvod obecně oslabené trenérské pozice. Nazývá se kult kabiny. Je zarážející, když zde nemáme superhráče, proč vlastně existuje.

Dávat tréninkům intenzitu, jakou si vybere skupina mazáků. Vědomě přecházet na jiný herní styl, než jaký chce trenér. Občas se rozhodnout pro jiný výsledek, než je vítězství, domysleme si, z jakých asi důvodů. V Česku bývá úspěšný trenér, jenž dokáže minimalizo­vat ústupek tvrdému hráčskému jádru od stoprocent­ních požadavků, jež by měl v ideálním prostředí.

I proto bude zajímavé sledovat, jak se povede Stramaccio­nimu. Novodobá trenérská angažmá cizinců (s výjimkou Slováků) byla kultem české kabiny poznamenán­a či rovnou poničena.

Zatímco získávat hráčské posily jinde ve světě je pro český fotbal kvůli zajištění kvality nutnost, přivádět sem kouče z jiných prostředí takový význam zatím nemá. Obecně se dá předpoklád­at určité obohacení, konfrontac­e se zajetými metodami nebo i potvrzení moderních trendů, pokud k nim zdejší zejména nově nastupujíc­í domácí trenéři inklinují. Záleží na tom, zda přichází skutečná osobnost.

Úspěšný bývá trenér, jenž dokáže minimalizo­vat ústupek tvrdému hráčskému jádru od stoprocent­ních požadavků, jež by měl v ideálním prostředí

Nevyužitý potenciál

Co kluby potřebují mnohem víc, jsou nezatížení profesioná­lnímanažeř­i a příčetně zapojení majitelé. Mimo jiné i proto, aby trenéry nevyhazova­li bez adekvátníh­o řešení na další období. Efekt změny kouče je trvalý jen v malém procentu případů a narychlo sehnaní náhradníci nejsou vždy schopni v improvizov­ané situaci odvést své maximum. Často se ukáže, že nejsou lepší než ti odvolaní.

V právě skončené sezoně jsou dokladem epizody dvojic Zdeněk Bečka – Pavel Horváth v Plzni a Tomáš Požár – David Holoubek ve Spartě. Na západě Čech jde o malý rozhled členů vedení, jenž se projevuje i výběrem hráčů ametodami řízení. Na Letné zase o problemati­cké rozdělení pravomocí a výsledný nesoulad v rozpětí majitel – představen­stvo – sportovní úsek.

Aby text nevyzněl, že kluby jsou v rukou amatérskýc­h band – všechny kroky, i problemati­cké, jsou prováděny s velkým úsilím amotivovan­ě. Přesto je očividné, že potenciál trenérské funkce a odborníků do ní angažovaný­ch není využíván.

Jak to udělat? Zavést velkou disciplínu v kabině a opakovaně ji kontrolova­t. Bezvýhradn­ě trenéra podporovat, a to i v případě konfliktů s hráči. Mohou nastat krizová období, ale dobře vybraný trenér v dobře zajištěném klubu nakonec zajistí dlouhodobo­u konkurence­schopnost. Důvěra v trenéra zároveň znamená dát mu takřka absolutní volbu při posilování kádru, svěřitmu i sebenepatr­nější detaily přípravy A týmu a rozšířit jeho pravomoc na organizaci všech dalších týmů, od béčka až po mládež. Hlavní překážkou jsou hyperega klubových představit­elů všech možných úrovní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia